The Incredible Adventures of Van Helsing

Μην αφήσετε κανέναν λυκάνθρωπο ζωντανό!

Κάποιοι θα έλεγαν ότι ο κυνηγός τεράτων, βρικολάκων και οποιουδήποτε δαιμονικού πλάσματος που απειλεί την ανθρωπότητα, ο γνωστός σε όλους μας Abraham Van Helsing, είναι από τους πιο αδικημένους ¨καλούς ήρωες¨ στην ιστορία. Μετρά ήδη 113 χρόνια ζωής καθώς πρωτοεμφανίστηκε μέσα από την κλασική νουβέλα του Bram Stoker, το γνωστό σε όλους μας Dracula

του 1897. Πρόκειται σίγουρα για έναν σκοτεινό ήρωα ο οποίος κατα πολλούς υπήρξε πραγματικό πρόσωπο τον 18ο αιώνα.

Η ιστορία του θρυλικού Van Helsing δεν θα μπορούσε να λείπει από τον μαγικό κόσμο των video games. H εταιρεία ανάπτυξης NeocoreGames των δημιουργιών The Kings' Crusade και Crusaders: Thy Kingdom Come, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2012 την δημιουργία ενός project που θα ανήκε στην κατηγορία των RPG με τίτλο The Incredible Adventures of Van Helsing. Στην Gamescom 2012 ανακοινώθηκε ότι το The Incredible Adventures of Van Helsing θα είναι μέρος μιας τριλογίας. Τελικά αποφασίστηκε πρωταγωνιστής του πρώτου παιχνιδιού να είναι ο Van Helsing junior, γιος του Abraham Van Helsing. Το The Incredible Adventures of Van Helsing κυκλοφόρησε τελικά στις 22 Μαΐου 2013 για PC και Xbox 360 και είναι διαθέσιμο μέσω του Steam και του Xbox Live αντίστοιχα.

Legacy
To The Incredible Adventures of Van Helsing διαδραματίζεται στο φανταστικό βασίλειο της Borgovia και πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσά της Borgova και των γύρω περιοχών της. Αν και δανείζεται αρκετά στοιχεία από την νουβέλα του Bram Stoker το RPG της Neocore δεν αποτελεί μεταφορά του βιβλίου στο χώρο των video games. Όπως αναφέραμε παραπάνω, πρωταγωνιστής είναι ο Van Helsing junior ο οποίος κάνει ότι πρέπει για να συνεχιστεί η ηρωική κληρονομιά του πατέρα του εξαφανίζοντας όλα τα τέρατα που θα βρεθούν μπροστά του.

Η ιστορία ξεκινάει με τον Van Helsing junior να δέχεται ένα γράμμα από τον πατέρα του και έτσι αρχίζει ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι για την Borgova. Μαζί του σε αυτή την περιπέτεια θα έχει το φάντασμα της Lady Katarina το οποίο έχει δεσμευτεί αιώνια πίστη στην οικογένεια Van Helsing. Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, ο ρόλος της Katarina είναι καθοριστικός για την συνέχεια αφού θα σας προστατεύει συνέχεια.

Κατευθείαν στα βαθιά
Τελειώνοντας την εγκατάσταση διαπιστώσαμε με λύπη ότι ο χώρος στο σκληρό μας δίσκο είναι μειωμένος κατά 20GB! To τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει από το The Incredible Adventures of Van Helsing δεν δικαιολογεί τον τεράστιο χώρο που καταλαμβάνει κάτι που θα διαπιστώσετε κι εσείς παρακάτω.

Ξεκινώντας, θα βρεθείτε μέσα σε ένα δάσος μαζί με την Lady Catarina και αμέσως θα αντιμετωπίσετε πολυπληθέστερους εχθρούς αλλά πολύ κατώτερους. Με κάθε εύστοχη βολή σας ο αντίπαλος θα γίνεται κομμάτια ενώ ακόμα και αν σας πlησιάσουν, είναι αδύναμοι για να σας κάνουν ζημιά. Το πρώτο μέρος μέχρι να φτάσετε στην πόλη Markovna κυλάει κάπως έτσι, με εσάς να σκοτώνετε πολλών ειδών εχθρούς -κυρίως ανθρώπους και λυκανθρώπους- οι οποίοι δεν θα σας απειλήσουν άμεσα αρκεί βέβαια να είστε κι εσείς προσεκτικοί.

Εξάλλου, κάθε φορά που σας πλησιάζουν οι αντίπαλοι, σας προστατεύει η Lady Catarina μπαίνοντας μπροστά σας και συγκεντρώνοντας τα χτυπήματα των εχθρών χωρίς βέβαια να της κάνουν ιδιαίτερη ζημιά. Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι μας προκάλεσε θετικές εντυπώσεις η ύπαρξη πολλών καλοσχεδιασμένων μικρότερων περιοχών (όπως ένα χωριό ή μια σπηλιά) που ενώνονται με μεγάλες ανοιχτές εκτάσεις όπως δάση ή ποτάμια προκαλώντας ένα σκοτεινό gothic σκηνικό που ταιριάζει ακριβώς με την ιστορία.

Quite simple
To κεντρικό μενού διαθέτει έξι επιλογές στις οποίες δεν υπάρχει κάτι το παράξενο ή το μη κατανοητό. Στην επιλογή Characters επιλέγετε τον χαρακτήρα με τον οποίο θέλετε να ξεκινήσει η περιπέτειά σας. Ουσιαστικά μπορείτε να επιλέξετε μόνο τον Van Helsing junior στον οποίο με την επιλογή customize αλλάζετε το χρώμα των ρούχων του και τίποτα παραπάνω. Πάντως περιμέναμε περισσότερα από τον τομέα του customization. H εξερεύνηση του κεντρικού μενού δεν θα σας αποκακλύψει κάτι το ενδιαφέρον κι έτσι μέσα σε λίγα λεπτά θα είστε έτοιμοι για δράση.

Ξεκινώντας λοιπόν την περιπέτειά μας αμέσως μας ήρθε στο μυαλό κάτι από το Diablo 3. Το user interface, παρότι περιέχει ένα μόνο μενού με πολλές επιλογές, είναι ευκολονόητο, ειδικά αν είστε γνώστης των RPG. Στο κέντρο υπάρχουν οι σημαντικότερες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την απόδοσή σας μέσα στη μάχη όπως η ενέργεια, τα hitpoints, τα όπλα που χρησιμοποιείτε εκείνη τη στιγμή, πόσα ιατρικά φίλτρα διαθέτετε και τα xp που έχετε ενώ αριστερά βρίσκεται ένα μικρό μενού στο οποίο μπορείτε να επιλέξετε όπλο με το οποίο θα χτυπάτε τους αντιπάλους σας.

Επιπλέον, πάνω δεξιά υπάρχει ο χάρτης ο οποίος είναι πολύ κατατοπιστικός. Μέσα του θα δείτε κάποιους μικρούς κύκλους διαφορετικών χρωμάτων με ξεχωριστό περιεχόμενο στον καθένα. Οι πράσινοι κύκλοι δείχνουν την θέση της Lady Catarina, οι μπλε όλα τα άτομα που μπορείτε να μιλήσετε (σημαντικά και μη) ενώ τέλος οι κόκκινοι απεικονίζουν τους εχθρούς. H απεικόνιση των objectives γίνεται από έναν στόχο που αναβοσβήνει. Κάτω απ’ τον χάρτη υπάρχουν τα objectives που πρέπει να εκπληρώσετε και τέλος κάτω δεξιά υπάρχει ένα παράθυρο με εικονίδια όπως το inventory, το character sheet, τα skills, τα perks , τα achievements κ.ο.κ.

Objectives and skills
Στο The Incredible Adventures of Van Helsing αναλάμβετε (όπως και σε όλα τα RPG) διάφορα objectives τα οποία καλείστε να ολοκληρώσετε. Τα objectives σας δίνονται με σειρά προτεραιότητας πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο αν δεν έχετε ολοκληρώσει το αμέσως προηγούμενο. Εμείς σε περίπου 10 ώρες gaming δεν συναντήσαμε ούτε ένα objective που να μας δυσκολέψει στο pathfinding. Θα διαπιστώσετε και εσείς ότι είναι πανεύκολο να βρείτε όλα τα σημεία που υπάρχουν τα objectives που έχετε αναλάβει καθώς ουσιαστικά βρίσκονται στον δρόμο σας ή απεικονίζονται πολύ κοντά στον χάρτη.

Στον τομέα των skills υπάρχουν τρεις κατηγορίες εκ των οποίων καθεμία προσδίδει διαφορετικές αναβαθμίσεις. Αναλυτικά οι κατηγορίες είναι: Mystic warrior η οποία αφορά την σωματική βελτίωση και τις melee attacks, Occult hunter στην οποία αποκτάτε καλύτερο σημάδι αλλά και καινούργια ranged attacks και Τricks and Auras που βελτιώνετε το rage και το healing σας.

Οι εχθροί είναι αναρίθμητοι αλλά για κλάματα
Η συμπεριφορά της Α.Ι. είναι αρκετά ικανοποιητική καθώς όπως θα διαπιστώσετε οι αντίπαλες ομάδες που θα αντιμετωπίσετε είναι αρκετά οργανωμένες ακόμα και αν αποτελούνται από τέρατα ή λυκανθρώπους. Εμείς αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι οι αγέλες των λυκανθρώπων είχαν μια συγκεκριμένη τακτική: Πρώτα έστελναν τους απλούς λύκους, στη συνέχεια έρχονταν οι λυκάνθρωποι ενώ πίσω έμεναν κάποιου είδους δαίμονες με την ονομασία Lesovik veteran ή Lesovik champion κι οι οποίοι μας χτυπούσαν από μακριά με κάποιου είδους spells.

Ο αριθμός των εχθρών και ιδιαίτερα των τεράτων που θα πρέπει να σκοτώσετε πραγματικά δεν μπορεί να μετρηθεί αφού κάθε 20 μέτρα θα τους συναντάτε σε αγέλες. Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι ακόμα και από τα πρώτα levels του Van Helsing junior, η εξουδετέρωση πάσης φύσεως εχθρών ήταν εύκολη υπόθεση καθώς είναι ξεκάθαρο ότι οι developers του The Incredible Adventures of Van Helsing έδωσαν περισσότερη βάση στον αριθμό και όχι στην ποιότητα των εχθρών. Βέβαια παίζει ρόλο και η δυσκολία που θα επιλέξετε να παίξετε. Για τις ανάγκες του review δοκίμασε την κανονική (normal) δυσκολία και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα.

Δώστε μεγάλη προσοχή στο inventory σας καθώς θα γεμίζει πολύ γρήγορα με υλικά που δεν θα χρειάζεστε.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στο να μη βρεθείτε περικυκλωμένοι από αμέτρητους εχθρούς οι οποίοι θα σας χτυπούν από παντού και δεν θα προλαβαίνετε να τους εξολοθρεύετε. Όταν βρεθείτε σε δύσκολη κατάσταση καλό θα ήταν να πάρετε μια απόσταση ασφαλείας για να τους πυροβολήσετε αν και θα σας ακολουθήσουν παντού (ιδιαίτερα οι λύκοι). Αξίζει να αναφέρουμε ότι μπορεί το maximum level που μπορείτε να φτάσετε να είναι το 30 αλλά τα levels δεν παίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο όσο προχωράτε στην περιπέτειά σας.

Πρώτα η επιβίωση μετά η εξερεύνηση
Στις 10 περίπου ώρες που αφιερώσαμε στην πρώτη μας γνωριμία με τον κόσμο The Incredible Adventures of Van Helsing καταλάβαμε ότι αυτό είναι δυστυχώς το μέγιστο χρονικό διάστημα στο οποίο μπορείτε να κάνετε τα πάντα και να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια εξερεύνησης εντός και εκτός πόλεων. Εκτός από την εκπλήρωση των διάφορων objectives που θα αναλάβετε αξίζει να ασχοληθείτε με την περιήγηση στα διάφορα σκοτεινά μέρη στα δάση αλλά και να φροντίσετε να μιλήσετε ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν απολύτως τίποτα να σας πουν. Μερικές ατάκες που θα ακούσετε αξίζουν πραγματικά τον κόπο, όπως άλλωστε και οι διάλογοι ανάμεσα στον Van Helsing junior και στην Lady Catarina που είναι απολαυστικοί.

Τα τοπία μπορεί να είναι προσεγμένα αλλά όπως θα διαπιστώσετε ακολουθούν το ίδιο μοτίβο σχεδίασης, βάση του οποίου κάποια σημεία θα νομίζετε ότι τα έχετε ξαναδεί, ακόμα κι αν θα περνάτε από αυτά για πρώτη φορά. Πολλές φορές είχαμε την εντύπωση ότι επαναλαμβάνονταν τόσο το περιβάλλον που κινούμασταν όσο και οι εχθροί που συναντήσαμε. Από ένα σημείο και μετά, ιδιαίτερα αφού έχετε σκοτώσει μερικές εκατοντάδες εχθρούς, ίσως και να χάσετε το ενδιαφέρον σας για την συνέχεια λόγω του ότι θα ζείτε το ίδιο σκηνικό ξανά και ξανά με μικρές παύσεις, ειδικά όταν είστε μέσα σε κάποιο χωριό ή πόλη.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην ιστορία παίζουν και οι διάφοροι NPC οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν να σας δώσουν κάποια συμβουλή για την συνέχεια ή για την εύρεση κάποιου προσώπου. Εντύπωση μας προκάλεσε το φάντασμα ενός νεαρού που δεν γνώριζε ότι είχε πεθάνει και έψαχνε την αγαπημένη του αλλά και οι άφθονοι μεθυσμένοι που θα συναντήσετε στις πόλεις. Οι ατάκες των τελευταίων δίνουν μια ευχάριστη νώτα στο μουντό σκηνικό του Van Helsing. Οι σημαντικότεροι NPC που θα συναντήσετε βέβαια είναι εκείνοι που θα σας μάθουν κάποια tricks και skills.

Στον τομέα του crafting τα πράγματα είναι περιορισμένα καθώς το μόνο που μπορείτε να δημιουργήσετε είναι κάποιες ουσίες με τις οποίες θα εμπλουτίζετε τα όπλα σας (και τον λοιπό εξοπλισμό σας) με σκοπό να γίνουν φονικότερα ή ανθεκτικότερα. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή mixing στο εργαστήριό σας και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχει όλος ο εξοπλισμός σας την δυνατότητα να δέχεται ουσίες. Γενικά η επιβίωσή σας εκτός του σωστού χειρισμού εξαρτάται και από τα Tricks and Auras, δηλαδή ενεργητικά και παθητικά skills, τα οποία ανακαλύπτετε ή αγοράζετε από τους εμπόρους και σας προσδίδουν σημαντικές δυνατότητες, ιδιαίτερα στο τομέα του Rage.

Multiplayer
Το The Incredible Adventures of Van Helsing υποστηρίζει co-op μέχρι τέσσερις παίκτες. Ακόμα και εδώ, ο μοναδικός διαθέσιμος χαρακτήρας είναι ο Van Helsing junior στον οποίο η μόνη επιλογή που έχετε, είναι να του αλλάξετε χρώμα στα ρούχα και να προσθέσετε ένα διαφορετικό όνομα. Η δυσκολία όμως στο multiplayer δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με την αντίστοιχη του single-player. Θα κουραστείτε να κάνετε respawn και το πιθανότερο είναι να χαλάσετε όσα gold coins έχετε μαζέψει από το story. Οι εχθροί είναι πολύ πιο δυνατοί και θα πρέπει να έχετε συνέχεια το νου σας στο εικονίδιο του Arcane healing ώστε όταν είναι γεμάτο να μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και τους συμπαίκτες σας.

Κάντο όπως η Blizzard (στο περίπου)
Στον κόσμο των RPG έχουμε συνηθίσει πάνω κάτω το τι μπορούμε να περιμένουμε από έναν καινούργιο τίτλο της κατηγορίας στην κατηγορία των γραφικών. Έτσι και το The Incredible Adventures of Van Helsing κινείται σε αυτά τα μονοπάτια προσφέροντας καλή ποιότητα γραφικών αλλά τίποτα το πρωτοποριακό. Η μηχανή Coretech 3D την οποία χρησιμοποιεί η NeocoreGames στα περισσότερα games της προσφέρει αρκετά καλά αποτελέσματα στα textures, ιδιαίτερα σε ανοιχτά σημεία όπως δάση ή λίμνες αλλά φαίνεται να υστερεί κάπως στον σχεδιασμό των πόλεων. Ένα σημαντικό αρνητικό σημείο είναι ότι το περιβάλλον παρουσιάζεται στατικό, δίνοντας την αίσθηση του "πλαστικού".

Κατά την διάρκεια της μάχης πολλές φορές όταν είστε περιτριγυρισμένοι από δεκάδες εχθρούς, οι λάμψεις από τη χρησιμοποίηση όπλων και spells θα παρατηρήσετε ότι κρύβουν τον ήρωά σας όπως και τον κέρσορα του ποντικιού με αποτέλεσμα να μην ξέρετε που βρίσκεστε ή ποιον και που να χτυπήσετε. Αυτό είναι ένα ακόμα μειονέκτημα στον τομέα των γραφικών που κινούνται σε συμπαθητικά επίπεδα, αλλά είναι αρκετά πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγαθήρια του χώρου.

Το στοιχείο του ήχου από την άλλη ήταν αυτό που θα σας γοητεύσει. Παρουσιάζεται προσεγμένος, μεταφέροντας και την παραμικρή λεπτμέρεια από τον χώρο που βρίσκεστε ή κατά την διάρκεια μίας μάχης. Στις περιπλανήσεις σας θα ακούτε καθαρά το νερό να κυλάει, τα πουλιά να κελαηδούν και κάθε φορά που επιχειρείτε μία melee attack ο ήχος του σπαθιού σας θα σκίζει τον αέρα. Επιπλέον, όλο το παιχνίδι είναι ¨ντυμένο¨ με χαλαρές μεσαιωνικές μελωδίες που θα σας ταξιδέψουν, οι οποίες όμως ακούγονται ακόμα και όταν γίνεται μία μεγάλη μάχη με πολυάριθμους εχθρούς. Εμείς περιμέναμε μία πιο έντονη μουσική όταν πλησίαζε ο κίνδυνος ή τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της μάχης.

Με την κλασική δοκιμασμένη συνταγή
Συνοψίζοντας, το The Incredible Adventures of Van Helsing έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν ένα καλό και ποιοτικό RPG. Φαίνεται όμως ότι χάνει στα σημεία από τα πιο γνωστά και δημοφιλή στον χώρο όπως το Diablo 3 ή και το Dark Souls 2. Από την πλευρά μας απόλαυσα την εμπειρία του gameplay αλλά μου έδωσε την αίσθηση ότι αν ασχοληθείτε μαζί του θα το ξεχάσετε γρήγορα καθώς μετά τον τερματισμό του story δεν υπάρχει κάτι το ενδιαφέρον για να ασχοληθείτε. Βέβαια η NeocoreGames φαίνεται πως θα προχωρήσει στην δημιουργία κάποιων DLC αλλά μέχρι τότε τι; Τουλάχιστον, για όποιον θέλει να ζήσει μια εμπειρία ανάλογη με αυτή του Diablo, έστω και σε μικρότερο βαθμό, η αρκετά χαμηλή τιμή των 11€ στο Steam είναι άκρως δελεαστική.

Θετικά:
- Ευχάριστη ατμόσφαιρα
- Απλό gameplay
- Χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Φτωχό crafting και customization
- Το σενάριο είναι ιδιαίτερα "ρηχό"
- Η A.I. παρουσιάζεται κατώτερη των περιστάσεων
- Το Co-op δεν έχει το προσδωκόμενο ενδιαφέρον
- Χαμηλό replayability

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 6
Γενικά: 7

Έχει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει στο σκληρό χώρο των RPG, αρκεί να υπάρξει στο μέλλον εντατική δουλειά από πλευράς developers.

Γιώργος Λακαφώσης

Keywords
van helsing, van helsing, xbox 360, xbox live, diablo 3, κυνηγός, dracula, video, games, εταιρεία, kings, thy, project, rpg, junior, μαΐου, xbox, steam, live, lady, gothic, δραση, diablo, user, μπλε, σημαίνει, warrior, hunter, rage, λύκοι, blizzard, dlc, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, ξανα, αποτελεσματα, warrior, δουλεια, ηχος, μουσικη, ρουχα, dlc, games, hunter, rpg, xbox 360, xbox live, αξιζει, βρειτε, βρισκεται, γινεται, γνωριμια, γραμμα, δαιμονες, δασος, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, υπαρχει, ενεργεια, εξι, εταιρεία, εχθροι, ζημια, ζωης, ιδιο, υποθεση, κυνηγός, λειπει, λυπη, μαΐου, μακρια, μπλε, μικρο, μπορειτε, μυαλο, νερο, νουβελα, νωτα, ξερετε, παντα, οικογενεια, φιλτρα, ονομα, ουσιαστικα, ουσιες, περιβαλλον, πιστη, ποιοτητα, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, τιμη, τοπια, φοντα, φορα, χρωμα, ωρες, blizzard, diablo 3, diablo, dracula, εξοπλισμος, gothic, ιατρικα, ιδιαιτερα, project, user, junior, lady, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, player, πληροφοριες, ποταμια, rage, σημαίνει, single, steam, ταξιδι, thy, υλικα
Τυχαία Θέματα