Διάγγελμα Γιούνκερ: Φύσηξε "αέρας στα πανιά της ΕΕ"

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προέτρεψε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να επωφεληθούν από τo Brexit και την οικονομική ανάκαμψη για να σφυρηλατήσουν μια στενότερη ένωση στο επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορίου. Στο διάγγελμά του από τις Βρυξέλλες, ο Γιούνκερ υποσχέθηκε να ολοκληρώσει τις εμπορικές συνομιλίες με το Μεξικό και τη Βραζιλία και πρότεινε να περιοριστεί η ικανότητα της Κίνας να αγοράζει ευρωπαϊκές εταιρείες σε υποδομές, παραγωγή υψηλής τεχνολογίας και ενέργεια.

Ως παλαίμαχος των

διαπραγματεύσεων για δεκαετίες στην κατακερματισμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι συχνά απογοητεύτηκε από το μπλοκ. Αλλά τώρα θεωρεί ότι ανακάμπτει, μια δεκαετία μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και την επακόλουθη κρίση της ευρωζώνης. "Ο αέρας επιστρέφει στα πανιά της Ευρώπης", δήλωσε ο Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέροντας την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. "Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας, αλλά δεν θα παραμείνει ανοικτό για πάντα. Ας αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη στιγμή: ας πιάσουμε τον άνεμο στα πανιά μας".

Λέγοντας ότι λυπάται για την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει το μπλοκ τον Μάρτιο του 2019, ο Γιούνκερ κάλεσε την ΕΕ, τη μεγαλύτερη εμπορική ένωση στον κόσμο, να προχωρήσει με συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ γίνονται πιο εσωστρεφείς. "Θα συνεχίσουμε να προχωράμε, γιατί το Brexit δεν είναι τα πάντα, δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης", είπε.

Μετά από την εμπορική συμφωνία του Ιουλίου μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η Επιτροπή - το εκτελεστικό σκέλος του μπλοκ- θα ανοίξει πλέον διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Θα επιδιώξει να ολοκληρώσει συνομιλίες με το Μεξικό και την εμπορική ένωση Mercosur της Νότιας Αμερικής, με επικεφαλής τη Βραζιλία και την Αργεντινή, μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν είναι "αφελής" και πρότεινε το λεγόμενο πλαίσιο ελέγχου των επενδύσεων για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των κινεζικών εξαγορών στο μπλοκ. "Δεν είμαστε αφελείς ελεύθεροι έμποροι. Η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα με ένα πλαίσιο της ΕΕ για τον έλεγχο των επενδύσεων ", ανέφερε, διευρύνοντας τη θέση που υποστηρίζεται έντονα από τη Γαλλία αλλά ενδέχεται να εκνευρίσει το Πεκίνο.

Προειδοποίηση στην Τουρκία

Με την εκλογή στη Γαλλία του μεταρρυθμιστή Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κεντρικό ηγέτη της ΕΕ, να πηγαίνει προς μια τέταρτη θητεία αργότερα αυτό το μήνα, η ομιλία του Γιούνκερ ήρθε καθώς η κυρίαρχη δύναμη του μπλοκ προσπαθεί να ενισχύσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Ανανέωσε την έκκλησή του, την οποία έκανε και ο Μακρόν, για έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης. Ωστόσο, τόνισε ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται να δημιουργήσει νέα θέση, προτείνοντας έναν ανώτερο ευρωπαίο επίτροπο που θα συντονίζει την οικονομική πολιτική σε όλη τη ζώνη του ευρώ.

Μετά τη διάλυση σχεδόν της ευρωζώνης κατά την κρίση για την περίοδο 2010-2012, πολλοί οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η ζώνη του νομίσματος μπορεί να επιβιώσει μόνο ως μια κατάλληλη νομισματική ένωση όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γιούνκερ ζήτησε επίσης έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης, αλλά εντός του υπάρχοντα πολυετή προϋπολογισμού της ΕΕ, και όχι ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού όπως πρότεινε ο Μακρόν.

Η Γαλλία επιδιώξει εδώ και πολύ καιρό έναν προϋπολογισμό ως μέσο για τη διενέργεια δημοσιονομικών μεταφορών από πλουσιότερες σε φτωχότερες χώρες της ευρωζώνης.

Ενώ ο Γιούνκερ μίλησε θερμά για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που επιδιώκουν να ενταχθούν στην ΕΕ, προειδοποίησε την Τουρκία ότι η προσφορά της για ένταξη αποτυγχάνει εξαιτίας της ευρείας καταστολής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος πέρυσι. "Η ένωσή μας δεν είναι κράτος, αλλά εξακολουθεί να διέπεται από το κράτος δικαίου", δήλωσε ο Γιούνκερ. "Και αυτό αποκλείει την ένταξη της Τουρκίας στο άμεσο μέλλον".

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα