Ποια είναι τα "πιστεύω" της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας

Η Τερέζα Μέι θα γίνει πρωθυπουργός και επισήμως την Τετάρτη το απόγευμα. Ποια είναι όμως τα "πιστεύω" της σε βασικά ζητήματα; Ιδού οι πεποιθήσεις της, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες της, και πώς έχουν εξελιχθεί οι απόψεις της:

Μετανάστευση

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Μέι από τη διάρκεια της μακράς θητείας της στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν πρότεινε αυτή ως στόχο τη μείωση της καθαρής μετανάστευσης σε δεκάδες χιλιάδες, αλλά έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσει να την καλύψει. Η καθαρή μετανάστευση ανήλθε σε 330.000 κατά την τελευταία καταμέτρηση.

Μια

από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές της, με στόχο τη δραστική μείωση της μετανάστευσης από χώρες εκτός ΕΕ, ήταν ένας νέος κανόνας που απαγορεύει σε Βρετανούς πολίτες να φέρνουν τα παιδιά και τις συζύγους τους στη Βρετανία, εκτός και αν κερδίζουν περισσότερες από 18.600 λίρες, και ανεξάρτητα από το πόσα κερδίζει ο μη-βρετανός σύζυγος. Οικογένειες σήμερα αμφισβητούν το νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο και οι ομάδες πίεσης λένε ότι οδηγεί μικρά παιδιά να χωρίζονται από τις οικογένειές τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μία από τις πιο αμήχανες στιγμές της στο Υπουργείο Εσωτερικών ήταν τα "go home vans", βανάκια τα οποία οδηγούσαν σε περιοχές ανά την χώρα προσφέροντας στους λαθρομετανάστες βοήθεια για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Το σχέδιο δέχτηκε σημαντικό χλευασμό και εκατοντάδες κλήσεις-φάρσες, και είχε ως αποτέλεσμα μόλις 11 άτομα να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Στη μοναδική σημαντική παρέμβασή της κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ΕΕ, η Μέι άφησε να εννοηθεί ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. "Η ΕΣΑΔ μπορεί να δέσει τα χέρια του κοινοβουλίου, δεν προσθέτει τίποτα στην ευημερία μας, μας κάνει λιγότερο ασφαλείς, εμποδίζοντας την απέλαση των επικίνδυνων ξένων υπηκόων, και δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει τη στάση των κυβερνήσεων, όπως της Ρωσίας, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε.

Ωστόσο, όταν την ρώτησαν ευθέως για τα σχέδιά της να αποχωρήσει από την ΕΣΑΔ κατά την έναρξη ηγεσία της, η Μέι είπε ότι δεν θα επιδιώξει πλέον να εγκαταλείψει τη σύμβαση.

Η Μέι θεωρεί την απέλαση του Αμπού Κατάδα ως ένα από τα βασικά επιτεύγματα της ως Υπουργός Εσωτερικών, αφού είχε επανειλημμένα ενημερωθεί ότι δεν θα ήταν δυνατή λόγω των ανησυχιών για τη θεραπεία του στην Ιορδανία. Είναι επίσης έτοιμη να εμποδίσει την απέλαση Βρετανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του χάκερ Γκάρι ΜακΚίνον.

Έχει συγκρούστηκε με τον Συντηρητικό Κεν Κλαρκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος το 2011, αφού ισχυρίστηκε ότι ένας μετανάστης δεν μπορούσε να απελαθεί επειδή είχε ένα κατοικίδιο ζώο. Ο Κλαρκ είπε ότι ευχαρίστως θα έβαζε στοίχημα ότι κανείς δεν είχε αποφύγει ποτέ την απέλασης για τους λόγους αυτούς. Η Μέι είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του νέου νόμου για τις υπηρεσίες πληροφοριών, που αυξάνει το δικαίωμα παρακολούθησης των πολιτών και έχει επικριθεί ευρέως ότι παραβιάζει την ιδιωτική ζωή.

Ισότητα και ομοφυλόφιλοι

Η Μέι έχει περιγράψει τον εαυτό της με συνέπεια ως μια "Τόρι για όλο το έθνος". Η προειδοποίηση της στους ακτιβιστές των Συντηρητικών το 2002, ότι οι Συντηρητικοί θεωρούνται το "κακό κόμμα", ήταν ένα "κάλεσμα στα όπλα" για εκσυγχρονισμό. Ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου, λέγοντας: "Αν δύο άνθρωποι φροντίζουν ο ένας τον άλλο, αν αγαπούν ο ένας τον άλλο, τότε θα πρέπει να είναι σε θέση να παντρευτούν". Οι απόψεις της έχουν σαφώς εξελιχθεί με την πάροδο των ετών, δεδομένου ότι στο παρελθόν ψήφισε κατά της κατάργησης ενός νόμου που απαγόρευε στα σχολεία την εκ προθέσεως προώθηση της ομοφυλοφιλίας, και κατά της μείωσης της ηλικίας συναίνεσης για γκέι σεξ.

Η Μέι μίλησε για την ισότητα των ευκαιριών κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την διεκδίκηση της ηγεσίας, λέγοντας: "Αν είσαι γυναίκα, εξακολουθείς να κερδίζεις λιγότερα από έναν άνδρα". Ως υπουργός Εσωτερικών, πίεσε για περισσότερη δράση στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Οι ακτιβιστές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η Μέι δεν ενδιαφέρεται εξίσου για την αντιμετώπιση των μεταναστριών, αρνούμενη να τερματίσει την κράτηση των εγκύων γυναικών στο κέντρο προσφύγων Yarl’s Wood. Ως υπουργός για τις γυναίκες και την ισότητα, η Μέι επικρίθηκε από το Εργατικό Κόμμα για την κατάργηση της νομικής απαίτησης για τους δημόσιους φορείς, να προσπαθήσουν να μειώσουν τις ταξικές ανισότητες. "Αυτό ήταν τόσο γελοίο όσο και απλοϊκό", είπε.

Επιχειρήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων

Η Μέι έκανε τα δικαιώματα των εργαζομένων τον ακρογωνιαίο λίθο της ομιλία της τη Δευτέρα, λέγοντας: "Υπό την καθοδήγησή μου, το Συντηρητικό κόμμα θα τεθεί - εντελώς, απολύτως και κατηγορηματικά- στην υπηρεσία των εργαζομένων". Η Μέι έχει δεσμευθεί να δώσει στους εργαζόμενους μια θέση στα διοικητικά συμβούλια και να γίνει η ετήσια ψηφοφορία των μετόχων σχετικά με τις αμοιβές των στελεχών δεσμευτική και όχι συμβουλευτική.

Δεν υπήρξε πάντα ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς σε διάφορες ομιλίες, έναν χρόνο αφότου εξελέγη για πρώτη φορά το 1997, ήταν αντίθετη με τον υποχρεωτικό εθνικό κατώτατο μισθό. "Στον εθνικό κατώτατο μισθό, το βάρος μετατοπίζεται από τις δαπάνες πρόνοιας του κράτους στις επιχειρήσεις" είπε. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο "να επιτρέψει στους εργοδότες να υποχωρήσουν από τις διατάξεις του εθνικού κατώτατου μισθού για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε ακραίες οικονομικές συνθήκες», πρόσθεσε.

Εκπαίδευση

Η Μέι έχει αλλάξει τη στάση της κατά τη διάρκεια των ετών για τα δίδακτρα στο πανεπιστήμιο, καταψηφίζοντας την αύξηση των διδάκτρων το 2004 και κατά της αύξησης του πλαφόν των διδάκτρων. Ωστόσο, υπήρχε μια γρήγορη αντιστροφή στο θέμα αυτό όταν ήταν στην κυβέρνηση. Η Μέι ψήφισε την αύξηση του πλαφόν το 2010.

Είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της προσπάθειας του Μάικλ Γκόουβ για δωρεά σχολεία, αναπτύσσοντας την άποψή της σε μια ομιλία του 2009, όπου έκανε λόγο για τη δυνατότητα "τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι φιλάνθρωποι, οι υπάρχουσες σχολικές ομοσπονδίες, τα μη κερδοσκοπικά τραστ, οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες των γονέων να δημιουργήσουν νέα σχολεία στον κρατικό τομέα".

Γενικές εκλογές

Το 2007, όταν ο Γκόρντον Μπράουν διαδέχθηκε στην Downing Street τον Τόνι Μπλερ, η Μέι ανήκε στο μέτωπο των Συντηρητικών που πίεζαν για γενικές εκλογές. "Ο πρωθυπουργός κρύβεται και φοβάται τις γενικές εκλογές", είπε. Αλλά όταν η Μέι παρουσίασε επίσημα την υποψηφιότητά της για την ηγεσία των Συντηρητικών, απέκλεισε τις πρόωρες γενικές εκλογές. "Δεν πρέπει να γίνουν γενικές εκλογές μέχρι το 2020", είπε.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα