Grexit σε δέκα βήματα προβλέπει η Deutche Bank

Υψηλό ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με ορίζοντα από… την επομένη των εκλογών της 17ης Ιουνίου έως το πολύ τις αρχές του 2013 βλέπει η Deutsche Bank. Περιγράφοντας την κατάσταση της χώρας με μελανά χρώματα, η γερμανική τράπεζα «βλέπει» αποχώρηση από την ευρωζώνη ανεξαρτήτως από το εάν

θα σχηματιστεί ή όχι κυβέρνηση και ανεξαρτήτως από το ποια κόμματα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Αυτό που διαφέρει στα τρία σενάρια εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη είναι η ταχύτητα «εκδίωξης» και οι συνέπειες. Στο πρώτο σενάριο, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός ευρωζώνης εάν δεν προκύψει κυβέρνηση αυτοδύναμη ή συνεργασίας και η χώρα οδηγηθεί για τρίτη φορά στην κάλπη τον Ιούλιο. Αυτό είναι ένα αρνητικό ενδεχόμενο που θα φέρει την χώρα εκτός ΟΝΕ άμεσα – εντός του καλοκαιριού.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να ηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μιας «αδύναμης αριστερής συνεργασίας», όπως αναφέρει η D.B. και εκτιμά ότι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης θα ήταν η «επιθετική στάση» απέναντι στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Και πάλι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από το ευρώ άμεσα, εκτιμά ο γερμανικός οίκος.

Στο τρίτο σενάριο, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μετέχουν σε μια «αδύναμη δεξιού προσανατολισμού» συνεργασία, την οποία κρίνει η D.B. ως το «καλοήθες» σενάριο και σημειώνει ότι η χώρα θα μπορούσε να αποχωρήσει από το ευρώ στα τέλη του 2012 – αρχές 2013, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Μια συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ θα είχε στην ατζέντα της την επαναδιαπραγμάτευση μέτρων, αλλά προτεραιότητα θα ήταν η διατήρηση της χώρας στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Εάν οι πολιτικές εξελίξεις φέρουν τη χώρα στην απευκταία κατάσταση να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αυτή θα συντελεστεί μέσα από δέκα βήματα, με την Deutsche Bank να σημειώνει ότι πρόκειται για «σενάριο και όχι προβλέψεις της».

Πρώτο βήμα, η Ελλάδα «ξεμένει» από κεφάλαια μέσα στον Ιούνιο ή στον Ιούλιο. Ουσιαστικά η χώρα αδυνατεί να χρηματοδοτεί το δημόσιο έλλειμμά της.

Δεύτερο βήμα, εντός Σαββατοκύριακου εκκινείται μια τεράστια νομοθετική διαδικασία, καθώς η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση νέου νομίσματος θα απαιτήσουν την ψήφιση νέων νόμων ευρείας κλίμακας.

Τρίτο βήμα η απόφαση που αφορά στον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων. Πιθανότατα ο έλεγχος θα αφορά τόσο τη μεταφορά κεφαλαίων εκτός της Ελλάδας όσο και στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις. Η D.B. εκτιμά ότι είναι αδύνατη η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου η κυβέρνηση ή οι Αρχές να «υπερασπιστούν» τη νομισματική ισοτιμία και να διασφαλίσουν μακροοικονομική σταθερότητα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι «κλείνοντας» τον κρουνό της χρηματοδότησης από την Τρόικα, η ΤτΕ θα αναγκαζόταν να ενεργοποιήσει τον έλεγχο εξαγωγής κεφαλαίων, κάτι που θα σήμαινε αυτομάτως καταγγελία της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία προβλέπει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων εντός της Ε.Ε.

Τέταρτο βήμα θα ήταν πιθανότατα η χρήση εγγράφων IOUs («σου χρωστάω») ως μέσο πληρωμής των κρατικών υποχρεώσεων σε μισθούς, συ

Keywords
Τυχαία Θέματα