Η ώρα της αλήθειας

Με την επιστροφή του από το Κάιρο ο ΠτΔ θα δώσει συνέντευξη Τύπου για την πορεία των συνομιλιών
Την Τετάρτη το βράδυ στην Κύπρο η Νούλαντ - Πολυμερή μόνο με «κοινή γλώσσα» σε εγγυήσεις και ασφάλεια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Η κλεψύδρα της ενημέρωσης του λαού για την πορεία των συνομιλιών, όπως όλα δείχνουν, φτάνει στο τέλος. Ο Νίκος Αναστασιάδης, με την επιστροφή του από το Κάιρο,

θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα ενημερώσει τον λαό για την πορεία των συνομιλιών, 20 σχεδόν μήνες μετά το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο που απομένει είναι ο καθορισμός της ημερομηνίας κατά την οποία θα γίνει η συνέντευξη.

Αν και υπήρχαν σκέψεις ο κ. Αναστασιάδης να ενημερώσει τον λαό μετά το πέρας και αυτού του εντατικού γύρου συνομιλιών με τον κατοχικό ηγέτη, ωστόσο κυριάρχησε η άποψη ότι η ενημέρωση πρέπει να γίνει σε αυτήν τη χρονική στιγμή.

Τόσο η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αντικατοχική τής Μόρφου, όσο και η συνέντευξη που έδωσε στην «Κυριακάτικη Σημερινή» ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έφεραν στο προσκήνιο ορισμένα δεδομένα για το πώς η πλευρά μας πορεύεται στο κρίσιμο σκηνικό που διαμορφώνεται αλλά και ποια μηνύματα στέλνει στο εσωτερικό.

1. Για να πάμε για πολυμερή, θα πρέπει τόσο στο κεφάλαιο των εγγυήσεων όσο και στο κεφάλαιο της ασφάλειας να πορευτούμε στον ίδιο δρόμο. Σήμερα «ο ένας κοιτά στη δύση και ο άλλος στην ανατολή».

2. Η λύση που επιδιώκουμε, δεν θα αφήνει πίσω νικητές και ηττημένους.

3. Το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις θα κρίνουν την επιτυχία ή αποτυχία της προσπάθειας.

4. Μεταξύ των περιοχών που θα πρέπει να βρίσκονται υπό την ε/κ συνιστώσα πολιτεία δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνεται και η Μόρφου.

5. Είναι φυσικό, όταν γίνονται εδαφικές αναπροσαρμογές, να υπάρχει ανάγκη μετακίνησης κάποιων πληθυσμών. Θα ληφθεί πρόνοια, ώστε να υπάρξουν ικανοποιητικοί χώροι στέγασης όσων θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια των Ε/κ.

6. Αν διαλαλούμε ή υποσχόμαστε πως θα επαναφέρουμε την προ του 1974 κατάσταση, δημιουργούμε ψευδείς εικόνες, ψευδείς υποσχέσεις και θα συντηρήσουμε την κατοχή.

7. Αυτό που μας ένωνε μέχρι πρότινος, οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, ας μας ενώσει και τώρα.

8. Έχουμε συμφωνήσει και διασφαλίσει το δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη να επιλέγει ο ίδιος τον χώρο της διαμονής και της εργασίας, σε ένα κράτος που θα του διασφαλίσει τα δικαιώματά του και χωρίς να παραγνωρίζεται ο διζωνικός και δικοινοτικός χαρακτήρας που σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δημιουργηθεί.

Οι εγγυήσεις και η Νούλαντ
Την Τετάρτη το βράδυ φτάνει στην Κύπρο η Βικτώρια Νούλαντ, στο τελευταίο της λογικά ταξίδι στο νησί, καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές και αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες. Κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ουδέποτε ο αμερικανικός παράγοντας έφερε στο τραπέζι την πρόταση των Τούρκων για παραμονή βάσης στο νησί και ούτε τέθηκε ως αντίβαρο η ύπαρξη και μιας ελληνικής βάσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χθες υποστήριξε ότι είμαστε με ανοικτούς ορίζοντες έτοιμοι να συζητήσουμε τη δημιουργία ενός συστήματος εσωτερικής ασφάλειας, το οποίο θα σέβεται τις ανησυχίες όλων. Επανέλαβε περαιτέρω την πεποίθηση πως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που υλοποιεί και εφαρμόζει αρχές και αξίες και σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα, δεν δικαιολογεί αξίωση για την όποιας μορφής παρουσία κατοχικού στρατού, ή εγγυητικών ή επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών.

Σημείωσε πως αναφέρεται σε πραγματικές ανησυχίες και όχι υπερβολικές ή πλασματικές αναφορές, που στοχεύουν στην αναζήτηση επιχειρημάτων για τη συνέχιση ενός αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων υπέρ της μίας ή σε βάρος της άλλης κοινότητας.

Σε ανάλογο ύφος και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Πολίτη», υπογραμμίζει την αντίθεση της Ελλάδας στη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, μετά τη λύση του Κυπριακού. Κάτι τέτοιο, τονίζει, «σημαίνει ότι η κατοχή μονιμοποιείται και νομιμοποιείται σε μια περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου και μετασχηματίζεται από προσωρινή και υπό διαπραγμάτευση σε μόνιμη, ενώ αποκτά και δικαιώματα κυριαρχίας στα ίδια τα εδάφη της Κύπρου».

Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει όλος, στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού προγράμματος, συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς και συμπληρώνει: «Η θεωρία ότι πρέπει να μείνει προκειμένου να εγγυηθεί τη λύση, αποτελεί στην πραγματικότητα απόδειξη και ομολογία μη επίλυσης του Κυπριακού».

Μόνο οι καφετζούδες λείπουν
Και ενώ οι διαπραγματεύσεις κινούνται επάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, στο εσωτερικό ΔΗΣΥ (με ρόλο υποστηρικτή του Προέδρου Αναστασιάδη) και ΔΗΚΟ οδηγούνται στα άκρα, με αναφορές που αγγίζουν ακόμη και τα όρια της ειρωνείας. Οι αναφορές και των δύο σημείο προς σημείο ήταν:

· ΔΗΚΟ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει να αποενοχοποιεί την Τουρκία και να καταγγέλλει τους Ελληνοκύπριους για τη μη-λύση του Κυπριακού.

· ΔΗΣΥ: Το ΔΗΚΟ φτάνει σε μια κορύφωση φανατισμού. Τέτοιες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις δεν προσφέρονται για πολιτικό διάλογο. Δυστυχώς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε απαντήσεις.

· ΔΗΚΟ: Ο κ. Αναστασιάδης διαπιστώνει «θετική ρητορική από την Τουρκία», την ίδια στιγμή που ο κ. Ακιντζί μάς απειλεί με διχοτόμηση, αν το Κυπριακό δεν λυθεί εντός του 2016 και ο κ. Ερντογάν μάς έχει ξεκαθαρίσει πως αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία οι εγγυήσεις.

· ΔΗΣΥ: Δεν αντιλαμβάνονται άραγε ότι ο Πρόεδρος μιλά για τη «ρητορική» και τις διαβεβαιώσεις που δίνει η Τουρκία σε τρίτους ότι «είναι έτοιμη για άμεση λύση», προκειμένου εκείνη να οδηγηθεί να πιστοποιήσει με πράξεις αυτήν τη ρητορική;

· ΔΗΚΟ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει πως μέσα στις επόμενες 70 μέρες ο ίδιος είναι έτοιμος να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά εξακολουθεί να αρνείται να δώσει τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων στα κοινοβουλευτικά κόμματα και αρνείται να ενημερώσει τον λαό για όλες τις πτυχές της λύσης.

· ΔΗΣΥ: Η καθημερινή ρητορική του ΔΗΚΟ δείχνει πως όποια και αν είναι η αντίληψή τους, εκείνο που υπερισχύει είναι η απόφαση να κατηγορούν ακόμα και με τον πιο αστήρικτο και παράλογο τρόπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

· ΔΗΚΟ: Είναι πλέον ξεκάθαρο. Αυτός που διχάζει τον λαό μας δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επειδή θέλει να δικαιωθεί για το 2004, είναι έτοιμος να οδηγήσει τον λαό μας σε περιπέτειες.

· ΔΗΣΥ: Στην πραγματικότητα το πρόβλημα του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι κάνει διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού και τερματισμό της κατοχής. Εξάλλου, από την αρχή είχαν ταχθεί ανοιχτά εναντίον της έναρξης των διαπραγματεύσεων, διαβάζοντας το Κοινό Ανακοινωθέν σύμφωνα με τα όσα επεδίωκε η τουρκική πλευρά.

Και μέσα σε όλα όσα έγιναν χθες, ο Δημοκρατικός Συναγερμός με ειρωνικό τόνο επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τις αναφορές τους στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι «εμείς αρκούμαστε να μελετούμε τα δεδομένα και να προσπαθούμε να χαράξουμε πολιτική με αίσθηση πολιτικής ευθύνης. Η αλήθεια είναι ότι δεν διαθέτουμε μηχανισμούς ή ειδικές δυνάμεις για να διαβάζουμε τα... σημάδια ή ακόμα και το φλιτζάνι του καφέ».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις τόσο από τους Οικολόγους όσο και από το ΕΛΑΜ. Οι μεν πρώτοι αναφέρθηκαν στις δηλώσεις Αναστασιάδη για τη Μόρφου, καλώντας τον να μην υποκύψει στις πιέσεις. Οι δε του ΕΛΑΜ ανέφεραν ότι χωρίς επιστροφή όλων των εδαφών μας λύση δεν μπορεί να υπάρξει.

Δεν μπορεί το 18% να κυβερνά το 82%
Κατά της εκ περιτροπής προεδρίας τάχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: «Να μην επιμένουν στην εκ περιτροπής προεδρία, εκτός εάν μας αποδείξουν ότι σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου το 18% βγάζει Πρόεδρο της χώρας εκείνης.

Τότε να πάμε φανερά να ψηφίσουμε τον (Τ/κ ηγέτη Μουσταφά) Ακιντζί Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, σε ομιλία του στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, όπου προέστη Αρχιερατικού Συλλείτουργου, που πραγματοποιήθηκε συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Βελγίου Αθηναγόρου, Βόστρων Τιμοθέου και Τιργοβιστίου Νήφωνος και του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφύριου.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως έχει πει πολλές φορές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρχηγούς των κομμάτων ότι αυτά δεν περνούν από το λαό, για να σημειώσει πως αυτά τα καταλαβαίνουν όλοι. Για το θέμα των εποίκων, είπε πως «εμείς για ανθρωπιστικούς λόγους λέμε όσοι έχουν παντρευτεί με Τ/κ να μην τους χωρίσουμε, να μείνουν εδώ. Οι υπόλοιποι πρέπει να φύγουν».

Ερωτηθείς αν έχει πληροφόρηση πως βρισκόμαστε κοντά σε λύση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως ο ίδιος ποτέ δεν πίστεψε ότι είμαστε κοντά σε λύση. «Όταν ακούω τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Τούρκο Πρωθυπουργό, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να ομιλούν για τις πραγματικότητες, το θεωρώ απαράδεκτο. Ποιος πρόσφυγας θα πάει να ψηφίσει όταν την περιουσία του την έχουν οι Τούρκοι για δική τους και λένε είναι δικά μας, δεν θα τα πάρετε πίσω;», διερωτήθηκε.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει Κύπριος που μπορεί να ψηφίσει υπέρ αυτών των πραγμάτων, ότι οι περιουσίες των προσφύγων μας και τα σπίτια τους ανήκουν στους Τουρκοκύπριους, διότι τα πήραν με τη δύναμη των όπλων. Αποκλείεται», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα