Η Κίνα δεν έχει "ιστορικά δικαιώματα" στη Σινική Θάλασσα

Το Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Κίνα δεν έχει "ιστορικά δικαιώματα" επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δικαιώνοντας τις Φιλιππίνες. "Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της “γραμμής με τις 9 παύλες” (Nine Dash Line)", ανακοίνωσε το Δικαστήριο.

Στην απόφαση των 497 σελίδων, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει νέες εντάσεις στην Νοτιοανατολική Ασία, αναφέρεται ότι διάφορες ενέργειες

της Κίνας έχουν παραβιάσει την εθνική κυριαρχία των Φιλιππίνων. Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα διεκδικεί σχεδόν όλη την Νότια Σινική Θάλασσα, η οποία περιέχει μερικές από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς του κόσμου, με εμπόριο που ξεπερνά τα 5 τρις δολ. τον χρόνο.

Η Ιαπωνία από την πλευρά της τόνισε πως η απόφαση του Δικαστηρίου είναι οριστική και νομικά δεσμευτική. Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 30 Ιουνίου, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση μέρη να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα