Φύλλο και φτερό

Ξεκινάει σήμερα ο έλεγχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την «Αντιγόνη»
Η Ελεγκτική Υπηρεσία περιμένει την απάντηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων σε επιστολή που έστειλε, με θέμα τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία δίδονται άδειες

Την πύλη του ΘΟΚ θα περάσουν σήμερα οι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για να ξεκινήσει ο έλεγχος των οικονομικών δεδομένων που υπάρχουν σχετικά με την παράσταση «Αντιγόνη», που πρόσφατα ανέβηκε και στα κατεχόμενα. Το πρωί θα υπάρξει τηλεφωνική συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές και ο έλεγχος αναμένεται

να γίνει χωρίς προβλήματα.

Είχε γίνει, όπως είναι γνωστό, παρέμβαση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ώστε ο ΘΟΚ να ενδώσει στο να αποστείλει όλα τα στοιχεία στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Το ζήτημα δημιουργήθηκε μετά από άρνηση του ΘΟΚ να παραδώσει στοιχεία σε μέλη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και με αφορμή την έρευνα που διέταξε ο Γενικός Ελεγκτής για τις δαπάνες της παράστασης του ΘΟΚ στην Αρχαία Σαλαμίνα

Μάλιστα, κλειστές πόρτες αντίκρυσε το τριμελές κλιμάκιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που μετέβη στον ΘΟΚ, προκειμένου να παραλάβει έγγραφα και στοιχεία για την παράσταση της «Αντιγόνης». Οι λειτουργοί του ΘΟΚ, χωρίς δικαιολογία, δεν έδωσαν τα στοιχεία που ζητούσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Το θέμα λίγο έλειψε να λάβει διαστάσεις, αφού ο Γενικός Ελεγκτής ήταν έτοιμος να αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, προκειμένου να πάρει τα στοιχεία που χρειάζεται για τον έλεγχο.

Τελικά Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ και Γενικός Ελεγκτής συναντήθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα και επαναβεβαίωσαν την αλληλοεκτίμηση στο έργο των δύο Οργανισμών, και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πλαίσιο και τις διαδικασίες ελέγχου που αφορούν τον ΘΟΚ. Συμφωνήθηκε επίσης ότι, με δεδομένο τον σεβασμό και των δύο Οργανισμών στη νομιμότητα, θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία.

Πάντως, ο έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή δεν θα μείνει μόνο στα οικονομικά στοιχεία της παράστασης στα κατεχόμενα, αλλά γενικά για όλες τις παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν και στις ελεύθερες περιοχές.

Περιμένοντας το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Την ίδια ώρα όμως η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου για τις παραστάσεις της «Αντιγόνης» και στο κομμάτι τού πώς δίδονται οι άδειες. Μάλιστα έχει ήδη ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στείλει επιστολή στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, στην οποία ζητά να μάθει τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθηθεί για να δοθούν οι απαραίτητες άδειες για την πραγματοποίηση μιας παράστασης.

Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων αναφέρεται ότι για να μπορέσει κάποιος να «κρατήσει» έναν αρχαιολογικό χώρο για να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση (θεατρική παράσταση, μουσική εκδήλωση, δείπνο κτλ), θα πρέπει να αποστείλει επιστολή στον Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η οποία να αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες/επεξηγήσεις της εκδήλωσης που θέλει να πραγματοποιήσει, ώστε ο Διευθυντής να μπορεί να κρίνει κατά πόσον το αίτημα εμπίπτει στην Περί Αρχαιοτήτων Νομοθεσία και να δώσει την έγκρισή του.

Πώς θα δικαιολογηθεί η μη άδεια;
Ενδιαφέρον έχει ωστόσο να δούμε τι θα πει το Τμήμα Αρχαιοτήτων καθώς η διευθύντρια του Τμήματος, Μαρίνα Ιερωνυμίδου, είχε αναφέρει ότι το Τμήμα δεν ρωτήθηκε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το Τμήμα δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο των μνημείων στα κατεχόμενα. «Κοντά μας όμως δεν ήρθε καμία αίτηση για εξέταση. Κανονικά θα έπρεπε, όμως επειδή υπάρχουν αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες, μπορεί να συζητήθηκε σε πιο υψηλό επίπεδο από το δικό μου, διότι ανάγεται σε πολιτικό επίπεδο. Ενδεχομένως, επειδή είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ο αποτελεσματικός έλεγχος των κατεχομένων, να αποτάθηκαν σε άλλο επίπεδο», ανέφερε.

Στις ελεύθερες περιοχές, πρόσθεσε, το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι η υπηρεσία που θα δώσει ή δεν θα δώσει άδεια για να γίνουν εκδηλώσεις σε αρχαία μνημεία. «Υπάρχουν κανονισμοί και κριτήρια για το τι μπορεί να παραχωρηθεί. Δηλαδή με βάση τη χωρητικότητά του κ.λπ.».

Διευκρίνισε ότι, από καθαρά τεχνικής άποψης, αν δεν ήταν κατεχόμενος ο χώρος, θα δινόταν κανονικά άδεια. «Απ' εκεί και πέρα, επειδή είναι κατεχόμενα, το θέμα μεταφέρεται σε πολιτικό επίπεδο και η απόφαση που πρέπει να ληφθεί είναι σε πολιτικό επίπεδο», σημείωσε.

Ερωτηθείσα η κ. Βασιλείου για το θέμα, δήλωσε ότι «δυστυχώς το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν έχει τον έλεγχο της περιοχής», επισημαίνοντας ότι η παράσταση είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της μη κυβερνητικής οργάνωσης στα κατεχόμενα με την ονομασία «Σύνδεσμος της εντός των τειχών Αμμοχώστου» και του ΘΟΚ και δεν έγινε καμία επαφή με καμία αρχή των κατεχομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα