Προκήρυξε πρόωρες εκλογές

Στόχος της Τερέζα Μέι είναι να ισχυροποιήσει περισσότερο τη θέση της ενόψει του Brexit
Άλλαξε γνώμη η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, που θέλει να απεγκλωβιστεί από τις δυσκολίες της διακυβέρνησης με μικρή πλειοψηφία, αυξάνοντας αφενός τη δύναμη του κόμματός της και λαμβάνοντας, αφετέρου, μια προσωπική «ψήφο εμπιστοσύνης»

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

«Αποφάσισα με δισταγμό ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές,

αλλά με ισχυρή πεποίθηση δηλώνω ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με το Brexit και πέρα από αυτό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σήμερα θα κατατεθεί η σχετική νομοθεσία, που θα ανοίξει και επίσημα τον δρόμο για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 8 Ιουνίου, τρία χρόνια πριν από την προκαθορισμένη πραγματοποίησή τους.

Για να εγκριθεί η νομοθεσία θα πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο, κάτι που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο αντέδρασαν κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσής της.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, η Μέι είπε: «Πριν από το Πάσχα πέρασα λίγες ημέρες κάνοντας πεζοπορία στην Ουαλία μαζί με τον σύζυγό μου, σκέφτηκα γι' αυτό πολύ και ενδελεχώς και κατέληξα στην απόφαση ότι για να παράσχω τη σταθερότητα και σιγουριά για το μέλλον αυτός ήταν ο τρόπος να το κάνω, να κάνω πρόωρες εκλογές».

Η απόφαση αυτή αποτελεί αλλαγή στάσης για τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, καθώς στο παρελθόν απέρριπτε το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Για καλύτερη διαπραγμάτευση
Εξηγώντας το σκεπτικό της, η Τερέζα Μέι ανέφερε πως η κυβέρνηση διαθέτει τον σωστό σχεδιασμό για να διαπραγματευτεί τους όρους εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. και στο Λονδίνο χρειάζεται πολιτική ενότητα.

«Μετά που η χώρα ψήφισε να αποχωρήσει από την Ε.Ε., η Βρετανία χρειάζεται σιγουριά, σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία. Από τότε που έγινα Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση έκανε αυτό ακριβώς», είπε, κατηγορώντας, ωστόσο, την αντιπολίτευση ότι αντιτίθεται στις προσπάθειές της.

«Η χώρα έρχεται μαζί, το Ουέστμινστερ όμως όχι. Οι Εργατικοί έχουν απειλήσει να καταψηφίσουν την τελική συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν πει ότι θέλουν να οδηγήσουν τη δραστηριότητα της Κυβέρνησης σε τέλμα. Μη εκλελεγμένα μέλη της Βουλής των Λόρδων έχουν ορκιστεί να μας πολεμήσουν σε κάθε βήμα», πρόσθεσε.

Στην ουσία η Μέι «ποντάρει» στη δημοκοπική πτώση του βασικού πολιτικού αντιπάλου των Συντηρητικών, του Εργατικού κόμματος, και στη δημοφιλία της ίδιας, ώστε να ενισχύσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των «Τόρις» και να διευκολύνει το έργο του Brexit. Η πιθανή ενδυνάμωση της θέσης της αναμένεται να ερμηνευθεί πολιτικά και ως μια μορφή «ψήφου εμπιστοσύνης» στη διαχείριση της διαδικασίας του Brexit.

Αυτήν τη στιγμή οι Τόρις διαθέτουν πλειοψηφία 17 εδρών στο Κοινοβούλιο αλλά, με βάση τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα, η ψαλίδα αναμένεται να ανοίξει μετά τις εκλογές του Ιουνίου, δίνοντας έτσι στη Μέι τη δυνατότητα να διαχειριστεί πιθανές ανταρσίες που μπορεί να προκύψουν, υπό το φως των επώδυνων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν κατά τη διαδικασία του Brexit.

Δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις, που πραγματοποιήθηκαν από τα ινστιτούτα You Gov και ComRes και δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε, έδειχναν τους Συντηρητικούς 21 μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς. Άλλη έρευνα, του ICM, που δημοσιεύθηκε χθες, έδινε προβάδισμα 18 μονάδων στους Τόρις.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η Τερέζα Μέι βρέθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ τον περασμένο Ιούλιο, κατόπιν της παραίτησης του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος, Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα. Περίμενε να μεσολαβήσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα από την ανάληψη της εξουσίας μέχρι την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για το Brexit, καθώς ενεργοποίησε το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας μόλις πριν από τρεις, περίπου, εβδομάδες.

Μια εκλογική διαδικασία σήμερα αναμένεται να της λύσει τα χέρια και σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, καθώς, λόγω του τρόπου που ανήλθε στην εξουσία (χωρίς εκλογές), στην ουσία εφάρμοζε το προεκλογικό πρόγραμμα του προκατόχου της, ενώ τώρα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στον λαό το δικό της όραμα και να εφαρμόσει, εάν εκλεγεί, το δικό της προγραμματικό πλάνο, το οποίο θα καταρτιστεί έχοντας κατά νουν το δεδομένο της πλήρους αποχώρησης του Η.Β. από την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019.

Η στάση των Εργατικών
Θεωρητικά οι Εργατικοί θα μπορούσαν να δοκιμάσουν να σταματήσουν την πορεία της Μέι προς τις κάλπες, μέσω της ψήφου τους στη Βουλή, κάτι που δεν φαίνεται να έχουν πρόθεση να κάνουν, αφού χαιρέτισαν την πρόθεση της Πρωθυπουργού.

Ο ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, ουσιαστικά υπαινίχθηκε ότι δεν θα θέσουν εμπόδια στην εκλογική διαδικασία, λέγοντας «χαιρετίζω την απόφαση της Πρωθυπουργού να δώσει στον βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια Κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας».

Δεν επηρεάζουν το χρονοδιάγραμμα
Εκπρόσωπος της Μέι έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι η απόφασή της για πρόωρες εκλογές δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα του Brexit. «Συνεχίζει ακριβώς ως έχει», είπε, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εργάζονται γι’ αυτό. Από την πλευρά της η Ε.Ε., στην πρώτη της αντίδραση, ανέφερε πως «δεν αλλάζουν τα σχέδια των 27».

Αυτό ανέφερε ο Πρέμπεν Άαμαν, εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο ίδιος ο Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε στο Twitter πως είχε μια «καλή τηλεφωνική συζήτηση» με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό.

Ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, εκτίμησε στο Facebook ότι «οι Βρετανοί πολίτες θα έχουν μια ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται τη σχέση που θα διαμορφωθεί στο μέλλον μεταξύ της χώρας του και της Ε.Ε.». Ανέφερε, παράλληλα, πως θα εργαστεί με τη νέα Κυβέρνηση για το καλύτερο δυνατό κοινό μέλλον.

«Λάθος υπολογισμός»
Στην πρώτη της αντίδραση, η Πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον κατηγόρησε τους Συντηρητικούς ότι «βλέπουν μια ευκαιρία να οδηγήσουν τη Βρετανία προς τα δεξιά, να εξαναγκάσουν ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές». «Ας υψώσουμε το ανάστημά μας για τη Σκοτία», πρόσθεσε.

«Σε ό,τι αφορά τη Σκοτία», είπε, «αυτή η κίνηση είναι ένας τεράστιος πολιτικός λάθος υπολογισμός από την Πρωθυπουργό». «Θα δώσει και πάλι στον λαό την ευκαιρία να απορρίψει τη στενή, διχαστική ατζέντα, καθώς και να ενδυναμώσει τη δημοκρατική εντολή που ήδη υπάρχει, προκειμένου να δοθεί στον λαό της Σκοτίας μια επιλογή για το μέλλον του», κατέληξε.

Από την αποφυγή στην προκήρυξη
Σύμφωνα με το BBC, η Τερέζα Μέι και η ομάδα της αρχικά υποβάθμιζαν την πιθανότητα για πρόωρες εκλογές, για τον απλό λόγο πως δεν ήθελαν να προκαλέσουν αστάθεια κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit και να έχουν παράλληλα να διαχειριστούν τη νομική διαδικασία που θα τους οδηγούσε στις κάλπες.

Επιθυμούσαν, ταυτόχρονα, να αποφύγουν την αβεβαιότητα μιας εκλογικής διαδικασίας. Η ίδια η Μέι, δε, ήθελε να δείξει ότι είναι μια Πρωθυπουργούς που τηρεί τον λόγο της. Τα δεδομένα άλλαξε η αμείλικτη πολιτική λογική. Όπως επισημαίνει, η καθημερινή διαχείριση μιας μικρής πλειοψηφίας έχει δώσει σε βουλευτές των Συντηρητικών που δεν ανήκουν στην πρώτη γραμμή σημαντική δύναμη να εξαναγκάζουν την Κυβέρνηση να κάνει πίσω σε μια πλειάδα ζητημάτων.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας πλειοψηφίας Συντηρητικών που θα έκανε αυτό το πρόβλημα να εξαφανιστεί.

«Παρόλο που οι Πρωθυπουργοί δεν εκλέγονται απευθείας, το χέρι της Πρωθυπουργού -που πλησιάζει τις διαπραγματεύσεις του Brexit- στις Βρυξέλλες (όπως επίσης και στο Ουέστμινστερ) θα είναι σημαντικά δυνατότερο με μια εκλογική εντολή που πιστεύει ότι θα κερδίσει», εξηγεί περαιτέρω το βρετανικό δίκτυο. Αναφέρει, ωστόσο, πως υπάρχουν και αρκετά ρίσκα, καθώς, αν δίδαξαν κάτι στην βρετανική πολιτική τα τελευταία χρόνια, είναι η δυσκολία πρόβλεψης.

Η χρονική συγκυρία είναι στην ουσία η μόνη που προσφέρεται για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών. Με δεδομένο πως οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τους «27» δεν θα ξεκινήσουν πριν από τον Ιούνιο, αυτές θα μπορούν να γίνουν από τη νέα κυβέρνηση. Εάν η Μέι κερδίσει τις εκλογές, σημειώνει το BBC, τότε αναμένεται πως θα συνεχίσει με το υφιστάμενο πλάνο της για το Brexit.

Εάν, ωστόσο, το ρίσκο της δεν αποδώσει, και είτε η πλειοψηφία της μειωθεί περισσότερο είτε χάσει τις εκλογές, με τα κόμματα που τάσσονται εναντίον του Brexit να αυξάνουν την εκλογική τους δύναμη, τότε η τρέχουσα στρατηγική αναμένεται να ανατραπεί.

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, το φως, η καθημερινή, ιουνίου, itv, πασχα, βουλη, φως, δημοσκοπηση, gov, δημοψηφισμα 2015, επηρεάζει, twitter, γκι, facebook, νέα, bbc, βρυξέλλες, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, βουλευτες, οψεως, γνωμη, ηγεσια, ηγετης, ηττα, καθημερινη, λονδινο, προγραμμα, σημερινη, φως, bbc, αρθρο, ατζεντα, εβδομαδες, βρυξέλλες, γκι, δεδομενο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δοθει, δωσει, δικτυο, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, επηρεάζει, ερευνα, ερχεται, ιδια, η καθημερινή, εικονα, κυβερνηση, κινηση, λαθος, λογο, μορφη, νομικη, ομαδα, ουαλια, οραμα, ουσιαστικα, ουσια, πεζοπορια, ρισκο, συζυγο, σχεδια, το φως, τρια, χερι, ψαλιδα, gov, χωρα, ιδιαιτερα, itv, ιουνίου, μπροστα, σωστο, υπολογισμος, χερια
Τυχαία Θέματα