Σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τους πρόσφυγες: «Το μεγαλύτερο κύμα δεν έχει έρθει ακόμα»…

Οι ηγέτες συμφώνησαν σε ήπια μέτρα, ενώ παραδέχτηκαν ότι η εισροή των προσφύγων θα είναι μια πρόκληση για τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ με στόχο τη διάσωση της χαμένης αξιοπιστίας της στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Οι ηγέτες συμφώνησαν σε ήπια μέτρα για την αντιμετώπιση μιας πρόκλησης που αναγνώρισαν ότι θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Η σύνοδος κορυφής ακολούθησε εβδομάδες προσπαθειών για τη συμφωνία ενός σχεδίου υποχρεωτικής μετεγκατάστασης 120.000 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. Αυτό διευθετήθηκε την Τρίτη, όταν οι υπουργοί Εσωτερικών έκαναν το ασυνήθιστο βήμα να αναγκάσουν ορισμένες μικρότερες χώρες να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Αλλά αυτός ο αριθμός, που προκάλεσε τόσες συγκρούσεις, επισκιάστηκε από τους αριθμούς που εκτιμούν οι κυβερνήσεις τώρα σχετικά με όσους θα αναζητήσουν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τα επόμενα χρόνια. Περισσότερα από 500.000 αιτούντες άσυλο έφτασαν στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος. Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, που προεδρεύει των συνόδων κορυφής, είπε ότι αναμένονται «εκατομμύρια πιθανοί πρόσφυγες από τη Συρία και μόνο, για να μην αναφέρουμε το Ιράκ, το Αφγανιστάν, και την Ερυθραία. Το μεγαλύτερο κύμα των προσφύγων και των μεταναστών δεν έχει έρθει ακόμα». Είπε ότι η ΕΕ έπρεπε να καλύψει τα εξωτερικά της σύνορα. «Χωρίς την ανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων μας, δεν έχουμε καμία πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα αποτελεσματικά», είπε.

Οι ηγέτες συμφώνησαν σχετικά με τις πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση του αριθμού των μεταναστών που επιθυμούν να εισέλθουν στο μπλοκ. Αυτές περιλαμβάνουν περισσότερα χρήματα για τους γείτονες της Συρίας, τα οποία θα συμβάλουν στην εγκατάσταση και την ένταξη των προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές, μεταξύ των οποίων μέχρι και 1 δις ευρώ για την Τουρκία, αλλά και περισσότερα χρήματα για τα γραφεία συνόρων και ασύλου της ΕΕ.

Τα σχέδια επίσης περιλαμβάνουν την παροχή περισσότερων χρημάτων στις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την εισροή των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην ήπειρο, καθώς και μια αύξηση κατά 1 δις ευρώ στην συμβολή της ΕΕ στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Οι περισσότερες από τις τελευταίες αφίξεις έχουν έρθει μέσω της Τουρκίας, τη οποίας ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες στις 5 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, και ο Τουσκ παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις σχετικά με τη μείωση του αριθμού που επιδιώκουν να περάσουν από εκεί δεν είχε προχωρήσει πολύ.

Αρκετοί ηγέτες δήλωσαν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μία «καλύτερη από την αναμενόμενη» ατμόσφαιρα. Αλλά οι πολιτικές ρήξεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ήταν ακόμα εμφανείς. Οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Αυστρίας είχαν μια «έντονη» συζήτηση, είπε ο Τουσκ, και σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα στη σύνοδο η συζήτησή τους ήταν «πολύ τεταμένη». Η Ουγγαρία την περασμένη εβδομάδα έβαλε χιλιάδες μετανάστες στα τρένα και τα λεωφορεία από τα σύνορά της με την Κροατία προς τα αυστριακά σύνορα, από όπου μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους προς την πλουσιότερη Βόρεια Ευρώπη. Αντιμέτωπος με επικρίσεις για την πολιτική του να κατασκευάσει τείχη στα σύνορα με τη Σερβία και, πιο πρόσφατα, με την Κροατία, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι η Αυστρία και η Γερμανία έχουν δύο επιλογές: είτε να αποδεχθούν τα τείχη για να σταματήσουν οι μετανάστες, είτε «αν δεν τους αρέσουν τα τείχη, να αφήσουν τους μετανάστες να μπουν στην Αυστρία και στην Γερμανία».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε μια ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου ότι «τείχη και άλλα τείχη δεν είναι ο τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα και μόνο, χωρίς να μιλάμε με την Τουρκία». Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος νωρίτερα στη μεταναστευτική πολιτική της Ουγγαρίας, προειδοποίησε ότι οι χώρες που δεν συμμερίζονται τα ιδεώδη της Ένωσης θα πρέπει να επανεξετάσουν το αν ανήκουν σε αυτήν. «Η Ευρώπη είναι μια κοινότητα αξιών», είπε. «Εκείνοι που δεν συμμερίζονται αυτές τις αξίες και αρχές πρέπει να αναρωτηθούν για την παρουσία τους στην ΕΕ».

Παρά τη ρητορική, μόνο η Σλοβακία, μια χώρα με μόλις 5,4 εκατομμύρια κατοίκους, υποσχέθηκε μια προσπάθεια για να ανατρέψει την απόφαση της Τρίτης σχετικά με τη μετεγκατάσταση. Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο δήλωσε ότι η απόφαση μόνο εμβάθυνε τις διαιρέσεις και δεσμεύτηκε να την αμφισβητήσει στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ. Σε μια περαιτέρω ένδειξη των εντάσεων που προκαλεί η κρίση βάζει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών, η Σερβίας που δεν είναι μέλος της ΕΕ την Τετάρτη απαγόρευσε την είσοδο όλων των οχημάτων με φορτία από την Κροατία και τα κροατικά εμπορεύματα, σε αντίποινα για τους συνοριακούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την Κροατία κατά τη διάρκεια της ροής των μεταναστών στα κοινά τους σύνορα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα