Προειδοποιήσεις της Επ. Δεοντολογίας για μισαλλοδοξία...

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΟΠΟ
Μερίδα των ΜΜΕ και κατ’ επέκτασιν λειτουργοί των μέσων παραβιάζουν τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας κατά τρόπο επιλήψιμο, αλλά και επικίνδυνο σε σχέση με τη δημιουργία καταστάσεων μίσους, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Προστίθεται ότι η Επιτροπή μελέτησε την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν όσον αφορά την εμπλοκή και τον ρόλο

μερίδας των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στην καλλιέργεια κλίματος μίσους και μισαλλοδοξίας στον τόπο.

«Η Επιτροπή πιστεύει ότι οι δύσκολοι καιροί που περνά ο τόπος και η κοινωνία επιβάλλουν σε όλους ανεκτικότητα και σεβασμό προς την άλλη άποψη και ιδεολογία, καθώς και νηφάλια συζήτηση στη βάση επιχειρημάτων και όχι συνθημάτων ή χαρακτηρισμών», αναφέρεται, και υπενθυμίζεται ότι η εθνική νομοθεσία έχει καταστήσει ποινικά αδικήματα την καλλιέργεια μίσους και ρατσισμού με οποιονδήποτε τρόπο.

Το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία, όπως αναφέρεται, προχώρησε σε ενδελεχή εξέταση των υφιστάμενων δεδομένων. Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει στους λειτουργούς των ΜΜΕ ότι, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Κώδικα, τα Μέσα πρέπει να μεριμνούν ώστε να μη δημοσιεύονται ανακριβείς, παραπλανητικές ή διαστρεβλωτικές ειδήσεις, αλλά και να προχωρούν σε άμεση διόρθωση εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο.

«Τα ΜΜΕ, ενώ έχουν δικαίωμα να υποστηρίζουν συγκεκριμένες θέσεις, εντούτοις θα πρέπει να καθιστούν σαφή τη διάκριση μεταξύ γεγονότος και σχολίου ή εικασίας», συμπληρώνεται.

Επίσης, τα Μέσα καλούνται να αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά εναντίον προσώπου, η οποία περιέχει στοιχεία προκατάληψης, μεταξύ άλλων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική προέλευση.

Υπενθυμίζεται ότι οι λειτουργοί των ΜΜΕ οφείλουν να επιδεικνύουν «ήθος, αξιοπρέπεια, εντιμότητα» και να σέβονται και προάγουν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων.
Τέλος, η Επιτροπή συνιστά την αποφυγή υβριστικών χαρακτηρισμών, καθώς, όπως αναφέρει, υποβιβάζουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα