Super Castlevania IV

Κυνηγός φαντασμάτων.


Η σειρά Castlevania είναι μία από τις πρώτες που καθιέρωσε η Konami στη μέχρι σήμερα πορεία της και -παρότι βρισκόταν συνήθως στην αφάνεια σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της- σίγουρα έχει εξέχουσα θέση στην καρδιά των gamers που την τίμησαν. Η ιαπωνική εταιρεία μας χάρισε τρεις αμφιλεγόμενες εκδόσεις για το NES στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η πρώτη κρατούσε μόλις μισή ώρα κάνοντας έτσι “στραβό” ντεμπούτο, ενώ οι άλλες δύο

αξιολογήθηκαν θετικά για το gameplay τους αλλά κατακρίθηκαν για τον φτωχό τεχνικό τομέα, ιδιαίτερα όσον αφορά στη μουντή χρωματική παλέτα τους.

Το Super Castlevania IV είναι το τέταρτο επίσημο μέρος της σειράς. “Επίσημο” διότι καταρχήν είχαν κυκλοφορήσει διάφορα spin-offs για το Game Boy, τα Arcade μηχανήματα και το MSX2 και κατά δεύτερον δεν υπάρχει σκέτο “Castlevania ΙV”. Πολύ απλά με την έλευση του SuperNES ορισμένα games άρχισαν να παίρνουν τον τίτλο “Super” μπροστά από το όνομά τους και ο συγκεκριμένος είχε κάτι το ξεχωριστό, συνεπώς δικαίωσε τον ιάπωνα publisher για την επιλογή του.

Στην μέχρι πρότινος πορεία του Castlevania, η Konami άλλαζε τους lead designers σαν τα πουκάμισα. Στην περίπτωση του Castlevania στο SNES οι αλλαγές ήταν ριζικές. Το αποτέλεσμα; Ο σκηνοθέτης Masahiro Ueno και ο παραγωγός Kazumi Kitaue δημιούργησαν ένα από τα καλύτερα 2D Platform που έχουμε δει μέχρι σήμερα, με σεβασμό στην παράδοση και τις μεγάλες αλλαγές που έπρεπε να έχει μια μεγαλοπρεπής έκδοση για τα δεδομένα των κονσολών τέταρτης γενιάς.

Dracula is awake
Το σενάριο κάθε Castlevania ασχολείται με την οικογένεια Belmont η οποία έχει ως στόχο να σκοτώσει τον Δράκουλα που ξυπνάει κάθε 100 χρόνια. Υπό τον έλεγχό σας έχετε τον Simon Belmont (εμφανίζεται στις περισσότερες εκδόσεις της σειράς) και ως στόχο βάζετε τον εξόντωση όλων των δαιμόνιων υπάρξεων του κάτω κόσμου που θα συναντήσετε, ώσπου να φτάσετε στην πανίσχυρο αιώνιο αντίπαλό σας.

Ο Simon ξεκινάει το ταξίδι του για την εξόντωση του Δράκουλα περνώντας μέσα από διάφορους κόσμους καθένας εκ των οποίων απαρτίζεται από levels. Το παράδοξο και ταυτόχρονα άκρως ενδιαφέρον στοιχείο που θα εξάψει το ενδιαφέρον σας είναι ότι σε κάθε level βρίσκεται από ένα boss. Εν κατακλείδι, ο συγκεκριμένος τίτλος απευθύνεται κυρίως σε hardcore gamers ή σε όσους θέλουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε τέτοιου είδους Platform.

Φλερτάροντας με το θάνατο
Από την αρχή μέχρι το τέλος του, το Super Castlevania IV είναι μια εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση. Αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα 2D Platform που έχουν φτιαχτεί ποτέ. Ο χειρισμός είναι απλός και θα χρειαστεί κάθε φορά να στοχεύσετε με την αλυσίδα σας προς οκτώ κατευθύνσεις, είτε ενώ πατάτε στο έδαφος, είτε την ώρα που βρίσκεστε στον αέρα. Εναλλακτικά αν κρατήσετε το κουμπί του χτυπήματος (Y) και περιφέρετε το d-pad, ο Simon θα αρχίσει να παίζει την αλυσίδα του λες και είναι…κομπολόι (η άχρηστη πληροφορία της ημέρας!) Η αλυσίδα σας πάντως, αξιοποιείται τόσο για τα βασικά σας χτυπήματα ενάντια στους εχθρούς, όσο και για να πιάνεστε από άκρες στους τοίχους και να αιωρείστε, κάτι που αποτελεί σήμα-κατατεθέν της σειράς.

Τα power-ups και τις βοήθειές του ο Simon τις αποκτά σπάζοντας κηροπήγια. Βασικό όπλο του Simon είναι το μαστίγιο, που μετατρέπεται σε αλυσίδα και στη συνέχεια σε μακριά αλυσίδα με τα κατάλληλα power-ups που έρχονται με το σπάσιμο των πρώτων κηροπηγείων. Ακολούθως, κύριο μέλημά σας είναι η συλλογή ενός δευτερεύοντος όπλου το οποίο χρησιμοποιείτε με το R του controller και που οι επιθέσεις του συμβολίζονται με καρδιές. Όσο περισσότερες καρδιές συλλέξετε τόσο περισσότερες επιθέσεις θα έχετε με το δευτερεύον όπλο σας. Καλό θα είναι φυσικά να κάνετε υπομονή μέχρι το εκάστοτε boss fight ή στα ζόρικα mobs, ώστε να μην ξεμείνετε από την συγκεκριμένη επίθεση όταν πραγματικά το έχετε ανάγκη.

Στο δρόμο σας θα ξεκινήσετε συναντώντας σκελετούς, ιπτάμενες μέδουσες, κεφάλια καταραμένων ζώων που αιωρούνται, σκοτεινούς ιππότες και φυσικά άφθονα φαντάσματα κάθε είδους. Το A.I. αυξάνεται κλιμακωτά όσο φτάνετε προς τον τερματισμό, αν και κατά βάση θα μπορούσε ως επί το πλείστον να χαρακτηριστεί στατικό καθώς βασίζεται κυρίως στον αιφνιδιασμό αφού οι κινήσεις των mobs είναι συνήθως προκαθορισμένες. Τα bosses είναι τεράστια κρανία, μεγάλα σε μέγεθος φαντάσματα, σκελετοί, δράκοι, ζευγάρια-φαντάσματα που χορεύουν και επιβλητικοί δαίμονες. Κάθε boss έχει το δικό του στυλ, λες και προέρχεται από κάποια ταινία, καθώς και διαφορετικό τρόπο εξόντωσης. Μεγαλύτερος εχθρός σας όμως αποδεικνύονται συνήθως οι παγίδες που μπορεί να σας μειώσουν την ενέργεια από το πουθενά ή να σας στείλουν στα καρφιά ή στο κενό από εκεί που δεν το περιμένετε.

Πέρα από την υψηλή δυσκολία, αξίζει να σημειωθεί ότι η αποθήκευση της προόδου σας γίνεται με το παλιό σύστημα σημείωσης κωδικών. Μόνο που εδώ δεν σημειώνετε π.χ. μια οκταψήφια λέξη, αλλά ένα ολόκληρο σχεδιάγραμμα 16 σημείων που αποτελείται από τσεκούρια, καρδούλες και potions. Κοινώς θα πρέπει να βγάζετε χαρτί και να σχεδιάζετε σκιτσάκια. Ένα ακόμη δυσάρεστο είναι ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ενδιάμεσα checkpoints στα οποία εμφανίζεστε με το αρχικό μαστίγιο αν χάσετε ζωή, σε περίπτωση που χάσετε όλες σας τις ζωές θα πρέπει να ξεκινήσετε κάθε φορά απ’ την αρχή του εκάστοτε level.

Η συνολική διάρκεια της περιπέτειάς σας ανέρχεται σε περίπου μιάμιση ώρα, αν και -πιστέψτε μας- θα χρειαστείτε διπλάσιο ή ακόμα και τριπλάσιο χρόνο για να καταφέρετε να προσπεράσετε τα δύσκολα σημεία του παιχνιδιού ή ακόμα κι αν είστε λάτρης της ανακάλυψης απόκρυφων σημείων.

Ένα Medieval Platform με την πιο αποπνιχτική ατμόσφαιρα και τους πιο επικίνδυνους εχθρούς που έχετε δει!

Η κόλαση μπροστά στα μάτια σας
Η παρουσίαση του Super Castlevania IV είναι πραγματικά επιβλητική. Πρόκειται για ένα από τα λίγα Platform τα οποία σας βυθίζουν πλήρως στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σε βαθμό που να πιστεύετε πραγματικά ότι βρίσκεστε ανάμεσα σε φαντάσματα. Τα βιβλία στις βιβλιοθήκες τρέμουν, πίνακες και χέρια μέσα από τοίχους σας κοιτούν αγριεμένα και σας γραπώνουν απ’ το λαιμό, πολυέλαιοι πέφτουν ή μετακινούνται πέρα-δώθε και θα πρέπει να σκαρφαλώσετε πάνω τους, ταβάνια γυρνούν 90-180 μοίρες, καταπακτές ανοίγουν και σας στέλνουν στο κενό και γενικά το όλο σκηνικό γύρω σας μοιάζει να είναι βγαλμένο από ταινία θρίλερ.

Στη δημιούργία αυτής της εκρηκτικής ατμόσφαιρας συμβάλει στο μέγιστο βαθμό το parallax scrolling, ο λεπτομερής σχεδιασμός των εχθρών και η τεράστια λεπτομέρεια σχεδιασμού του περιβάλλοντος. Κάθε χώρος έχει μια λογική συνοχή. Για παράδειγμα ο κήπος ενός κάστρου ακολουθείται από μια πύλη που οδηγεί μέσα στο κάστρο. Αντίστοιχα, ένα ποτάμι περιβάλλεται από πράσινη βλάστηση και τους ανάλογους εχθρούς που κατοικούν σε αυτή. Όλοι οι χώροι παρουσιάζουν απίστευτη ποικιλομορφία σε βαθμό που να αντιμετωπίζετε τον καθένα ως μια ξεχωριστή τοποθεσία και να μην αισθάνεστε πουθενά το αίσθημα της επανάληψης.

Το δυνατότερο σημείο του παιχνιδιού είναι χωρίς αμφιβολία ο ηχητικός του τομέας. Οι Masanori Adachi και Taro Kudo που επιμελήθηκαν το soundtrack πέτυχαν ένα εκρηκτικό μείγμα μουσικών κομματιών, που κατά πολλούς είναι τα καλύτερα που έχουμε ακούσει σε αντίστοιχο Platform. Τα δε ηχητικά εφέ, από τις κραυγές του Simon Belmont και ορισμένων εχθρών μέχρι τις πόρτες και τους τοίχους που τρίζουν, είναι άκρως επιβλητικά.

Επικό…μέχρι τέλους
Αν κοιτάξει κανείς τα κορυφαία games που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα για το SNES τότε δίχως αμφιβολία το Super Castlevania IV επιβάλλεται να ανήκει ανάμεσα σε αυτά. Αποτελεί τον ορισμό του 2D Platform, καθώς διαθέτει την πιο επική ατμόσφαιρα που έχετε δει, δεκάδες είδη εχθρών για να αντιμετωπίσετε κι όλα αυτά με το περιτύλιγμα ενός άκρως προσεγμένου οπτικοακουστικού τομέα. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς; Η μόνη ένσταση πολλών gamers ήταν η υψηλή δυσκολία του σε ορισμένα σημεία. Γι’ αυτό και εν τέλει αγαπήθηκε από λιγότερους απ’ όσους άξιζε. Για όλους τους άλλους ήταν απλά…ένας ψυχοβγάλτης!

Θετικά:
- Δράση που κόβει την ανάσα
- Άριστος ηχητικός τομέας
- Επικά boss fights
- Αποπνιχτική ατμόσφαιρα
- Οπτικά εφέ που αποτελούν eye candy
- Ατελείωτη ποικιλία εχθρών

Αρνητικά:
- Δύσκολο σε βαθμό…κλεψιάς
- Απαρχαιωμένο σύστημα αποθήκευσης προόδου

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 10
Gameplay: 9
Αντοχή: 7
Γενικά: 8.8

Το καλύτερο Castlevania όλων των εποχών.

Μάνος Γρυπάρης

Keywords
Τυχαία Θέματα