Giannis… on the rise

Είναι μόλις 21 ετών, διανύει την τρίτη του σεζόν στον «Μαγικό Κόσμο», έχει καταρρίψει… απίθανα ρεκόρ κι αποτελεί τον παίκτη-βιτρίνα του Συλλόγου. Καθόλου άσχημα για ένα παιδί που άρχισε… αργά το μπάσκετ, στα 13 του χρόνια, καθώς πολύ μικρός ήθελε να βαδίσει στα χνάρια του πατέρα του - να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Έλεγχος προόδου
Οι Μιλγουόκι Μπακς ανήρτησαν την Πέμπτη (18/2), στον επίσημο λογαριασμό τους στο Instagram, τον… Έλεγχο Προόδου του, καταδεικνύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη ραγδαία του εξέλιξη, αλλά

και την πληθωρικότητα στο παιχνίδι του, με τη στατιστική του να είναι γεμάτη. Άλλωστε στις πλάτες του στηρίζουν τις προσπάθειες που κάνουν -με νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς από πέρυσι και μελλοντικά καινούργιο γήπεδο- ν’ ανακτήσουν κάτι απ’ την παλιά χαμένη τους αίγλη (Πρωταθλητές 1971, 2οι στους τελικούς του ΄74 με τους Μπόστον Σέλτικς), ελπίζοντας πως, με τη βοήθεια του Τζαπάρι Πάρκερ (ν.02 Ντραφτ2014) και του Μάικλ Κάρτερ Ουίλιαμς (ν.11 Ντραφτ2013), θα τους βοηθήσει να καταστούν εκ νέου ομάδα με συνεχείς παρουσίες στα πλέι-οφ (1970-1991/ εκτός πλέι-οφ ΄75, ΄77, ΄79). Εξού και το καινούργιο μότο που συνοδεύει τα «ελάφια», το οποίο υιοθετήθηκε απ’ τους νέους διοικούντες την ομάδα, «We own the future». Μπορεί οι Μπακς φέτος, στη δεύτερη σεζόν του ταλαντούχου Τζέισον Κιντ, να μην πραγματοποιούν ανάλογες εμφανίσεις με τις περυσινές, καθώς μετά τη φυγή (ανταλλαγή) του Μπράντον Νάιτ είχε χαθεί η χημεία και η φαντασία απ’ το παιχνίδι τους, όμως ο Γιάννης συνεχίζει τις… υψηλές πτήσεις. Γεμίζει τη στατιστική του διαρκώς, καταγράφει κάθε χρονιά υψηλότερα νούμερα, με τον ίδιο να… ισοπεδώνει συνεχώς τ’ ατομικά του ρεκόρ. Μετά και την εντός έδρας ήττα των Μπακς την Παρασκευή (19/2) απ’ τους Χόρνετς με 95-98, το πιθανότερο φέτος είναι να μην προλάβει όπως πέρυσι το… τρένο των πλέι-οφ, το μέλλον όμως, αν συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο τη δουλειά, προδιαγράφεται λαμπρό. Απόδειξη τούτου ότι τρεις μέρες μετά (22/2), παρά τον διαφαινόμενο αποκλεισμό, τα «ελάφια» κέρδισαν τους Λέικερς (108-101), με τον Γιάννη να σημειώνει το πρώτο του «τριπλ νταμπλ» (27 πόντους, 12 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 4 τάπες και τρία κλεψίματα).

Η «κλοπή» του Ντραφτ2013;
Ο Γιάννης, αγωνιζόμενος στην Α2 με τον Φιλαθλητικό, μαγνήτισε από νωρίς τα βλέμματα των ανιχνευτών ταλέντων, κυρίως λόγω της ικανότητάς του να τρέξει με μεγάλη ευκολία το γήπεδο με την μπάλα και να τελειώσει φάσεις, καθώς και της υψηλής τεχνικής του κατάρτισης, στοιχεία… παράλογα και μη φυσιολογικά βάσει του ύψους του. Στο μικρό γήπεδο του Φιλαθλητικού στου Ζωγράφου συνέρρεαν συνεχώς πασίγνωστοι σκάουτερ -12 το σύνολο- ομάδων του NBA (Σαμ Πρέστι Τζένεραλ Μάνατζερ των Οκλαχόμα Θάντερ, Όστιν Έιτζ Μπόστον Σέλτικς κ.ά.) απ’ την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για να δουν από κοντά τον, μετέπειτα επονομαζόμενο, «Greak Freek». Κι ενώ συνεργάτες σχεδόν των μισών ομάδων ιδίοις όμμασι είδαν τον Γιάννη να ξεδιπλώνει το ταλέντο και τις αρετές του, και οι υπόλοιπες είχαν πληροφορηθεί για την ύπαρξη ενός «Raw talent» (άγουρο ταλέντο)… κάπου στην Αθήνα, 14 εξ αυτών τον προσπέρασαν το βράδυ της 27ης Ιουνίου του 2013, για να τον επιλέξουν «περιχαρείς» οι Μπακς στο νο15 του πρώτου γύρου της διαδικασίας. Παρότι στον Φιλαθλητικό έκανε μαγικά, σε πολύ μικρή ηλικία για επίπεδο ανδρών, οι πλείστες ομάδες που τον παρακολούθησαν θεώρησαν ότι το επίπεδο ήταν πολύ χαμηλό, άρα και το δείγμα μη αντιπροσωπευτικό, και, μοιραία, μάλλον οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι πιθανότερα θ’ αποτελούσε ένα ακόμη «draft-bust» (αποτυχία) παρά «draft-steal» (λαβράκι), κάτι σύνηθες για παίκτη ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, κι ας έχει αποδείξει ο Gregg Popovich πολλάκις (Πάρκερ ν.28 Ντραφτ2001, Τζινόμπιλι ν.57 Ντραφτ1999) -αλλά κι άλλοι κατά καιρούς- τ’ αντίθετο. Ειρήσθω εν παρόδω, όλοι όσοι δεν πίστεψαν σ’ αυτόν μάλλον το μετάνιωσαν, κι ας μην το παραδέχθηκαν ποτέ δημόσια, μ’ εξαίρεση τον ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη των Dallas Mavericks Mark Cuban, που δήλωσε την περυσινή σεζόν «έκανα λάθος. Ο Donnie (Τζένεραλ Μάνατζερ των Ντάλας Μάβ.) στοιχημάτιζε ότι ο Γιάννης θα εξελιχθεί σε καλό παίκτη, πάρα πολύ καλό».

Άλλωστε, μόνο ως προφητικό μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι, στη βραδιά του Ντραφτ, απ’ τους 30 καλαθοσφαιριστές που επιλέχθηκαν στον πρώτο γύρο, μόνο ο Γιάννης, κατά την παρουσίασή τους απ’ το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ESPN, έφερε την… ταμπέλα «Unlimited Potential» (προοπτική χωρίς όρια)

Διεθνής Αναγνώριση
Δεν είναι τα κατά καιρούς διθυραμβικά σχόλια που εισέπραξε απ’ τον Τύπο, οι δυνατότητές του να κάνει τα πάντα στο παρκέ και να μπορεί ν’ αγωνιστεί σε πέντε θέσεις, οι συνεχείς εμφανίσεις του σε εβδομαδιαία «τοπ-10», το ασύλληπτο ρεκόρ όντας ο μικρότερος ηλικιακά παίκτης των Μπακς που έφτασε τους 1.000 πόντους (20 ετών και 44 ημερών), ούτε το γεγονός ότι βρίσκεται στις λίστες όλων ως ένα απ’ τα 10 μεγαλύτερα «prospect» του NBA. Η πραγματική αναγνώριση έρχεται όταν αναφέρονται στο πρόσωπό σου… στάζοντας μέλι κορυφαίοι σκάουτερ και προπονητές, ή όταν σ’ αποθεώνουν ζωντανά κομμάτια της ιστορίας του μπάσκετ και μελλοντικοί «Hall of Famers», παίκτες επιπέδου Λεμπρόν Τζέιμς - «ο Τζέισον Κιντ κάνει σίγουρα καλή δουλειά στο να τον βάζει σε πεντάδες που δημιουργεί μις-ματς και βρίσκεται σε όλο το γήπεδο… Είναι καλός επιθετικά και στα ριμπάουντ» και Κόμπι Μπράιαντ - «Είναι φανταστικός παίκτης. Είναι τρομακτικό το πόσο ψηλά μπορεί να πηδήξει. Θεωρώ πως είναι παίκτης-φαινόμενο».

Καλαθοσφαιρικό… DNA
Η οικογένεια Αντετοκούνμπο είναι πανύψηλη. Μπορεί ο πατέρας του Τσαρλς, κι ο μεγαλύτερος αδερφός του Φράνσις (Γάλλος την καταγωγή) να ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, όλοι τους όμως έχουν… μπασκετικά γονίδια, καθότι ξεπερνούν σε ύψος τον ανθρώπινο μέσο όρο. Εξού κι ο πατέρας του αναγκάστηκε να… κρεμάσει τα παπούτσια του εξαιτίας τραυματισμών, κυρίως, λόγω ύψους. Ο Γιάννης διαπρέπει στο NBA, όπως κι ο αδελφός του Θανάσης στην Αναπτυξιακή Λίγκα (NBA D-League) με τους Westchester Knicks - θυγατρική των Knicks (με συμμετοχές και στην πρώτη ομάδα στους Knicks στα pre-season της φετινής χρονιάς και δύο ολιγόλεπτες, πολύ πρόσφατες, με Suns και Warriors, στο δεκαήμερο συμβόλαιο που του προσέφεραν). Εξαίρεση, λοιπόν, δεν θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν τα δυο μικρότερα μέλη της οικογενείας, Κώστας (18ετών) και Αλέξανδρος(14 ετών). Κι αν για τον δεύτερο είναι πολύ νωρίς για ν’ αρχίσει ν’ αχνοφαίνεται το ταλέντο του, δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο και για τον Κώστα, για τον οποίο πολλοί βάζουν το χέρι στη φωτιά, μεταξύ αυτών ο Γιάννης κι ο Θανάσης, ότι αποτελεί το μεγαλύτερο ταλέντο της φαμίλιας… «ανέκαθεν ήταν καλύτερος σουτέρ από εμένα», δήλωσε αρκετές φορές δημόσια ο Γιάννης. Είναι ακόμη πολύ νεαρός, κι ασφαλή συμπεράσματα είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν απ’ τα ολιγόλεπτα «highlight» που… κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αν και σωματοδομικά είναι… αντίγραφο του Γιάννη. Πάντως ο Κώστας είναι απ’ τους καλύτερους και πιο ταλαντούχους παίκτες του σχολικού πρωταθλήματος και τα Κολέγια, αφού τον είχαν εδώ και καιρό στο μικροσκόπιό τους, αρχίζουν να σχηματίζουν… ουρά, ερίζοντας για την… υπογραφή του. Το ταλέντο τους είναι αστείρευτο και τα σωματικά τους προσόντα… εξωγήινα! Στο χέρι τους είναι να συνθέσουν μια πολυμελή οικογένεια Αντετοκούνμπο και στον «Μαγικό Κόσμο», το NBA… εκεί όπου τα απίστευτα… συμβαίνουν!!!
.

Keywords
Τυχαία Θέματα