Φυλάκιση για νεοναζιστικό ράδιο

Γερμανικό δικαστήριο στην πόλη Κομπλέντς καταδίκασε σήμερα εννέα πολίτες σε ποινές φυλάκισης, επειδή είχαν δημιουργήσει έναν ραδιοσταθμό στο Διαδίκτυο που απηχούσε τη νεοναζιστική ιδεολογία, έως ότου να παρέμβει η αστυνομία και να διακόψει τη λειτουργία του ραδιοσταθμού πέρυσι τον Νοέμβριο. Η επωνυμία του ραδιοσταθμού ήταν "Ράδιο Αντίσταση".

Η αυστηρότερη από τις καταδίκες είναι φυλάκιση 39 μηνών. Άλλοι εννέα κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν, επίσης, σε ποινές φυλάκισης, αλλά με αναστολή.

Η κατηγορία που αντιμετώπισαν οι καταδικασθέντες, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία είναι "σύσταση συμμορίας". Η ηλικία των καταδικασθέντων κυμαίνεται από 20 έως 37 ετών.

Σε μία συναφή εξέλιξη, η γερμανική αστυνομία απελευθέρωσε 14 ακροδεξιούς που κρατούνταν από χθες Κυριακή επειδή ενεπλάκησαν σε συμπλοκές με εννέα αλλοδαπούς νεαρούς --Τούρκους και Ιταλούς-- στο Βίντερμπαχ στη νοτιοδυτική Γερμανία.

Οι νεαροί είχαν προσωρινά βρει καταφύγιο μέσα σε ένα υπόστεγο κήπου το οποίο οι ακροδεξιοί πρόλαβαν να πυρπολήσουν.

Από την πλευρά της αστυνομίας, ανακοινώθηκε ότι "συλλέγονται στοιχεία γι' αυτήν την υπόθεση, έως ότου δε να συγκεντρωθούν δεν ήταν δυνατόν οι 14 να παραμένουν κρατούμενοι". Στην ανακοίνωση της αστυνομίας προστίθεται ότι "δεν διαπιστώθηκε η πρόθεση να τελεστεί ανθρωποκτονία (-ες) εκ μέρους των προσωρινώς κρατούμενων".

Παράλληλα σήμερα το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου απαγόρευσε μία φιλοναζιστική οργάνωση, την "Ελεύθερες δυνάμεις του Τέλτοφ-Φλέμινγκ". Έγιναν από την τοπική αστυνομία και "έρευνες κατ' οίκον των συλληφθέντων, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία". Αυτή είναι η έκτη νεοναζιστική οργάνωση που απαγορεύεται η δράση της στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, μετά από το 1995. Είναι το κρατίδιο, που περιλαμβάνει περιμετρικά τα προάστια του Βερολίνου.
Keywords
Τυχαία Θέματα