Ο Γιούνκερ ενάντια στην "Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων"

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα ζητήσει από τις χώρες εκτός της ευρωζώνης να συμμετάσχουν στο κοινό νόμισμα της ΕΕ στο σημερινό διάγγελμά του από το Στρασβούργο, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ που ενημέρωσε εκ των προτέρων τους δημοσιογράφους για την ομιλία. Ο Γιούνκερ θα κάνει μια "ισχυρή πρόσκληση", δήλωσε ο διπλωμάτης, σε συνδυασμό με ένα νέο "μέσο σύγκλισης" - χρήματα για να βοηθήσουν τις χώρες να αναπτυχθούν και να πληρούν τα κριτήρια για την εισαγωγή στο ευρώ.

Αυτό θα σήμαινε ένα κίνητρο για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και μια

προσφορά που θα είναι δύσκολο να απορριφθεί για χώρες που έχουν δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονται, όπως η Πολωνία.

Η ομιλία του Γιούνκερ θα περιλαμβάνει επίσης μια σύνοψη των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα φέτος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής επιθυμεί να φέρει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας "στο σύστημα της ΕΕ", δήλωσε ο διπλωμάτης, που σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει μερική επίβλεψη του Ταμείου Διάσωσης της ΕΕ, αντί των εθνικών κυβερνήσεων.

Αντί να δημιουργήσει νέο υπουργό οικονομικών της ΕΕ, όπως πρότεινε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γιούνκερ θα ζητήσει έναν αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διευθύνει τις συνεδριάσεις των υπουργών οικονομικών του Eurogroup. Αντίθετα με τα σχέδια για την Ευρώπη "των πολλών ταχυτήτων" που υποστηρίζει ο Μακρόν, μεταξύ άλλων, ο Γιούνκερ θα υποστηρίξει ότι το Brexit είναι μια ευκαιρία μεγαλύτερης ενότητας, καθώς μεγάλο μέρος της έλλειψης ευθυγράμμισης του μπλοκ προκλήθηκε από την απόκλιση από τις κοινές πολιτικές και τους ειδικούς κανόνες για τη Βρετανία δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ο χώρος ταξιδιών Σένγκεν και το ευρώ, τα οποία κάθε χώρα της ΕΕ, με εξαίρεση τη Βρετανία και τη Δανία, πρέπει να υιοθετήσουν επίσημα όταν πληρούν τα κριτήρια, είναι δύο παραδείγματα των πολλών ταχυτήτων που θα επισημάνει ο Γιούνκερ. "Αυτή είναι μια ευκαιρία να δώσουμε τέλος σε αυτό", δήλωσε ο διπλωμάτης. Η ώθηση για ευθυγράμμιση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την επούλωση των τραυμάτων του Brexit από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ.

Ο Γιούνκερ θα παρουσιάσει έναν "χάρτη πορείας" για τους επόμενους 18 μήνες, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, τον οποίο θα στείλει στις εθνικές πρωτεύουσες αυτήν την εβδομάδα. Το σχέδιο θα κορυφωθεί σε μια σύνοδο κορυφής την ημέρα του Brexit τον Μάρτιο του 2019. Θα περιλαμβάνει επίσης μια έκκληση για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Ο Γιούνκερ θα προτείνει τη μετάβαση από τις ομόφωνες αποφάσεις στις πλειοψηφικές, σε τομείς όπως η ενέργεια, η φορολογία και οι κοινωνικές πολιτικές, όπου η συνθήκη της ΕΕ προβλέπει ήδη αυτή τη δυνατότητα. Η κίνηση απαιτεί τη συγκατάθεση όλων των χωρών της ΕΕ για να περάσουν.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα