Θα συνεχιστεί η κατάσταση με τις πιστώσεις

Εκτιμήσεις για συνέχιση των αρνητικών ρυθμών αύξησης των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα σε ετήσια βάση διατυπώνουν τραπεζικά στελέχη. Η τάση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί με την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνη των αγορών στις δυνατότητες του Ελληνικού δημοσίου να εξυπηρετήσει το χρέος του.

Η καλύτερη πρόσβαση του δημοσίου στις αγορές θα σημάνει την αντίστοιχη βελτίωση της πρόσβασης και των Ελληνικών τραπεζών σε αυτές τις αγορές, σύμφωνα
με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank.

Ο ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς το σύνολο του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά) παρουσίασε οριακή περαιτέρω αύξηση της αρνητικής του πορείας στο -0,3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο του 2011, από -0,2% τον Ιανουάριο του 2011, 0% τον Δεκέμβριο του 2010 και 3,9% τον Φεβρουάριο του 2010.

Ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής των δανείων συνεχίζει να μειώνεται σταδιακά με αποτέλεσμα να περιέλθει τον Ιανουάριο του 2011 και τον Φεβρουάριο του 2011 σε ελαφρά αρνητικό επίπεδο, εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών στην οικονομία και στις τράπεζες που προκλήθηκαν από τη μεγάλη κρίση του δημοσίου χρέους και την υπέρμετρη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου από του διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Η μεγάλη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η βαθειά ύφεση στην οικονομία και η δημοσιονομική απειλή, έχουν μειώσει την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις λιανικές πωλήσεις ιδιαίτερα διαρκών αγαθών και επομένως και τη ζήτηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων από τα νοικοκυριά.

Από την άλλη πλευρά, όπως εκτιμούν αναλυτές της Alpha Bank, η κατακόρυφη πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων σε κατασκευές και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα στο εμπόριο) συμβάλλει στη μείωση του ρυθμού αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Γενικά, η κρίση έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος του χρήματος για τις εγχώριες τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αφού επιδρά αρνητικά και στο κόστος και στο ύψος των τραπεζικών καταθέσεων.

Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις υποχώρησε οριακά στο +0,9% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο του 2011, από +1% τον Ιανουάριο του 2011, +1,1% τον Δεκέμβριο του 2010 και +4,9% τον Φεβρουάριο του 2010.

Σημειώνεται η μείωση του ρυθμού των πιστώσεων, τον Φεβρουάριο του 2011 προς τη γεωργία (-1,6%), τη βιομηχανία (-0,9%), το εμπόριο (-3,0%), τις κατασκευές (-0,9%) και τις μεταφορές πλην ναυτιλίας (-10,0%). Από την άλλη πλευρά, υψηλή εξακολουθεί να είναι η χρηματοδότηση στον κλάδο "Ηλεκτρισμός-Φωταέριο-Ύδρευση" (+20%). Σε θετικό (αλλά χαμηλό) πρόσημο παρέμεινε η πιστωτική επέκταση προς τον τουρισμό (+0,5%), ενώ ικανοποιητικός ήταν ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τη ναυτιλία (+6,9%).

Ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής των δανείων προς τα νοικοκυριά σημείωσε μικρή αύξηση τον Φεβρουάριο του 2011 στο -1,6%, από -1,4% τον π
Keywords
Τυχαία Θέματα