Ευκαιρία για την Ελλάδα η ισπανική κρίση

Η  επιδείνωση  της κατάστασης στην Ισπανία αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα ή πηγή νέων δεινών που θα ενισχύσουν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες πολιτικούς, οικονομολόγους, αναλυτές και διπλωμάτες.

Από τη μία πλευρά, διατυπώνονται φόβοι ότι οι σκληροπυρηνικές φωνές στη Γερμανία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τυχόν εγκατάλειψη της Ελλάδας στη μοίρα της

δεν θα σήμαινε το τέλος του ευρώ και επιπλέον θα εξοικονομούσε πόρους για τη στήριξη κεντρικότερων πυλώνων της νομισματικής ένωσης, ενισχύονται ύστερα από τις δραματικές εξελίξεις στη Μαδρίτη.

Ωστόσο, η πλειονότητα των ειδικών φαίνεται να διατυπώνει συγκρατημένη αισιοδοξία, εκτιμώντας ότι «η κρίση στην Ισπανία βοήθησε την Ευρώπη να καταλάβει ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο και χρειάζεται ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής, με αναπτυξιακό προσανατολισμό», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στον «ΤτΚ» ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Δημήτρης Τσομώκος. «Υπ’ αυτές τις συνθήκες, θα είναι ευκολότερο να εξηγήσουμε τις ανάγκες και τις θέσεις μας στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης, αρκεί να προβάλουμε στέρεα επιχειρήματα με σοβαρότητα και διάθεση για συνέπεια», προσθέτει.

Θετική για τη χώρα μας χαρακτηρίζει την κατάσταση που διαμορφώνεται και ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσης Χιόνης: «Είναι η μεγάλη ευκαιρία να διαμορφωθεί ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο που να αρμόζει στις ανάγκες της Ελλάδας και με συντεταγμένες θέσεις να πιέσουμε μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου για ένα σύστημα εγγύησης των καταθέσεων. Βεβαίως, κάτι τέτοιο προϋποθέτει έλεγχο των τραπεζών, ώστε να μη λειτουργούν δανείζοντας πολιτικά κόμματα, ΔΕΚΟ ή μεγαλοβιομηχάνους ανεξέλεγκτα, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα».

Μάριος Ροζάκος, στον Τύπο της Κυριακής 

Keywords
Τυχαία Θέματα