Unavowed

Ακόμα ένα home run για την Wadjet Eye!

Δεν θα πλέξουμε πάλι τo εγκώμιo της Wadjet Eye, τα έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν και για τις εξαιρετικές publishing προσπάθειές της πίσω από υπέροχα παιχνίδια όπως τα Technobabylon, Primordia και Resonance αλλά και στα δικά τις προσωπικά παιχνίδια, magnum opus των οποίων ήταν το υπέροχο Blackwell Epiphany που έδωσε σεμινάριο στο πώς κλείνει η ιστορία μιας πενταλογίας. Όμως, πρέπει για μια ακόμα φορά

να υποκλιθούμε στο μεγαλείο αυτής της μικροσκοπικής εταιρίας, που από το μεράκι και το ταλέντο του Dave Gilbert έχει καταφέρει όσο κανείς άλλος να αναβιώσει το πνεύμα της παλιάς Sierra Online. Μετά από χρόνια απουσίας δικού τους τίτλου, λοιπόν, έρχεται για μια ακόμα φορά να ταράξει τα νερά και να διδάξει σε παλιούς και νέους πώς γίνεται το σωστό story telling.

Το Unavowed εξελίσσεται στην Νέα Υόρκη στη σύγχρονη εποχή (στο ίδιο σύμπαν με τα Blackwell) και ξεκινάει με το χαρακτήρα σας να έχει μόλις σωθεί μέσω εξορκισμού από έναν δαίμονα που τον είχε αιχμαλωτίσει εδώ και ένα χρόνο. Οι φρικαλεότητες που έπραξε ελέγχοντας το σώμα σας είναι ανείπωτες, και η αστυνομία σας κυνηγάει δίχως σταματημό. Μοναδική σας ελπίδα σωτηρίας, να συμμαχήσετε με αυτούς που σας έσωσαν, μια ομάδα κυνηγών τεράτων, να μάθετε πιο ακριβώς είναι το σχέδιο του δαίμονα πίσω από τις φαινομενικά άσχετες καταστροφές και να ξαναπάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας.

Αν εκ πρώτης όψης το βασικό σενάριο σάς θυμίσει εφηβικά supernatural βιβλία, όπως η σειρά Mortal Instruments, θα πρέπει να παραδεχθούμε πως αυτό ισχύει. Τέτοιου είδους ομάδες, κόσμοι και σενάρια κυκλοφορούν με το κιλό στην εφηβική λογοτεχνία, οπότε είναι πιθανό να σας ξενίσει που η βάση είναι τόσο οικεία. Από την άλλη, στα δύσκολα είναι που φαίνεται ο καλός ο καπετάνιος, και το Unavowed ξεχωρίζει από τη μάζα χάρη στο πλούσιο lore του, την πολύ έξυπνα προσγειωμένη ιστορία των δευτερευόντων χαρακτήρων, αλλά, κυρίως, χάρη στο εκπληκτικά καλογραμμένο cast του. Οι χαρακτήρες είναι όλοι τους ένας και ένας, ξεχωριστοί, ιδιαίτεροι και διαφορετικοί από τα κοινότυπα ενώ όλοι έχουν τη δική τους ιστορία, συμπεριφορά αλλά και δυνατότητες.

Ναι καλά ακούσατε, δυνατότητες. Το Unavowed είναι ένα από αυτά τα πολύ λίγα adventures τα οποία σε αφήνουν να στήσεις το δικό σου party και να λύσεις το κάθε έγκλημα/ μυστήριο με το δικό σου τρόπο. Έχεις μαζί σου χαρακτήρα τέως αστυνομικό; Θα μπορέσει να ζητήσει βοήθεια από αστυνομία ή/ και να συλλέξει και αναλύσει στοιχεία που εσύ δε θα έβλεπες. Έχεις χαρακτήρα που μπορεί και μιλάει σε πνεύματα; Θα μπορέσει να συλλέξει πληροφορίες από τα θύματα αλλά και να εξερευνήσει περιοχές μη προσβάσιμες στους υπόλοιπους. Όλο το παιχνίδι έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε όλες του οι υποθέσεις να μπορούν να λυθούν με διαφορετικούς τρόπους και ανάλογα με ποιους χαρακτήρες έχετε μαζί σας.

Μαζί με όλα αυτά έρχεται και η "Telltale" πινελιά του τίτλου, αφού πέρα από τις πολλαπλές λύσεις, σε πολλά σημεία δίνονται διάφορες δύσκολες και σκληρές επιλογές, που θα αλλάξουν άρδην το πώς λύσατε ένα μυστήριο, το πώς θα σας συμπεριφέρεται η ομάδα σας παρακάτω, αλλά και το πώς θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το γολγοθά που σας περιμένει στο τελευταίο act (που, παρεμπιπτόντως, έχει τέσσερα διαφορετικά endings, αλλά ανάλογα με την τελική επιλογή μόνο). Ο αντίκτυπος σε κάποιες περιπτώσεις είναι μικρός, σε κάποιες μεγάλος και σε κάποιες τον βλέπετε μόνο στη ζημιά ή το καλό που έκανε σε άλλους και όχι στη δική σας ιστορία. Ωστόσο, είναι όντως επιλογές για πολλή πολλή σκέψη και όχι για paragon/renegade καταστάσεις!

Αν θα είχαμε ένα παράπονο από το παιχνίδι, θα λέγαμε πως η δυσκολία των γρίφων του έχει πλέον πέσει πολύ χαμηλότερα από κάθε άλλο τίτλο της εταιρίας. Όλο το παιχνίδι κυλάει πολύ ομαλά, και αν κάνετε προσεκτικό έλεγχο και συζητήσεις, μάλλον θα είναι αδύνατο να κολλήσετε κάπου. Να σκεφτείτε πως η μοναδική φορά που κολλήσαμε ήταν σε ένα lock password puzzle, που ενώ η λύση του ήταν μπροστά στα μάτια μας, μας φαινόταν υπερβολικά απλή για να είναι αυτή, οπότε δοκιμάζαμε ένα σωρό διαστροφικά κόλπα μέχρι να καταλάβουμε πόσο εύκολο είναι! Είναι κρίμα, γιατί τα προηγούμενα παιχνίδια της Wadjet Eye, χωρίς να ήταν και αυτά ιδιαίτερα δύσκολα, είχαν ένα ψήγμα δυσκολίας παραπάνω, που μας βοηθούσε να μπούμε πιο καλά στο πετσί των χαρακτήρων. Δεν πειράζει, όμως, και πάλι, συγκριτικά με την Telltale και παρόμοια παιχνίδια του είδους, το Unavowed φαντάζει Myst σε πολυπλοκότητα!

Πριν κλείσουμε, όμως, θα πρέπει να αποδώσουμε ακόμα ένα γερό χειροκρότημα στον τεχνικό τομέα του τίτλου. Ναι, ναι μιλάμε για pixel art, και ναι, πρόκειται για μια τεχνική που δεν είναι αρεστή σε όλους. Όμως, το νέο δαιμονάκι της Wadjet Eye ίσως είναι το ομορφότερα σχεδιασμένο παιχνίδι με την AGS Engine. Διαθέτει καλοστημένο animation με γλυκιές πινελιές, που μόνο η 2D απεικόνιση μπορεί να αποδώσει. Είναι ένας κυκλώνας χρωμάτων/ φωτισμού/ σκιάσεων και πλούτος διαφορετικών περιοχών και χαρακτήρων, όλα αυτά για πρώτη φορά για την εταιρεία σε native 1080 ανάλυση, που το κοινό της παρακαλούσε εδώ και χρόνια να δει.

Βάλτε μαζί και το -για ακόμα μια φορά- εξαιρετικό soundtrack και το εξίσου υπέροχο voice acting, με το οποίο μας έχει κακομάθει ο Gilbert, και θαρούμε πως δεν θα έχετε κάποιο παράπονο. Πρόκειται για έναν πλήρη, χορταστικό και καλοδουλεμένο τίτλο, που θέτει γερά τις βάσεις για να αποτελέσει την αρχή για μια νέα πενταλογία. Και με τιμούλα μόλις στα $14.99, πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να μην το δοκιμάσουν οι φίλοι των adventure games.

pc
Keywords
Τυχαία Θέματα