Άγρια επεισόδια στο υπουργείο Περιβάλλοντος: Τα ΜΑΤ έριξαν χημικά στους μεταλλωρύχους

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τις 8:30 το πρωί από εργαζομένους στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Κατά την άφιξη τους συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ και τελικά κατάφεραν να εισβάλουν στον χώρο του υπουργείου Ανάπτυξης όπου και σήκωσαν πανό κατάληψης.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις

από την πλευρά της κυβέρνησης στην έκδοση αδειών για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική που οδήγησαν την καναδική εταιρεία Eldorado να ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναστείλει την επένδυσή της στην Ελλάδα.

Τα ΜΑΤ αφενός αποκλείσει την είσοδο στους υπόλοιπους διαδηλωτές και αφετέρου κατά διαστήματα προσπαθούν να βγάλουν σηκωτούς τους μεταλλωρύχους-καταληψίες από το υπουργείο. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις λίγο μετά τις 10 το πρωί επετράπη η είσοδος στο κτήριο μιας εξαμελούς αντιπροσωπείας των μεταλλορύχων.

Μετά την έφοδο οι εργαζόμενοι που μπήκαν στο κτήριο βγήκαν στα παράθυρα και ανέμισαν τις στολές εργασίας τους.

«Το υπουργείο μας εμπαίζει δεν έχουμε λάβει απαντήσεις», αναφέρουν οι ίδιοι. «Αυτήν την στιγμή κάναμε αυτές τις κινήσεις γιατί θέλουμε και αύριο να έχουμε δουλειά. Έχουμε κάνει άπειρα αιτήματα να συναντηθούμε με τον αρμόδιο υπουργό, αλλά δεν μας δέχονται. Θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να πάρουμε τις άδειες».

Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης συαντήθηκε με εξαμελή αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων.

O πρόεδρος των εργαζομένων κ. Ζαφειρούδας μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε: «Κατεβήκαμε γιατί η αγωνία των εργαζομένων και των οικογενειών δεν γινόταν να μην κατέβουμε και να ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή που οι άδειες ξέρουμε ότι είναι στα γραφεία των υπουργών για να έχουμε και αύριο δουλειά. Ζητησαμε συνάντηση με τον Σταθάκη και τον Φάμελο, έχουμε κάνει άπειρα αιτήματα και δεν μας έχουν δεχθεί.

Να τελειώνει αυτή τη στιγμή αυτό το πράγμα που έχει γίνει, θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να πάρουμε τις άδειες. Ξέρουμε ότι οι άδειες είναι στο γραφείο του υπουργού και θα μείνουμε εδώ μέχρι να τις πάρουμε.

Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε τις άδειες, πρέπει να το καταλάβει τώρα η κυβέρνηση. Θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, ταυτόχρονα γίνονται και άλλες δύο».

Σταθάκης: Η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται

Τη διαβεβαίωση ότι η αδειοδότηση του έργου της Eldorado Gold στην Ολυμπιάδα ολοκληρώνεται έως και αύριο παρείχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου κατόπιν της συνάντησής του με τους μεταλλωρύχους.

Τόνισε ότι το ζήτημα του έργου στις Σκουριές, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, δηλαδή της καθετοποίησης της παραγωγής και των μελετών τις οποίες, κατά τον υπουργό, η εταιρεία δεν έχει προσκομίσει, θα τεθεί στη διαδικασία της διαιτησίας, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα.

Για την διαιτησία, είπε «φιλοδοξούμε ότι θα επιλύσει όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα