Η εκεχειρία στη Λιβύη πρέπει να είναι "επαληθεύσιμη

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, υποστήριξε σήμερα ότι "οποιαδήποτε εκεχειρία" στη Λιβύη, όπως αυτή που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση, θα πρέπει να είναι "αξιόπιστη κι επαληθεύσιμη". Προκειμένου να γίνει αποδεκτή, η εκεχειρία θα πρέπει να πληρεί τρεις προϋποθέσεις, είπε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες: "πρώτον, να είναι αξιόπιστη και
να περιλαμβάνει την αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού, δεύτερο, να μπορεί να επιβλέπεται και να ελέγχεται επαρκώς και τέλος να προωθεί την πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών μεταρρυθμίσεων και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του λιβυκού λαού".

Ο Ράσμουσεν υπενθύμισε πάντως ότι από την έναρξη των συγκρούσεων στη Λιβύη, στις 15 Φεβρουαρίου, έχουν ανακοινωθεί "πολλές εκεχειρίες" από το καθεστώς του Καντάφι οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν.

Εξάλλου, σήμερα "οι στρατιώτες του Καντάφι κρύβονται κοντά σε σχολεία και τζαμιά, κάτι εντελώς ανεύθυνο", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι πιο απαραίτητο "να καθοριστούν ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου και επαλήθευσης μιας εκεχειρίας".

Η κατάπαυση θα πρέπει να συνάδει με τις αποφάσεις του ΟΗΕ
Οποιαδήποτε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη θα πρέπει να συνάδει με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

"Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός εάν δεν θα είναι συμβατή με όλα όσα περιέχονται στις αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εάν δεν θα είναι αποδεκτή από αυτούς που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση στη Λιβύη, δηλαδή από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο" ανέφερε ο κ. Χέιγκ.

"Ο,τιδήποτε διαφορετικό απ' αυτό θα λειτουργούσε ως προδοσία για το λαό της Λιβύης και ενδέχεται να χρησιμοποιείτο από το υπάρχον καθεστώς του Καντάφι που ήδη έχει ανακοινώσει δύο φορές κατάπαυση το πυρός αφότου ξεκίνησαν οι επιθέσεις της Δύσης και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ", πρόσθεσε ο κ. Χέιγκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι.

Και οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι ο Καντάφι θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία αμέσως.

"Η λιβυκή κατάπαυση του πυρός θα περιλαμβάνει και το πολιτικό στοιχείο της άμεσης αποχώρησης του Μουάμαρ Καντάφι" ανέφερε ο κ. Φρατίνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα