Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ακτή Ελεφαντοστού

Ο Λοράν Γκμπαγκμπό, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού, που όμως αρνείτο να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο, πριν να συλληφθεί τελικά σήμερα, έκαμε τις βραδινές ώρες την εμφάνισή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TCI, ελεγχόμενο από τον αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού, τον Αλασάν Ουαταρά.

--Ο Γκμπαγκμπό, στη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, τόνισε ότι "επιθυμεί τώρα τη γενική
κατάπαυση πυρός".

Διπλωματικές δυτικές πηγές στο Αμπιτζάν, την οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού, που κλήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη, προέβλεψαν ότι "η πολιτική κρίση στη δυτικοαφρικανική χώρα δεν θα τερματιστεί, απλά επειδή συνελήφθη ο Γκμπαγκμπό".

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των κυανοκράνων στην Ακτή του Ελεφαντοστού, κ. Αλέν λε Ρουά, κατέστησε σαφές με δηλώσεις του στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι "το ζεύγος Γκμπαγκμπό κρατείται σε μία σουίτα του ξενοδοχείου Golfe (στο Αμπιτζάν), προστατευόμενο τόσο από τις 'Δημοκρατικές νέες δυνάμεις' πιστές στον Ουαταρά, όσο και από τους κυανόκρανους".

Ο αξιωματούχος ενημέρωσε, προηγουμένως, συνοπτικά το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, για τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού, την αφρικανική χώρα με την πολύ μεγάλη παραγωγή κακάο. Εστίασε "στη χρήση βαρέων όπλων κατά των αμάχων, πριν να συλληφθεί ο Γκμπαγκμπό". Βεβαίωσε ότι "προκειμένου να αποφύγουν τα πυρά αυτά, περίπου 100 χιλιάδες άμαχοι μετακινήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών προς τη γειτονική Λιβερία".

Αποσαφήνισε, επίσης, ότι οι κυανόκρανοι δεν συμμετείχαν στη σύλληψη του Γκμπαγκμπό, "αλλά βοηθούν στην αποκατάσταση της δημόσιας τάξης". Τέλος προέβλεψε ότι "ο Γκμπαγκμπό θα λογοδοτήσει για τους θανάτους πολλών εκατοντάδων αμάχων κατά τους τελευταίους λίγους μήνες", όταν δηλαδή αρνείτο επίμονα μετά την 28η Νοεμβρίου '10, την ημερομηνία των καθυστερημένων δύο έτη προεδρικών εκλογών, να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο, αν και ηττημένος.
Keywords
Τυχαία Θέματα