Τερέζα Μέι: Η βρετανική απάντηση στη Μέρκελ

Η Τερέζα Μέι θεωρείται ότι θα είναι η επόμενη κάτοικος στο νούμερο 10 της Ντάουνιγνκ Στριτ. Η υπουργός Εσωτερικών μας έχει ήδη δώσει μια ιδέα για το τι είδους πρωθυπουργός θα ήθελε να είναι. Ήταν η κλασική συμπεριφορά της: επιτακτική, αλλά παντελώς χωρίς εκπλήξεις. Αυτό είναι τόσο το όπλο της όσο και το ευάλωτο σημείο της.

Αν δεν υπήρχε η ασφάλεια που την συνοδεύει, η Μέι θα μπορούσε να περπατήσει στο δρόμο απαρατήρητη. Πολλοί την θυμούνται μόνο από τα μοδάτα παπούτσια της. Για τους Συντηρητικούς δεν είναι μια σαφής υπερασπίστρια του Brexit, αλλά μια γυναίκα που με

μισή καρδιά έτεινε προς την παραμονή.

Η Μέι, η οποία φοίτησε σε κρατικά σχολεία του Σάσεξ, μιλά συχνά για το πώς μπορεί να ενοποιήσει τη διχασμένη Βρετανία, καθιστώντας τη μια "χώρα που θα λειτουργεί για όλους". Είναι μια μητρική μορφή για το έθνος - κάτι σαν ένα είδος βρετανίδας "mutti" Άνγκελα Μέρκελ. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ των δύο γυναικών.

Και οι δύο είναι παιδιά ρασοφόρων: ο πατέρας της Μέρκελ ήταν Λουθηρανός πάστορας και της Μέι κληρικός στην Εκκλησία της Αγγλίας. Σε πολιτικό επίπεδο, και οι δύο προέρχονται από την κεντροδεξιά. Το σήμα κατατεθέν της πολιτικής τους είναι ο ρεαλισμός. Και σε μια εποχή όπου το χάρισμα κυβερνά, είναι εξαιρετικά χαμηλών τόνων. Είναι γνωστές για την εμμονή τους να ελέγχουν τις λεπτομέρειες, να εμβαθύνουν στην πολιτική και να μην μένουν στην επιφάνεια, όπως μερικοί από τους άνδρες συναδέλφους τους. Και ενώ και οι δύο θέλουν να δημιουργούν ήσυχα συναίνεση, δεν φοβούνται να αμφισβητήσουν το status quo: η Μέι είπε στους Συντηρητικούς να σταματήσουν να είναι το "κακό κόμμα" και η Μέρκελ είπε στους συμπατριώτες της ότι δεν θα μπορούσαν να γυρίσουν την πλάτη τους στους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη - μια απόφαση που την στοιχειώνει ακόμα.

Αλλά και οι δύο μοιράζονται ένα γνώρισμα του χαρακτήρα τους που θα μπορούσε να αποδειχθεί η καταστροφή τους: την προσοχή. Αν και αυτό δούλεψε υπέρ της Μέρκελ όταν ανήλθε αθόρυβα στις τάξεις της ανδροκρατούμενης Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, και ωφέλησε την Μέι όσο ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών, ο δισταγμός μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος στην πολιτική. Η Μέρκελ ανακάλυψε τα μειονεκτήματα του να χρονοτριβεί κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων - αν και τα ποσοστά της ξεπέρασαν εύκολα αυτά του Ντέιβιντ Κάμερον, ακόμη και πριν το Brexit καταστρέψει τη φήμη του. Η Μέι θα μπορούσε να διδαχθεί από τα δεινά της Μέρκελ. Θέλει να αποδείξει στους φίλους (που την πείραζαν για την αναποφασιστικότητα της, κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομά της (may-ίσως), ότι μπορεί να είναι αρχηγός. Αν η Μέι γίνει πρωθυπουργός θα πρέπει να αντικαταστήσει το "ίσως" με το "θα". Αν μπορέσει να το κάνει, η " Mutti Μέι" θα μπορούσε να ενοποιήσει όχι μόνο το κόμμα της, αλλά και τη χώρα της.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα