Σπερς και Χιτ στην αφετηρία των Τελικών του ΝΒΑ

Στο ξεκίνημα της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ, το ερώτημα... «άλλος για το δαχτυλίδι;» "πλανήθηκε" πάνω από τη σεζόν. Ωστόσο, 7 και κάτι μήνες αργότερα, αυτό έλαβε την απάντηση... «οι ίδιοι για το λάφυρο του τίτλου»! Σπερς και Χιτ ανοίγουν και φέτος την αυλαία των αγώνων που θα κρίνουν τον πρωταθλητή, με το πρώτο ματς στο Σαν Αντόνιο, στις 4:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (6/6), σε ζωντανή μετάδοση από OTE Sports

1 HD, στην ρεβάνς των περσινών συναρπαστικών -και συνολικά 7- Τελικών που διατήρησαν το Μαϊάμι στον «θρόνο». Τούτη τη φορά, τα «Σπιρούνια» έχουν το πλεονέκτημα έδρας, ενώ φέτος, έπειτα από το 1984-85, άλλαξε ο σχηματισμός της σειράς και αντί για «2-3-2» (με τα τρία «ενδιάμεσα» ματς στο «σπίτι» της ομάδας με το μειονέκτημα) γύρισε πάλι στο «2-2-1-1-1». Οι Σπερς κατεβαίνουν στο παρκέ με τον Τόνι Πάρκερ μεν στην διάθεση του κόουτς Πόποβιτς, παρά τις ενοχλήσεις του Γάλλου σταρ στον αριστερό αστράγαλο, αλλά τον προπονητή του να «προετοιμάζει» και να ανεβάζει το ηθικό του αναπληρωματικού γκαρντ, Πάτι Μιλς, λέγοντας πως «δεν ξέρω ποια θα είναι η επιρροή του Πάτι στην σειρά, αλλά πιστεύω πως δίχως εκείνον δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ»! Ο Αυστραλός, αγωνίστηκε πέρυσι μόλις 31΄ στους περσινούς Τελικούς με το Μαϊάμι (σ.σ.: στους αγώνες 2 και 3, οι οποίοι «μοιράστηκαν» στους δύο φιναλίστ με μεγάλες διαφορές), όμως φέτος είναι «κομμάτι» του rotation του «Pop» και μετά τους περσινούς 1,3π. σε 3,4΄ στα πλέι-οφς, στην τρέχουσα ποστ-σίζον μετρά 6.5π. σε 15,4΄!

Ένα σημαντικό γεγονός της προϊστορίας των Σπερς σε Τελικούς είναι πως στις 5 προηγούμενες παρουσίες τους (στις οποίες κατέκτησαν 4 τίτλους) δεν ηττήθηκαν ποτέ στο 1ο παιχνίδι! Ο κόουτς Πόποβιτς, πάντως, δεν στέκεται στις παραδόσεις και ευελπιστεί πως οι παίκτες του θα προστατεύσουν το αβαντάζ έδρας το βράδυ της Πέμπτης. «Ξέρουμε πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι το 1ο ματς, ειδικά στην έδρα μας», σχολίασε ο τεχνικός του Σαν Αντόνιο, που γίνεται ο 5ος προπονητής με 6 παρουσίες σε Τελικούς, μετά τους Φιλ Τζάκσον (13), Ρεντ Άουερμπαχ (11), Πατ Ράιλι (9) και Τζον Κούντλα (6)! Ο «Pop» ελπίζει επίσης στην καλή άμυνα του Κουάι Λέοναρντ στον ΛεΜπρον Τζέιμς, αφού φέτος, στις δύο αναμετρήσεις της ρέγκιουλαρ-σίζον, οι Σπερς περιόρισαν τον σταρ των Χιτ σε μ.ο. 18,5π.! Στα δύο ματς της κανονικής περιόδου, οι Χιτ σκόραραν μ.ο. 87,5π. ανά 100 κατοχές σε 30΄ που ο Λέοναρντ (απουσίασε από το παιχνίδι του Ιανουαρίου) ήταν στο παρκέ και μ.ο. 114,5π./100 επιθέσεις στα υπόλοιπα 66΄, δίχως να έχουν να τον αντιμετωπίσουν! Παράλληλα, η άμυνα στον ΛεΜπρον δεν θα είναι απλώς καθοριστική μόνο και μόνο γιατί πρόκειται για τον καλύτερο παίκτη των Χιτ, αλλά και γιατί και η περσινή σειρά (απ)έδειξε πως τα «Σπιρούνια» έχουν περισσότερη τύχη όταν κρατούν τον Τζέιμς κάτω από τους 20π.. Ο ΛεΜπρον κατέγραψε μ.ο. 25.2π. στους Τελικούς του 2013, αλλά στις 3 ήττες της ομάδας του στην σειρά έμεινε στους 19,2π. μ.ο. , κάτι που σαφώς και θέλει να επαναλάβει το Σαν Αντόνιο.

Οι Σπερς, που έχουν δείξει πως δεν υπολογίζουν απλώς στην «Big-3» τους (Ντάνκαν, Πάρκερ, Τζινόμπιλι), περιμένουν πολλά και από την άμυνα του Ντάνι Γκριν, αλλά κυρίως από το μακρινό σουτ του, διότι κόντρα στο Μαϊάμι πριν από 11 μήνες πέτυχε ρεκόρ ΝΒΑ για σειρά Τελικών σε εύστοχα τρίποντα! Οι γηπεδούχοι της πρεμιέρας, πάντως, ποντάρουν πολλά στην υγεία του Τόνι Πάρκερ, που στα πλέι-οφς, αν και αγωνίζεται κατά μ.ο. μόλις 30,3΄ (είναι στην 13η θέση της λίστας ανάμεσα στους πόιντ-γκαρντς), μετρά 195 διεισδύσεις στο καλάθι (μ.ο. 10,8) και είναι πρώτος σε αυτόν το τομέα. Μάλιστα, η προτίμησή του στην ρακέτα επιβεβαιώθηκε και στους περσινούς Τελικούς, στους οποίους ο Γάλλος είχε 11/42 σουτ εκτός «ζωγραφιστού» και ποσοστό μόλις 26%... Ο «Pop» θα χρειαστεί αντίστοιχα νούμερα σε «ντράιβ» κόντρα στην «αεράμυνα» των Χιτ μέσα στη ρακέτα (πλην φυσικά του Κρις Άντερσεν), αν και γνωρίζει φυσικά πως το Μαϊάμι παίζει εξαιρετική ομαδική άμυνα στην περιφέρεια και πάνω στην μπάλα -συχνά τόσο σκληρή όσο τα όρια του φάουλ- και είναι η ομάδα που υποχρεώνει τους αντιπάλους της στα περισσότερα λάθη, που συνήθως «μεταφράζονται» σε εύκολους πόντους στο ανοικτό γήπεδο...

Στο Μαϊάμι δεν φτάνει μόνο το αήττητο των Σπερς σε 1ο αγώνα Τελικών, αλλά έχουν να «αντιμετωπίσουν» και την άσχημη προϊστορία της πρεμιέρας εκτός έδρας για τον ΛεΜπρον, που στην καριέρα του σε Κλίβελαντ και Χιτ μετρά ρεκόρ... 0-7 σε 1ο αγώνα σειράς με μειονέκτημα έδρας! Πάντως, σε 4 από αυτές τις περιπτώσεις (μία με Καβς και 3 στην Φλόριντα) κατάφερε εκείνος και η ομάδα του να προκριθεί (ή να κατακτήσει τίτλο, όπως το 2012 με τους Θάντερ). Και οι Χιτ δεν έχουν και ποτέ πίσω με 0-2, από το 2010 κι έπειτα... Επίσης, τόσο σε Σαν Αντόνιο όσο και σε Μαϊάμι επιχείρησαν να μην ανεβάσουν άλλο τους τόνους της δήλωσης του ΛεΜπρον, που τόνισε πως «από κάποια λόγια του Ντάνκαν κατάλαβα πως δεν μας συμπαθούν και αυτό ισχύσει και για εμάς». Ο ίδιος ο Ντάνκαν επισήμανε πως δεν είπε κάτι τέτοιο όταν έλεγε πως «θέλαμε στους Τελικούς τους Χιτ, λόγω της περσινής πικρίας μας» και ξεκαθάρισε ότι «σεβόμαστε και τον ΛεΜπρον και την ομάδα του». Ο φόργουορντ των Σπερς, Ντάνι Γκριν, παραδέχθηκε ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εκνευρίσουμε με λέξεις το Μαϊάμι, γιατί αυτό έκανε και στους ανατολικούς τελικούς η Ιντιάνα και το πλήρωσε»... Ο γκαρντ των Χιτ, Ρέι Άλεν, πρόσθεσε σε αυτές τις φιλοφρονήσεις πως «δεν μπορούμε παρά να σεβαστούμε τους Σπερς και είναι βέβαιος πως υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός». Ο βετεράνος «Ray-Ray» ήταν εξαιρετικός στην σειρά με τους Πέισερς στο φινάλε των αγώνων κι ένας λόγος που η ομάδα του βελτιώνει συνεχώς την παραγωγικότητά της στην 4η περίοδο, αφού στη σειρά του 1ου γύρου με την Σάρλοτ είχαν μ.ο. 98,9π./100 κατοχές στο 1ο δωδεκάλεπτο και 120,2π. στο 4ο, ενώ στους δύο επόμενους γύρους μέτρησαν μ.ο. 130,6π./100 επιθέσεις στην 4η και τελευταία περίοδο!

Keywords
Τυχαία Θέματα