Απετράπη νέο τρομοκρατικό κτύπημα στη Γαλλία

Οι δύο συλληφθέντες ετοίμαζαν επίθεση εντός της βδομάδας και πριν από τις εκλογές
Πρόκειται για ριζοσπαστικοποιημένους Γάλλους υπηκόους 24 και 30 ετών που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια «άμεση και βίαιη επίθεση»

Δύο Γάλλοι που συνελήφθησαν, χθες, στη Μασσαλία σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν μια «άμεση και βίαιη επίθεση» πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που θα διεξαχθεί την Κυριακή, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι, σύμφωνα με την αστυνομία,

συνελήφθησαν με διαφορά λίγων λεπτών ο ένας από τον άλλον, είναι ριζοσπαστικοποιημένοι Γάλλοι υπήκοοι ηλικίας 24 και 30 ετών, επεσήμανε ο Ματιά Φεκλ.

«Αυτοί οι δύο ριζοσπαστικοποιημένοι άνδρες σκόπευαν να διαπράξουν στο πολύ άμεσο μέλλον -με αυτό εννοώ τις επόμενες ημέρες- μια επίθεση σε γαλλικό έδαφος», δήλωσε ο Φεκλ σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως «μια ορισμένη επίθεση απετράπη».

Στο «κόκκινο» η εθνική ασφάλεια
Σημειώνεται πως οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες, για να εκλέξουν νέο πρόεδρο στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου σε μια ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σε δύο γύρους. Η εθνική ασφάλεια βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα ενόψει των εκλογών μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών μαχητών στη Γαλλία που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 230 ανθρώπων τα τελευταία δύο χρόνια.

Με τη χώρα να βρίσκεται ακόμη υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ο Φεκλ είπε πως περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα αναπτυχθούν για τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των εκλογών. «Όλα είναι στη θέση τους, για να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτού του μεγάλου γεγονότος για τη δημοκρατία και τη χώρα μας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη Γαλλία προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των Γάλλων πολιτών και να εξασφαλίσουν ότι η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές θα διεξαχθεί ομαλά», είπε.

Ειδοποιήθηκαν οι υποψήφιοι
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως ούτε ο Φεκλ ούτε η αστυνομία έδωσαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το είδος των επιθέσεων που σχεδίαζαν οι δύο ύποπτοι ή για το αν είχαν θέσει στο στόχαστρο έναν ή περισσότερους από τους υποψηφίους.

Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, πρόκειται να πραγματοποιήσει το τελευταίο μεγάλο συλλαλητήριό της στη Μασσαλία αυτήν την εβδομάδα. Τα επιτελεία του συντηρητικού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν, της Λεπέν και του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιήθηκαν για ενδεχόμενο κίνδυνο ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οικονομολόγοι κατά Λεπέν
Εν τω μεταξύ, με άρθρο τους στην εφημερίδα «Le Monde» διάσημοι οικονομολόγοι, βραβευμένοι με Νόμπελ Οικονομίας, ανάμεσά τους ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο Κρις Πισαρίδης και ο Ζαν Τιρόλ, καταγγέλλουν την ακροδεξιά υποψήφια στις προεδρικές εκλογές για το αντιευρωπαϊκό της πρόγραμμα, αλλά και για το γεγονός ότι τους έχει επικαλεστεί για να το δικαιολογήσει.

«Υποψήφιοι στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, κυρίως η Μαρίν Λεπέν και τα επιτελεία της, επικαλέστηκαν ορισμένους από εμάς, βραβευμένους με Νόμπελ Οικονομίας, για να δικαιολογήσουν το πολιτικό τους πρόγραμμα στην υπόθεση της Ευρώπης.

Οι υπογράφοντες αυτήν την επιστολή έχουν διαφορετικές απόψεις για περίπλοκα θέματα, όπως η νομισματική ένωση και οι πολιτικές της οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, οι απόψεις μας συγκλίνουν, για να καταδικάσουν αυτήν τη μεταχείριση της οικονομικής σκέψης στο πλαίσιο της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας», τονίζεται.

Οι επισημάνσεις
Μεταξύ άλλων οι οικονομολόγοι επισημαίνουν:
-Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι κεφαλαιώδους σημασίας όχι μόνο για τη διατήρηση της ειρήνης στην ήπειρο, αλλά επίσης για την οικονομική πρόοδο των χωρών μελών και της πολιτικής τους ισχύος στον κόσμο.

-Οι εξελίξεις που προτείνονται από τα αντιευρωπαϊκά προγράμματα θα αποσταθεροποιούσαν τη Γαλλία και θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, που σήμερα εγγυάται μία οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη.

-Οι πολιτικές απομονωτισμού και προστατευτισμού και οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, εφαρμοζόμενες όλες κατά άλλων χωρών, αποτελούν επικίνδυνα μέσα, για να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης. Προκαλούν μέτρα αντιποίνων και εμπορικούς πολέμους. Τελικά, θα αποδειχθούν βλαπτικές για τη Γαλλία και τους εμπορικούς της εταίρους.

-Όταν είναι καλά ενταγμένοι στην αγορά εργασίας, οι μετανάστες μπορούν να αποτελούν οικονομική ευκαιρία για τη χώρα υποδοχής. Πολλές από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου επεδίωξαν να υποδεχθούν και να εντάξουν τους μετανάστες.

-Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην επιλογή μη ένταξης στο ευρώ αρχικά και στην επιλογή της εξόδου μετά την υιοθέτησή του

-Πρέπει να ανανεωθούν οι δεσμεύσεις ως προς την κοινωνική δικαιοσύνη και με τον τρόπο αυτό να υπάρξει εγγύηση και ανάπτυξη της ισότητας και της κοινωνικής προστασίας, σε συμφωνία με τις παραδοσιακές αξίες της Γαλλίας, της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης. Αλλά οφείλουμε να επιτύχουμε αυτήν την κοινωνική προστασία χωρίς οικονομικό προστατευτισμό.

-Την ώρα που η Ευρώπη και ο κόσμος αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου δοκιμασίες, χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, όχι λιγότερη. Τα προβλήματα είναι υπερβολικά σοβαρά, για να ανατεθούν σε διχαστικούς πολιτικούς.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο γύρο των εκλογών, βάσει ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, τέσσερεις είναι οι υποψήφιοι που μπορούν να προκριθούν για τον δεύτερο γύρο που θα γίνει την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Πρόκειται για τους Εμμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν Λικ Μελανσόν. Στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση της «Pop2017 BVA-Salesforce», η οποία δημοσιεύτηκε την Μεγάλη Παρασκευή, ο Εμμανουέλ Μακρόν παραμένει στάσιμος με 23%.

Ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν, η οποία έχασε μια μονάδα, με 22%, και ακριβώς πίσω τους βρίσκονται ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και ο νεοκομμουνιστής Μελανσόν με 20% πρόθεση ψήφου. Η τετράδα των ενδεχόμενων νικητών βρίσκεται σε ποσοστά που μπορούν να ανατραπούν γιατί οι διαφορές είναι ελάχιστες και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν έχασε κι άλλο έδαφος και κατρακύλησε στο 7,5% και ακολουθούν πολύ πίσω οι υπόλοιποι υποψήφιοι (συνολικά 11). Η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας φαίνεται δύσκολη, παρά το γεγονός ότι άλλες δημοσκοπήσεις, όπως οι OpinionWay, Ifop, Ipsos, Odoxa προέβλεπαν ότι Μακρόν και Λεπέν θα προκριθούν για τον δεύτερο γύρο.

Αν προκριθούν, η δημοσκόπηση BVA προβλέπει ότι όλοι κερδίζουν τη Λεπέν: ο Εμμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει με 64%-36% τη Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν με 64%-36% και ο Μελανσόν με 58%-42%. Το εκπληκτικό εύρημα είναι ότι αν προκριθούν ο δεξιός Φιγιόν και ο νεοκομμουνιστής Μελανσόν, ο τελευταίος θα κερδίσει με 58%-42%.

Keywords
Τυχαία Θέματα