Γιούνκερ: Ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα

13:05 13/9/2017 - Πηγή: Aixmi

Το όραμά του για μια νέα Ευρώπη παρουσίασε κατά την καθιερωμένη ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, ο άνεμος πνέει και πάλι στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε πριν να είναι αργά.

«Ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα. Είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερη ενωμένη,

περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025» τόνισε.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη σημείωσε: «Η Ιταλία διασώζει την τιμή της Ευρώπης», επαινώντας την επιμονή και τη γενναιοδωρία της Ιταλίας και προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δοθεί τέλος στις σκανδαλώδεις συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικού ασύλου» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Ο κ. Γιούνκερ επανήλθε στο θέμα του ΔΝΤ και του ΕSM λέγοντας πως «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ», η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο. Η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup«.

Σχετικά με το Brexit ανέφερε πως οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η ΕΕ λυπάται που αποχωρούν.

Όσον αφορά στην κρίση στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις ύβρεις και τις απειλές απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και να απελευθερώσει τους φυλακισμένους δημοσιογράφους. «Η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» επεσήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα