Donkey Kong Country

Το SNES στα καλύτερά του!
Το 1981 εμφανίστηκε το παιχνίδι Donkey Kong της Nintendo, απ’ τον Shigeru Miyamoto. Σκοπός σας ήταν τότε ως Mario να ξεκινήσετε από το κάτω μέρος της πίστας και να σώσετε ένα κορίτσι, την Pauline, την οποία κρατούσε ο “κακός γορίλλας” Donkey Kong. Για τον σκοπό αυτό έπρεπε να περάσετε πάνω από τα βαρέλια που σας πετούσε ή να τα χτυπήσετε με σφυρί, να πηδήξετε σε πλατφόρμες, να σκαρφαλώσετε

σκάλες κτλ. Η επιτυχία του παιχνιδιού είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν δύο ακόμη εκδόσεις, το Donkey Kong Junior το ’82 και το Donkey Kong 3, οι οποίες συνέπεσαν με το τότε μεγάλο “κραχ” των video games.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Donkey Kong παρέμεινε στο χρονοντούλαπο ως ένας “κακός”, τη στιγμή που ο Mario και ο Luigi πρωταγωνίστηκαν σε δεκάδες games της Nintendo…κλέβοντάς του τη δόξα. Η ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε λοιπόν να αλλάξει αυτή την κατάσταση και να σας επιτρέψει να ελέγξετε για πρώτη φορά τον δημοφιλή γορίλλα με το Donkey Kong Country, ένα από τα λίγα games της φουρνιάς του που κυκλοφόρησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1994. Πως είναι λοιπόν από κακός εχθρός να γίνεσαι ξαφνικά ο καλός χαρακτήρας; Όσοι δεν γνωρίζετε την ταινία “Wreck it Ralph” πρέπει οπωσδήποτε να την δείτε για να αντιληφθείτε ακόμη καλύτερα τι εννοούμε.

Το Donkey Kong Country είναι από τα λίγα games που ξεζουμίζουν στο 100% την υπολογιστική ισχύ του SuperNES. Πρόκειται για ότι καλύτερο έχετε παίξει στον τομέα των 2D Platform και μάλιστα ήρθε την κατάλληλη στιγμή, σε μια εποχή όπου τα πρώτα 3D games άρχιζαν σιγά-σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους, μαζί φυσικά με τις 32-bit κονσόλες της πέμπτης γενιάς. Δημιουργός του είναι ο Gregg Mayles και εταιρεία ανάπτυξης η Βρετανική Rare, μία απ’ τις πρώτες στην Ευρώπη που διακρίθηκαν στη βιομηχανία των games και συνεχίζουν να μας χαρίζουν κορυφαίες δημιουργίες μέχρι και σήμερα. Για τους μη γνώστες, η Rare ιδρύθηκε το 1983, ενώ πριν αναλάβει τον Donkey Kong χάρισε στη Nintendo τη σειρά WWF και το Battleloads, που θεωρείται από πολλούς ως το δυσκολότερο Beat ‘Em Up όλων των εποχών. Αυτός είναι κι ένας απ’ τους λόγους που το Donkey Kong Country αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα games του SNES, μαζί με το Super Castlevania IV, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του το ξεπερνάει κατά πολύ σε δυσκολία.

In an island, far far away…
Αν ο Donkey Kong είναι ο “κακός” για τον Mario, τότε ποιος είναι άραγε ο αντίστοιχος κακός του Donkey Kong; Πολύ απλά…ένας άλλος γορίλλας και συγκεκριμένα ο βασιλιάς King K. Rool o οποίος ως τύραννος έκλεψε τον “Θησαυρό με τις μπανάνες” του Donkey Kong που μαζί με τον ανηψιό του Diddy ετοιμάζονται να πάρουν εκδίκηση. Θα πρέπει να ψάξουν σε όλη την χώρα, δηλαδή το Donkey Kong Island, να υπερνικήσουν τα πλάσματα που θα τους σταθούν εμπόδιο και στο τέλος να κατατροπώσουν τον κακό βασιλιά ώστε να αποκτήσουν πίσω τα υπάρχοντά τους.

Μαζί τους συμπαραστέκονται στο ταξίδι τους (αλλά δεν πολεμούν στο πλευρό τους) ο γερο Cranky Kong, ο οποίος ως σοφός γέροντας σας δίνει συμβουλές (και σας κοπανάει με το μπαστούνι μερικές για να “στρώσετε”), ο Funky Kong που με το ιδιωτικό του τζετ σας “πετάει” ταχύτατα σε οποιαδήποτε παλαιότερη πίστα θέλετε να ξαναπαίξετε και η Candy Kong σας επιτρέπει να κάνετε save στο περίπτερό της. Όλοι τους εμφανίζονται στον χάρτη ανάμεσα στα levels. Στην παρέα προστίθενται επίσης αραιά και που ορισμένα ζωάκια τα οποία θα αναλύσουμε εκτενέστερα στα του gameplay.

Ώρα για μπανάνες!
Το Donkey Kong Country είναι ένα κλασικό Platform στο οποίο θα πρέπει να ξεκινήσετε από τα αριστερά μιας πίστας και να φτάσετε στα δεξιά, στην έξοδό της, ώστε να ξεκλειδώσετε την επόμενη. Οι ομοιότητές του με τη σειρά των παιχνιδιών Super Mario είναι πολλές. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει χάρτης όπου βλέπετε την πρόοδό σας και μπορείτε να παίξετε όποια από τις προηγούμενες θέλετε. Στη συνέχεια αντί για νομίσματα, κάθε level έχει μπανάνες οπότε στις 100 που θα συλλέξετε αποκτάτε μια ζωή.

Σε κάθε level συναντάτε επίσης τέσσερα γράμματα που σχηματίζουν την λέξη KONG και δίνουν μία ακόμη ζωή, καθώς και χρυσά κειμήλια, στα οποία αν βρείτε τρία εξ αυτών θα οδηγηθείτε σε bonus πίστα χειριζόμενοι το εκάστοτε ζωάκι. Εκεί θα συλλέξετε ανάλογα μικρά κειμήλια κερδίζοντας έξτρα ζωή για κάθε 100 εξ αυτών. Όλα αυτά φυσικά δεν τα βρίσκετε στο πιάτο έτοιμα, αλλά υπάρχουν ένα σωρό κρυφά περάσματα, τα οποία πρέπει να ανακαλύψετε μέσα σε τοίχους, με τη βοήθεια ζώων που καβαλάτε, αντικειμένων κ.ο.κ.

Στο πνεύμα των games της Nintendo που απαιτούν διασκέδαση με 1-2 παίκτες, το Donkey Kong Country διαθέτει τρία modes. Στο Single-Player mode ελέγχετε τον Donkey Kong και τον Diddy Kong εναλλάξ. Αν ο ένας απ’ τους δύο πεθάνει τότε αναλαμβάνετε τον άλλο. Αν και αυτός πεθάνει τότε χάνετε μία ζωή. Στα δύο multiplayer modes, έχουμε ένα ανταγωνιστικό, στο οποίο προσπαθείτε να τερματίσετε το παιχνίδι πριν από τον αντίπαλό σας (παίζετε εναλλάξ) κι ένα συνεργατικό όπου ο ένας παίκτης αναλαμβάνει τον Donkey Kong και ο άλλος τον Diddy Kong. Εκεί πολύ απλά όταν ο ένας πεθάνει τότε συνεχίζει ο άλλος. Η διασκέδαση πραγματικά φτάνει στο απώγειό της με αυτό τον τρόπο, αρκεί αμφότεροι οι παίκτες να έχετε παρόμοια ικανότητα ώστε να μην δυσαρεστείται ο “καλύτερος” με τις ικανότητες του συμπαίκτη του.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθούμε στις διαφορές των δύο ηρώων. Ο Donkey μπορεί να εξολοθρεύσει περισσότερους εχθρούς απ’ ότι ο Diddy, που ειδικεύεται μόνο στους πιο μικρόσωμους. Ο Diddy έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις του αλλά σε σχέση με τον Donkey Kong αποδεικνύεται σαφώς πιο αδύναμος και θα σας ταλαιπωρήσει σε πολλές δύσκολες περιπτώσεις. Ευτυχώς μπορείτε να αλλάξετε και να αναλάβετε όποιον θέλετε ανά πάσα στιγμή, αν και η λεπτομέρεια αυτή δεν λύνει το βασικό πρόβλημα, ότι δηλαδή διαρκώς θα θέλετε τον Donkey πρώτο και όταν θα ξεμένετε με τον Diddy θα κάνετε…τον σταυρό σας!

Πιο δύσκολο…πεθαίνεις!
Με το Donkey Kong Country η Rare επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι αρέσκεται στο να φτιάχνει δύσκολα games. Η δυσκολία του δεν μπορεί να φτάσει αυτή του Battletoads, ωστόσο παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο κάτι που θα διαπιστώσετε από τα πρώτα κιόλας levels. Ο χειρισμός μπορεί να είναι απλός, καθώς με το ένα κουμπί πηδάτε και με το άλλο τρέχετε, κάνετε τούμπα ή χτυπάτε τους εχθρούς σας με τα βαρέλια που βρίσκετε δίπλα σας. Στη μέση κάθε πίστας υπάρχει επίσης ένα checkpoint. Όλα καλά ως εδώ, όμως όσο προχωράτε, οι δοκιμασίες που θα περάσετε θα σας φανούν πραγματικός γολγοθάς, καθώς οι έξτρα ζωές που βρίσκετε μπροστά σας είναι απλώς ένα “τυράκι” απ’ την Rare για να πιστέψετε ότι θα έχετε εύκολο έργο.

Ένα αριστούργημα που σας ταξιδεύει με τον καλύτερο τρόπο στον κόσμο του Donkey Kong, με πλούσια πανδαισίας χρωμάτων και το υψηλό επίπεδο πρόκλησης της Rare!

Το μόνο βέβαιο είναι ότι κατά την περιπέτειά σας θα φλερτάρετε διαρκώς με το κενό και με αναρίθμητα εμπόδια. Θα περάσετε από δοκιμασίες του στυλ να πηδήξετε από το ένα αιωρούμενο βαρέλι στο άλλο στο σωστό timing για να περάσετε στο απέναντι, αλλά ενδιάμεσα να αποφύγετε μια μεγάλη σφίγκα, να αποφύγετε εχθρούς ενώ κρεμιέστε από σκοινιά, να κάνετε άλμα από το ένα βαγόνι στο άλλο πάνω σε ράγες που καταλήγουν στον γκρεμό, να πατήσετε διακόπτες Go/Stop ώστε να κοιμηθούν τα τέρατα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να τα προσπεράσετε ή να ξεφύγετε από μεγάλες ρόδες τις οποίες ελέγχουν ποντικοί. Το Donkey Kong Country τερματίζεται από την μειοψηφία όσων το παίζουν και απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν γερά αντανακλαστικά και μπορούν να θυμούνται τις παγίδες που στήνονται σε κάθε πίστα.

Η αξιοποίηση του περιβάλλοντος γύρω σας είναι το Α και το Ω για την επιτυχία. Δεν αρκεί μόνο να συλλέγετε κάθε μπανάνα, κειμήλιο ή ζωή που συναντάτε, αλλά να αξιοποιείτε τα ζωάκια της ζούγκλας που στέκονται στο πλευρό σας και με τα οποία εξολοθρεύετε ακόμα και τους πιο δύσκολους εχθρούς που υπό άλλες συνθήκες δεν θα σκοτώνατε. Τα ζωάκια αυτά είναι για παράδειγμα o ρινόκερος του οποίου το κέρατο είναι θανατηφόρο, ο βάτραχος που πηδάει ψηλά, η στρουθοκάμηλος που τρέχει γρήγορα ή ο καρχαρίας που στη θάλασσα σας επιτρέπει να σκοτώσετε τα ψάρια.

Στο τέλος κάθε κόσμου εμφανίζονται boss fights, τα οποία ειδικά στα δυσκολότερα επίπεδα θέλουν την τακτική τους. Για να νικηθούν απαιτούν πέντε χτυπήματα (αντί για τρία στη σειρά Super Mario). Κατά βάση όμως τα περισσότερα είναι προβλέψιμα και πολύ πιο εύκολα από τις παγίδες των levels που αναλύσαμε παραπάνω. Τουλάχιστον το μόνο καλό είναι ότι σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκεστε, ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας μέχρι την ολοκλήρωσή του είναι απεριόριστος.

Συνολικά το gameplay time υπολογίζεται στο καθαρό δίωρο, διάστημα που θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε 3-4 φορές όταν το παίξετε για πρώτη φορά, ώστε να μάθετε όλα τα εμπόδια που θα βρείτε μπροστά σας και να καταφέρετε να τα περάσετε επιτυχώς. Το gameplay time μπορεί να αυξηθεί αν παίξετε το παιχνίδι με φίλο σας και με δεδομένο ότι τα Platform της εποχής δεν παιζόντουσαν Co-Op, η λεπτομέρεια αυτή αποτελεί σίγουρα μια καινοτομία. Είναι επίσης μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διδάξετε στους non-gamers την διασκέδαση που μπορεί να έχει μια συνεργασία δύο παικτών.

Πανδαισία χρωμάτων
Ο σχεδιασμός του Donkey Kong Country είναι ένας από τους καλύτερους που έχετε δει σε παιχνίδι του SNES. Η Rare κατάφερε να παράγει ένα οπτικά άριστο αποτέλεσμα, εκμεταλλευόμενη πλήρως την κονσόλα της Nintendo. Τα animations όλων των χαρακτήρων -από τους Kong μέχρι τους πιο ασήμαντους κομπάρσους- είναι φτιαγμένα στην εντέλεια όπου κι αν βρίσκονται οι ήρωές μας, σε στεριά, νερό ή ακόμα και…αιωρούμενοι. Τα δε particle effects και οι φωτισμοί ξεδιπλώνουν μπροστά σας ολόκληρη την χρωματική παλέτα μιας 16-bit κονσόλας.

Το νησί του Donkey Kong και της παρέας του έχει κάθε λογής περιβάλλοντα. Από την ζούγκλα και τα βάθη των ωκεανών, μέχρι τις σπηλιές, τα ορυχεία, τους παγετώνες και τις αρχαίες αιγυπτιακές τοποθεσίες, κάθε level που επισκέπτεστε έχει τη χάρη του, παρότι από ένα σημείο κι έπειτα θα αρχίσετε να βλέπετε τα backgrounds να επαναλαμβάνονται συχνά και τα μόνα που αλλάζουν θα είναι τα αντικείμενα, οι εχθροί και οι δοκιμασίες που θα περνάτε. Υπάρχουν ακόμη κάποιες μικροατέλειες στο σχεδιασμό των textures του δάσους καθώς και μια στατικότητα στη φύση γύρω σας, στοιχεία που όμως περνούν εντελώς απαρατήρητα.

“Ου, α, ι, ι, ι, ι…”
Την παράσταση στο DK κλέβουν οι φωνές των ζώων, τόσο των Donkey και Diddy Kong, όσο και των εχθρών που σκοτώνετε. Συν τις άλλοις, έχουν προβλεφθεί ηχητικά εφέ για όλες τις περιστάσεις, από ένα βαγόνι που κινείται σε ράγες, ένα φίδι που σέρνεται απειλητικά προς εσάς, μέχρι ένα βαρέλι που εκρήγνυται ή ακόμα και ένας σταλαγμίτης που θα πέσει στο βάθος μιας σπηλιάς. Οι λεπτομέρειες αυτές δημιουργούν μια άνεϋ προηγουμένου ατμόσφαιρα που σας βυθίζει μαγικά στον πανέμορφο κόσμο της Rare.

Στο soundtrack του παιχνιδιού, ο πολύπειρος συνθέτης David Wise (συμμετείχε στο Battletoads) και το επιτελείο του, έφεραν εις πέρας την δυσκολότερη αποστολή της καριέρας τους. Τα μουσικά κομμάτια είναι άκρως αντιπροσωπευτικά στοιχεία του κόσμου που αντικατόπτριζουν κάθε φορά και δημιουργούν ένα άκρως ευχάριστο αποτέλεσμα, παρότι σε ορισμένα σημεία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υποτονικά και επαναλαμβανόμενα. Φυσικά με τόσο καλό δείγμα γραφής, ο Wise συνέχισε να ηγείται της σύνθεσης των κομματιών και στα επόμενα Donkey Kong (σ.σ. στο SNES κυκλοφόρησαν συνολικά τρεις εκδόσεις).

Περιπέτεια γεμάτη συγκινήσεις
Όσοι αγαπάτε τα Platform οφείλετε οπωσδήποτε να παίξετε το Donkey Kong Country. Ο Donkey, ο Diddy και η παρέα τους είναι εγγυητές της διασκέδασής σας. Από την αρχή ως το τέλος, το gameplay θα σας κρατήσει σε εγρήγορση με τον υψηλό βαθμό πρόκλησής του, ενώ το Co-Op και το ανταγωνιστικό mode μεταξύ δύο έμπειρων gamers μπορεί να προσφέρει ατελείωτες στιγμές διασκέδασης. Από κάθε άποψη λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μία τεχνικά άρτια δημιουργία που θα σας ταξιδέψει μαγικά σε μία χώρα που όμοιά της δεν έχετε ξαναδεί.

Θετικά:
- Ευχάριστο gameplay
- Τα Co-Op και competitive modes με φίλο διασκεδάζουν στο μέγιστο βαθμό
- Animations φτιαγμένα στην εντέλεια
- Ευχάριστο soundtrack
- Ο Donkey κι ο Diddy είναι αξιολάτρευτοι

Αρνητικά:
- Η επανάληψη ορισμένων levels
- Σαδιστικά δύσκολο σε ορισμένα σημεία

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 9
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 9.1

Ένας ιστορικός τίτλος που καταξίωσε την Rare στη βιομηχανία των games.

Μάνος Γρυπάρης

Keywords
super mario, το νησι, nintendo, miyamoto, mario, junior, video, games, luigi, εταιρεία, ισχύ, rare, wwf, super, island, king, funky, candy, bonus, στυλ, boss, time, ζούγκλα, david, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, εξτρα, η ζωη, ζούγκλα, ηχος, θαλασσα, νησι, ψαρια, boss, games, super mario, time, απλα, ατμοσφαιρα, βατραχος, βοηθεια, βρειτε, γινεσαι, γολγοθας, δεδομενο, διαστημα, δειτε, δοξα, δειγμα, διωρο, ευχαριστο, εγρηγορση, εφε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εμφάνιση, εποχη, επρεπε, επιτυχια, εταιρεία, ευρωπη, εχθρος, εχθροι, ζωη, ζωακια, ζωων, ηρωες, ηχητικα, ιαπωνικη, εκδοσεις, λεπτομερειες, μπανανα, μπορειτε, μονα, νερο, οπωσδηποτε, οπτικα, ορυχεια, πλατφορμες, ρινοκερος, ροδες, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, στυλ, σφυρι, τρια, τιτλος, ισχύ, φυση, φυσικα, φτανει, φορα, χρονος, super, bonus, candy, david, εκδικηση, funky, χωρα, island, junior, κακος, king, κρυφα, luigi, mario, μια φορα, miyamoto, μπροστα, nintendo, παιχνιδι, player, rare, single, σωρο, σωστο, ταξιδι, της παρεας, τουμπα, wwf
Τυχαία Θέματα