Οι φιναλίστ ψάχνουν το… «+1» στις «Big-3» τους

Είναι αλήθεια πως αν έβγαζε κανείς τον ΛεΜπρον από το Μαϊάμι, τότε πιθανότατα οι Χιτ θα ήταν μία μέτρια ομάδα, που προφανώς θα «πάλευε» οριακά για την συμμετοχή της στα πλέι-οφς. Ωστόσο, το μπάσκετμπολ παραμένει ομαδικό και δεν είναι ορθό να υποστηρίξει κάποιος πως ο σταρ των πρωταθλητών είναι «μία ομάδα μόνος του». Όχι απλώς γιατί έχει στο πλάι του έναν εξαιρετικό (αλλά συχνά τραυματία πια) γκαρντ και αστέρα σαν τον Ντουέιν Ουέιντ και τον μόνο κατ'

όνομα ψηλό Κρις Μπος, που έχει εξελιχθεί μεν σε έναν καταπληκτικό σουτέρ για το ύψος του, αλλά παραμένει «τρύπα» της ομάδας του κόουτς Έρικ Σποέλστρα στην άμυνα... Αλλά και γιατί μία προσεκτική ανάλυση θα αποτυπώσει πως οι Χιτ είναι ένα καλοδουλεμένο σύνολο, που βαδίζει ενάντια στην μπασκετική κοινή λογική και παίζει δίχως «καθαρό» πλέι-μέικερ και αυθεντικό σέντερ, όμως, έχει τα δικά της «όπλα» και εκτός από τους δύο τίτλους το 2012 και το 2013, διεκδικεί πλέον και το three-peat. Η ομάδα της Φλόριντα συνεχίζει τα ξημερώματα της Παρασκευής (στις 4:00π.μ.) την υπεράσπιση του «στέμματός» της, στον 1ο Τελικό με τους Σπερς στο Σαν Αντόνιο, έχοντας σταθερές αγωνιστικές αξίες που την έφτασαν στον «θρόνο». Όπως η απόκτηση το 2010 του για πολλούς κορυφαίου παίκτη του κόσμου (θαρρώ πως ο φετινός MVP, Κέβιν Ντουράντ, και οι θαυμαστές του θα έχουν τις αντιρρήσεις τους) ΛεΜπρον Τζέιμς, η παρουσία καλών σκόρερ και σουτέρ στην περιφέρεια και η «επιθετική» άμυνα, που έχει βεβαίως κενά στην ρακέτα, αλλά πιέζει στην περιφερειακή γραμμή και συχνά υποχρεώνει τον αντίπαλο σε λάθη που οδηγούν σε εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό.

Οι Χιτ δεν έχουν το απόλυτο ομαδικό πνεύμα που έχουν επιδείξει εδώ και χρόνια οι καταπληκτικοί, ακούραστοι και αγέραστοι Σπερς, ωστόσο παίζουν πάντα με καλή κυκλοφορία στην επίθεσή τους και πάντα καλή πάσα για το ελεύθερο τρίποντο. Οι Τελικοί αρχίζουν με τον κόουτς Σποέλστρα να αναζητά όπως κάθε φορά έναν (απρόσμενο;) ήρωα πέρα από την «Big-3» του (ΛεΜπρον, Ουέιντ, Μπος). Πέρυσι, τον ρόλο αυτό μοιράστηκαν στην επίθεση οι Μίλερ και Μπάτιερ (ειδικά ο δεύτερος στον 7ο Τελικό) αλλά αυτό που θα μείνει για πάντα χαραγμένο την μνήμη των φαν του ΝΒΑ -αλλά και των οπαδών των Χιτ και κυρίως των... παικτών των Σπερς- ήταν το τρίποντο του Ρέι Άλεν στο 6ο ματς, το οποίο οδήγησε τις δύο ομάδες στην παράταση! Ο βετεράνος «Ray-Ray» μπορεί να αποδεχθεί ξανά το έξτρα «κλειδί» των πρωταθλητών, μαζί ενδεχομένως με τον Νόρις Κόουλ, που είναι ένα «ζιζάνιο» στην περιφέρεια και η παρουσία του μπορεί να εξελιχθεί σε καθοριστική, ειδικά αν ο ηγέτης των Σπερς, Τόνι Πάρκερ, δεν είναι 100% έτοιμος με τον πονεμένο αστράγαλό του. Ο Ρασάρντ Λιούις είχε 1-2 «εκλάμψεις» (μία αμυντική και μία επιθετική) στους ανατολικούς τελικούς με την Ιντιάνα, αλλά ο κόουτς Πόποβιτς είναι ιδιαιτέρως έμπειρος για να «την πατήσει» από εκείνον. Οι Χιτ περιμένουν καλά ποσοστά και από τους Άλεν, Τσάλμερς, που στα 2 ματς της κανονικής περιόδου με το Σαν Αντόνιο είχαν μαζί 56,2% στα σουτ τους, ενώ το Μαϊάμι δεν δείχνει να περιμένει πολλά από τον Μάικλ Μπίσλεϊ και τον Γκρεγκ Όντεν. Με τον πρώτο να χρησιμοποιείται σε 2 μόνο ματς με το Μπρούκλιν κι ένα με τους Πέισερς και τον δεύτερο να παίζει μόνο στο τελευταίο ματς με την Ιντιάνα, αν και θεωρητικά είχε αποκτηθεί για να «ματσάρει» μερικά λεπτά με τον Χίμπερτ των Πέισερς... Και είναι μάλλον οξύμωρο ότι ο Όντεν, Νο1 στο ντραφτ του 2007 αλλά μονίμως τραυματίας, ίσως κατακτήσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή νωρίτερα από το Νο2 του ίδιου ντραφτ, αλλά ήδη σταρ της Λίγκας, Κέβιν Ντουράντ!

Για το Σαν Αντόνιο, αν τελικά ο Πάρκερ δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ο εξαιρετικά βελτιωμένος φέτος Πάτι Μιλς μπορεί να γίνει «κλειδί». Όμως, όσο κι αν ο Μπορίς Ντιό συνεχίζει τα εκπληκτικά πλέι-οφς και ο Μάρκο Μπελινέλι μπορεί να δώσει βοήθεια στον Ντάνι Γκριν στο περιφερειακό σουτ, ο αδιαμφισβήτητος 4ος «κρίκος» μετά την «Big-3» των Ντάνκαν, Πάρκερ, Τζινόμπιλι, είναι σαφώς ο Κουάι Λέοναρντ. Ο δυναμικός φόργουορντ των «Σπιρουνιών» είναι φυσικά ο καλύτερος αμυντικός του Πόποβιτς και εκείνος που θα κληθεί πάλι να σταματήσει, ή για την ακρίβεια να περιορίσει τον ΛεΜπρον. Παράλληλα, ο Λέοναρντ συνεχίζει να βελτιώνει το επιθετικό του παιχνίδι, καθώς μετά τους 7,9π. μ.ο. της ρούκι σεζόν του και τους περσινούς 11,9, φέτος είχε 12,8 με άνοδο 2,8% στα σουτ (52,2%) και 0,5% στα τρίποντα (37,9%). Επιπλέον, στην σειρά των δυτικών τελικών με την Οκλαχόμα Σίτι, παρότι είχε πάντα το... ένα μάτι ανοικτό στην άμυνα εναντίον του Ντουράντ, είχε μ.ο. 11,8π. σε 31,3΄ και στα φετινά πλέι-οφς μετρά 15 ματς με +10π. (από τα 18 των Σπερς) και κατέγραψε συνολικά μ.ο. 13,3π.! Μπορεί ο Ντιό να είναι εκείνος που «απλώνει» το παρκέ για τον κόουτς «Pop», με τον καλό χειρισμό και την εξαιρετική πάσα του, όμως ο Λέοναρντ είχε εκείνος που δίνει το σύνθημα για επιπλέον ενέργεια στην άμυνα και το τρέξιμο στο ανοικτό γήπεδο, κάτι που φέτος οι Σπερς απέδειξαν περίτρανα πως ψάχνουν (είχαν μ.ο. 105,4π. στην ρέγκιουλαρ-σίζον!). Ο φόργουορντ του Σαν Αντόνιο έχει εξελιχθεί σε έναν μοντέρνο «2-way» παίκτη, με έμφαση στην άμυνα αλλά και ικανότητα να σκοράρει 20π. στην άλλη πλευρά του γηπέδου, όταν βρει ευκαιρία ή το ζητήσει ο προπονητής του.

Υ.Γ.: Η αναζήτηση του «εκτός προγράμματος ήρωα» περιλαμβάνει σαφώς λίγη ίντριγκα και μυστήριο, αλλά για τους δύο φιναλίστ μετρά πάνω από όλα η μεγαλύτερη «ιστορία» τους (και) σε αυτούς τους Τελικούς. Για το Σαν Αντόνιο είναι η υγεία του Τόνι Πάρκερ, ώστε να «τρυπά» την άμυνα με τις γνωστές διεισδύσεις του. Και για το Μαϊάμι είναι η παρουσία του ΛεΜπρον. Πολλοί λένε εύλογα ότι η σειρά είναι η ευκαιρία «ρεβάνς» για τον Τιμ Ντάνκαν και τους Σπερς. Αλλά όπως σημείωσε εύστοχα στο ΝΒΑ TV ο παλαίμαχος γκαρντ των «Σπιρουνιών», Μπρεντ Μπάρι, είναι θέμα «ρεβάνς» και για τον ΛεΜπρον, που «πέρυσι είχε μεν 2 τριπλ-νταμπλ στην σειρά, αλλά μέτρησε 19.2π. μ.ο. στις ήττες και 25,2π. συνολικά». Υπενθυμίζοντας βεβαίως ότι μετά το τέλος του πρωταθλήματος, είναι πιθανό να μείνει ελεύθερος. Άραγε η εξέλιξη των Τελικών θα επηρεάσει την απόφασή του; Είναι νωρίς για τούτο. Ας απολαύσουμε τους Τελικούς, τόσο αγωνιστικά όσο και από άποψη του σεβασμού που δείχνει το ΝΒΑ στο προϊόν του και βλέπουμε.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα