Εξωτερική πολιτική με πρότυπο τον… Χότζα

Μια ματιά στο πρόγραμμα για την εξωτερική και αμυντική  πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρουσίασε ο υποψήφιος βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας, προκαλεί απορία και εύλογη ανησυχία, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο κόμμα διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας, άρα οι θέσεις του δεν είναι αντικείμενο φιλοσοφικής συζήτησης, και ευελπιστεί ότι θα κληθεί να τις εφαρμόσει. Ας δούμε ορισμένες από αυτές:

 Έξω από το ΝΑΤΟ

«Η

ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και χρόνια είναι μια διαδοχή ασύμμετρων προσαρμογών στους σχεδιασμούς των ισχυρών συμμάχων (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ- ΙΣΡΑΗΛ ηγεμονεύουσες δυνάμεις και ισχυρά κράτη της Ε.Ε.) συνδυασμένη με αποσπασματική αναζήτηση ευκαιριών για ενίσχυση της επιρροής στα Βαλκάνια, αλλά και με βαθμιαία χαλάρωση παραδοσιακών δεσμών με χώρες του αραβικού κόσμου και της Μ. Ανατολής. Αυτός ο προσανατολισμός πρέπει να αλλάξει (….)

Σταθερή και αμετάκλητη παραμένει η στρατηγική μας θέση για την ανάγκη να αποδεσμευτούμε από το ΝΑΤΟ. Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών αυτής της επιδίωξης. Πιστεύουμε όμως ότι οι διεθνείς εξελίξεις θα επιβεβαιώνουν την ορθότητα της θέσης μας».

Η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ ως στρατηγική επιλογή δεν είναι πρωτότυπη για την Αριστερά, στη συγκεκριμένη συγκυρία όμως και με όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής ανοιχτά, από τα Βαλκάνια μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, αναρωτιέται κανείς πώς σκέπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα χειριστεί τα διάφορα θέματα αν μπει σε τροχιά αποχώρησης από τη Συμμαχία. Στο Σκοπιανό, ας πούμε, όπου η Ελλάδα έχει μπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ λόγω της διαφοράς για την ονομασία και επί του παρόντος έχει τη στήριξη των κρατών-μελών που υποδεικνύουν στη γειτονική χώρα «πρώτα λύση, μετά ένταξη», τι θα γίνει την επομένη της αποδεσμευσης; Προφανώς τα Σκόπια θα ενταχθούν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και η Ελλάδα θα είναι υπερήφανη που αντιτάσσεται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ». Θα είναι παράδοξη η εικόνα όλες οι γειτονικές βαλκανικές χώρες, που κάποτε ανήκαν στον αλήστου μνμήμης υπαρκτό σοσιαλισμό, να είναι μέλη του ΝΑΤΟ (είναι όλες πλην ΠΓΔΜ) και η Ελλάδα να έχει κάνει ηρωική έξοδο από το «κλαμπ των ιμπεριαλιστών». Θα αυξήσει πολύ την επιρροή της στα Βαλκάνια.

 Ελλάδα εκτός (ΝΑΤΟ), Τουρκία εντός

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ θα έχουν οι επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά. Τώρα, η Ελλάδα δίνει μάχη εντός της Συμμαχίας για να αποτρέψει τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας, η οποία επιχειρεί να εξαιρέσει από νατοϊκές ασκήσεις νησιά και περιοχές του Αιγαίου τις οποίες αμφισβητεί. Θα είναι μεγάλη εμπειρία για τη χώρα να αφήσει την Τουρκία μόνη της στο ΝΑΤΟ, να σχεδιάζει με τους Αμερικανούς ερήμην μας αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει προχωρήσει και σε λεπτομέρειες για το ποια θα είναι τα πρώτα βήματα αποδέσμευσης:

«Θεωρούμε ότι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και το σχέδιο για τη λεγόμενη “αντιπυραυλική ασπίδα” αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί και με άλλες χώρες για να αποτραπε

Keywords
Τυχαία Θέματα