Καούρα στομάχι αντιμετώπιση: Τι να φάω για το βαρύ στομάχι

Καούρα στομάχι αντιμετώπιση: Σε συνθήκες καραντίνας για πολλούς το φαγητό αποτέλεσε καταφύγιο Αν και τα περιστασιακά επεισόδια (καούρας) δεν αποτελούν αιτία συναγερμού και αντιμετωπίζονται με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (αντιόξινα), στις περιπτώσεις που η ενόχληση αυτή προκύπτει συχνά, ξεπερνά δηλαδή τις 2 φορές την εβδομάδα και διαταράσσει την καθημερινότητα, δεν πρέπει να αφεθεί αδιάγνωστη η αιτία που την προκαλεί.

«Σημεία που πρέπει να σας στρέψουν σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι η επιμονή της καούρας παρά τη χρήση φαρμάκων, η δυσκαταποσία, η επαναλαμβανόμενη ναυτία ή τάση

εμέτου, αλλά και η απώλεια βάρους ή η έλλειψη όρεξης», τονίζει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και επισημαίνει μερικές από τις αιτίες πρόκλησής της:

Διαφραγματοκήλη

Φυσιολογικά, το διάφραγμα, ο θολωτός μυς που χωρίζει την κοιλιακή από τη θωρακική κοιλότητα, βοηθά να παραμένει κλειστός ο Kατώτερος Oισοφαγικός Σφιγκτήρας (ΚΟΣ), ο οποίος ενεργεί σαν μία μονόδρομη βαλβίδα, επιτρέποντας τη δίοδο του φαγητού στο στομάχι και κλείνοντας αμέσως μετά την κατάποση για να αποτρέψει την παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα οξέων.

Όταν κάποιος πάσχει από διαφραγματοκήλη, η οποία μπορεί να είναι συγγενής, τραυματική ή άγνωστης αιτιολογίας, διαμέσου του οισοφαγικού τρήματος (οπής) προπίπτει όργανο στο θώρακα, με συχνότερο το στομάχι. Αυτό προκαλεί συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μεταξύ αυτών και καούρα.
Οπότε, ενδεχομένως να πάσχετε από διαφραγματοκήλη χωρίς να το ξέρετε, καθώς οι αναγωγές των γαστρικών υγρών μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα που έχετε.

Εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης φαίνεται να αποδυναμώνουν και να χαλαρώνουν τον ΚΟΣ. Αλλά κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, η πίεση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του σφιγκτήρα.

Παχυσαρκία

Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η πολυφαγία, η ταχυφαγία, η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλλά και ανθρακούχων ποτών είναι συνήθειες που μπορούν να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση, την αιτία της καούρας. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων αυξάνει τις πιθανότητες του συμπτώματος, εξαιτίας της δημιουργίας πίεσης στην κοιλιακή χώρα, όπως συμβαίνει και στις έγκυες γυναίκες λόγω του επιπλέον βάρους τους. Η απώλεια κιλών είναι ο μοναδικός τρόπος αποφυγής της καούρας που προκαλείται από τον συγκεκριμένο λόγο.

Αδύναμος Σφιγκτήρας

Περίπου το 25% των ατόμων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πάθηση που αποτελεί πρόβλημα όταν τα περιστατικά καούρας είναι επίμονα και επαναλαμβανόμενα, έχουν αδύναμο Kατώτερο Oισοφαγικό Σφιγκτήρα. Η κατάσταση αυτή παρατηρείται συχνότερα σε ηλικιωμένους και παχύσαρκους ανθρώπους.

Αργή πέψη

Υπάρχουν άτομα με χρόνια καούρα επειδή πάσχουν από γαστροπάρεση, δηλαδή από καθυστερημένη γαστρική κένωση, κατά την οποία η τροφή παραμένει στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το κανονικό.
Η νόσος παρατηρείται συχνότερα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, εξαιτίας της καταστροφής -από τα χρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα- του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο ελέγχει τις συστολές για την προώθηση της τροφής στο στομάχι.

«Η διαχείριση της καούρας γίνεται σχετικά εύκολα, αρκεί να χάσετε βάρος, να διακόψετε το κάπνισμα, να τρώτε λιγότερα λιπαρά, πικάντικα και όξινα τρόφιμα. Η ήπια και περιστασιακή καούρα μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φάρμακα, όπως τα αντιόξινα. Ωστόσο, ο γιατρός είναι αρμόδιος να αξιολογήσει εάν πρέπει να λαμβάνετε αντιόξινα και σε ποια δοσολογία. Όμως, η καούρα μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός σοβαρότερου προβλήματος, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για οισοφαγίτιδα, στένωση, έλκος, αιμορραγία, δυσπλασία, ακόμη και καρκινογένεση. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να αφήνεται ποτέ αδιάγνωστη και αθεράπευτη», συμβουλεύει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Τροφές που κάνουν ήπια την καούρα

Το να έχουμε οξέα μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό. Μπορεί ακόμη και να μας αποτρέψει από το να κάνουμε συνήθεις δραστηριότητες που μας αρέσει να κάνουμε.

Ομολογουμένως, δεν έχουμε πάντα όρεξη για φαγητό όταν έχουμε καούρα. Όμως, υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να κάνουν πιο ήπια τα συμπτώματα.

Βρώμη
Το δημητριακό αυτό, το τρώμε συνήθως για πρωινό. Μας κρατάει και γεμάτους και ηρεμεί το αίσθημα καύσου από τα οξέα. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να την τρώτε κάθε φορά που πεινάτε. Σας προτείνουμε να την καταναλώνετε με σταφίδες. Μην ανησυχείτε για πιθανές παρενέργειες. Η βρώμη απορροφά τα οξέα από τις σταφίδες.

Πιπερόριζα αν έχετε καούρα
Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε την πιπερόριζα (τζίντζερ) με φειδώ, εξαιτίας της δυνατής της γεύσης. Πέρα από αυτό, αποτελεί μία από τις καλύτερες τροφές για να καταπολεμήσετε τα οξέα. Δρα ως αντιφλεγμονώδες για γαστρεντερικά προβλήματα.

Τρίψτε απλώς ένα μικρό κομμάτι και φτιάξτε ένα τσάι πιπερόριζας. Ή, βάλτε τη στο φαγητό ή σε σμούθι. Δίνει στο φαγητό μια λεμονάτη γεύση.

Αλόη βέρα
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για πληγές που χρειάζονται επούλωση. Όταν έχουμε καούρα, τα τοιχώματα του οισοφάγου βλάπτονται. Και εδώ χρειάζεται η αλόη. Κάποιοι είναι υπέρ του να τρώτε απευθείας το ζελέ που βρίσκεται στα φύλλα. Αυτό μπορεί να το κάνετε είτε μόνο του είτε σε χυμό. Κάποιοι τρώνε προϊόντα, αγορασμένα από καταστήματα, που φτιάχνονται από αλόη βέρα.

Σαλάτα με λαχανικά αν έχετε καούρα

Λαχανικά με φύλλα, όπως το μαρούλι ή η ρόκα, είναι επίσης σημαντικά. Έχουν την ικανότητα να μετριάζουν το κάψιμο και τον πόνο που προκαλείται από τα οξέα. Προτείνουμε στη σαλάτα να αποφύγετε τη χρήση κρεμμυδιού, ντομάτας, τυριού ή κάποιου ντρέσινγκ. Το καλύτερο ντρέσινγκ είναι μια πρέζα αλάτι και λίγο ελαιόλαδο.

Μπανάνα αν έχετε καούρα
Είναι μια καλή τροφή για κατανάλωση στο δεκατιανό ή το απόγευμα. Οι μπανάνες έχουν pH 5.6. Αυτό σημαίνει πως είναι μία τροφή που καταπραΰνει τα οξέα. Κάποιοι άνθρωποι όμως έχουνε περισσότερη καούρα όταν τρώνε αυτό το φρούτο. (χωρίς μέλι όταν έχετε στομάχι)

Θα πάρετε απάντηση αν φάτε μια μπανάνα και δείτε αν η καούρα χειροτέρευσε ή καλυτέρευσε.

Καρπούζι αν έχετε καούρα
Αντί για μπανάνα, μπορείτε να φάτε καρπούζι όταν υποφέρετε από καούρα. Είναι αλήθεια πως αποτελείται κυρίως από νερό. Όμως, ρυθμίζει τα επίπεδα οξέων του στομάχου σας. Μπορείτε να φάτε μια φέτα μετά το μεσημεριανό ή το δείπνο. Έπειτα, όπως και με μία μπανάνα, δείτε αν λειτούργησε ή όχι.

Μάραθος
Αυτό το φαρμακευτικό φυτό είναι υπέροχο. Δεν είναι μόνο πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, αλλά βοηθά επίσης την πέψη σας. Έχει μια απαλή γεύση και τραγανή υφή. Μπορείτε να το βάλατε στις σαλάτες, στις σούπες, σε πίτες λαχανικών ή σε σάλτσες.

Κοτόπουλο ή γαλοπούλα
Τα λευκά κρέατα είναι μια καλύτερη διατροφική επιλογή όταν έχετε οξέα. Για να τα καταναλώσουμε, θα πρέπει να τα ψήσουμε είτε στον φούρνο είτε στη σχάρα. Μην τρώτε ποτέ λευκό κρέας τηγανητό ή με την πέτσα επειδή έχουν πολλά λιπαρά.

Ψάρι και θαλασσινά
Ο κανόνας για να τρώτε θαλασσινά, είναι ο ίδιος με το κοτόπουλο. Μην τα τρώτε ποτέ τηγανητά. Ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές, προτείνουμε τις γαρίδες και τον σολομό. Είναι επίσης καλύτερο να είναι άγρια και όχι ιχθυοτροφείου.

Μαγειρεμένα λαχανικά

Εκτός από την κατανάλωση ωμών λαχανικών σε σαλάτες, μπορούμε να τα φάμε και μαγειρεμένα. Κάποια καλά παραδείγματα είναι το λάχανο, τα σπαράγγια και το μπρόκολο.

Σας προτείνουμε να τρώτε λαχανικά με ρίζες όπως καρότα και παντζάρια. Αυτά θα πρέπει να είναι πάντα μαγειρεμένα.

Ρύζι αν έχετε καούρα
Το κους κους, το πλιγούρι ή κρέμα σιταριού ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Στην περίπτωση του ρυζιού, το καλύτερο είναι το ολόκληρο ή το καστανό ρύζι. Όλα αυτά είναι καταπληκτικά αν υποφέρετε από οξέα του στομάχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα