Europol: Έκθεση-σοκ για την τρομοκρατία στην Ευρώπη

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις από εξτρεμιστές σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκε σημαντικά το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε ο οργανισμός αστυνόμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί "να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις δραστηριότητες στο εξωτερικό", καθώς η στρατιωτική συμμαχία των Δυτικών πιέζεται στη Συρία και στο Ιράκ.

Η έκθεση της Europol παρουσίασε μια ανησυχητική εικόνα της ΕΕ, με επιθέσεις από ισλαμικές εξτρεμιστικές απειλές που είναι απίθανο να υποχωρήσουν σύντομα. Προειδοποίησε

ότι οι Σύριοι αιτούντες άσυλο μπορεί να γίνονται εύκολα στόχος και να ριζοσπαστικοποιούνται από το IS, ενώ μια νέα γενιά αγωνιστών γεννιέται γαλουχείται στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το IS φαίνεται να ευνοεί τις επιθέσεις εναντίον ήπιων στόχων, επειδή "ενσταλάζουν περισσότερο φόβο στο ευρύ κοινό". Αυτή η απειλή φάνηκε με τρομακτικό τρόπο από την επίθεση με το φορτηγό την Ημέρα της Βαστίλης στη Νίκαια της Γαλλίας, που άφησε 84 νεκρούς. Σε μια κίνηση που υπογραμμίζει την ταχέως εξελισσόμενη φύση των εξτρεμιστικών απειλών, η Europol εξέδωσε επίσης μια ξεχωριστή δήλωση σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις στη Νίκαια, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι "αναδεικνύουν τις λειτουργικές δυσκολίες στην ανίχνευση και την παρεμπόδιση επιθέσεων μοναχικών λύκων".

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα την ημέρα που ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη διεθνή συμμαχία κατά του IS επρόκειτο να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον, για να συζητήσουν την εκστρατεία τους. Συλλέγοντας στοιχεία από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Europol ανέφερε ότι το 2015, 151 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -αριθμός μεγαλύτερος από τον τετραπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος- και πάνω από 360 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ένωση. Όλοι εκτός από έναν από τους θανάτους ήταν το αποτέλεσμα των επιθέσεων τζιχαντιστών, είπε η Europol.

Έξι κράτη-μέλη της ΕΕ αντιμετώπισαν συνολικά 211 τρομοκρατικές επιθέσεις που απέτυχαν ή αποτράπηκαν από ομάδες της τζιχάντ και άλλους εξτρεμιστές. Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου συνέλαβαν 1.077 άτομα για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Η έκθεση καταγράφει επίσης και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αυτονομιστών στην Ισπανία και τη Βόρεια Ιρλανδία και ακροδεξιές ομάδες. Προειδοποίησε για ένα πιθανό νέο κύμα φανατικών, ως αποτέλεσμα των παιδιών των "ξένων τρομοκρατών μαχητών που ζουν με τους γονείς τους σε εδάφη που έχει καταλάβει το IS. "Το IS έχει συχνά δείξει ότι εκπαιδεύει αυτούς τους ανήλικους για να γίνουν η επόμενη γενιά των ξένων τρομοκρατών μαχητών, που μπορεί να αποτελέσουν μια μελλοντική απειλή για την ασφάλεια", ανέφερε η έκθεση.

Ενώ η Europol ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη απόδειξη ότι ξένοι μαχητές εισήλθαν συστηματικά στην Ευρώπη μέσω της τεράστιας ροής των προσφύγων το 2015, υπάρχει ένας "πραγματικός και άμεσος κίνδυνος" τα μέλη της σουνιτικής μουσουλμανικής κοινότητας των προσφύγων να "είναι ευάλωτα στη ριζοσπαστικοποίηση μόλις φτάσουν στην Ευρώπη, και ... να γίνονται στόχος ειδικά ισλαμιστών εξτρεμιστών οι οποίοι στρατολογούν".

Η Europol, με έδρα τη Χάγη, ανέφερε επίσης ότι οι εξτρεμιστές είναι όλο και πιο έμπειροι στην χρήση του διαδικτύου και των social media για να διαδίδουν την προπαγάνδα, να συγκεντρώνουν κεφάλαια, ενδεχομένως να πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις και να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους με την συγκέντρωση δωρεών σε κλειστά φόρουμ και ιστοσελίδες, ακόμη και εκμεταλλευόμενοι ιστοσελίδες crowdfunding.

nypost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα