Nintendo Labo - Εντυπώσεις

Χειροτεχνίες και κατασκευές.

Είναι γεγονός πως η Nintendo δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει. Φαίνεται ότι εκεί στα γραφεία τους στο Κιότο, οι άνθρωποι της εταιρείας προσπαθούν να κάνουν μότο ζωής τις λέξεις «καινοτομία» και «έκπληξη». Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύουν τα προϊόντα hardware που απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Κάθε πρόταση της εταιρείας έχει σκοπό να ξαφνιάσει ευχάριστα το κοινό της, δίνοντας κάτι που εκ πρώτης όψεως φαντάζει (ή είναι) καινοτόμο και ξεχωριστό. Κάποιες φορές το καταφέρνει με επιτυχία, κάποιες

φορές όχι, ενώ κάποιες άλλες φορές η επιτυχία είναι απλά θέμα ωρίμανσης της τεχνολογίας ή της παρέλευσης κάποιου χρόνου που είναι απαραίτητος για την καθιέρωση ενός προϊόντος τόσο στην αγορά, όσο και στη συνείδηση του αγοραστικού κοινού.

Στην περίπτωση του Nintendo Labo τα πράγματα είναι λίγο περίεργα. Σε μια εποχή όπου οι ανταγωνιστές της Nintendo επενδύουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας, η Nintendo προωθεί την υβριδική φύση της πιο πρόσφατης κονσόλας της, λανσάροντας ένα προϊόν που υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο το χαρακτηριστικό αυτό του Switch. Δεν είναι, άλλωστε, ταιριαστή η σκέψη του να παίζεις υβριδικά παιχνίδια σε μια υβριδική συσκευή; Η απάντηση για τους ιθύνοντες της Nintendo είναι ένα μεγάλο «ναι», γραμμένο με παχιά γράμματα στο βιβλίο των ιδεών. Και σαφέστατα έχει ενδιαφέρον, και πολλά θετικά σημεία. Ίσως και αρνητικά. Αλλά αυτό μένει, εν τέλει, να το αποφασίσει το ίδιο το κοινό.

Δεν μπορούμε να πούμε ψέματα πως, σαν μέσο που ακολουθεί πιστά τη βιομηχανία και τις εξελίξεις, δεν «προβληματιστήκαμε» κάπως από την κίνηση αυτή της εταιρείας. Η κίνηση της Nintendo να προσφέρει μια μορφή διασκέδασης φτιαγμένη από χαρτόνι δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Αρκεί να αναλογιστούμε την τεχνολογία Cardboard της Google για να σκεφτούμε ότι ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα «παρθενογένεσης» από τη μεριά της Nintendo. Ωστόσο, αντί να συνεισφέρει στη διάδοση του VR, η Nintendo το χρησιμοποιεί για αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: να προσφέρει νέες εμπειρίες παιχνιδιού. Όταν πρωτοανακοινώθηκε το λανσάρισμα του Nintendo Labo, υπήρχαν άνθρωποι που ενθουσιάστηκαν και άνθρωποι που προτίμησαν να κρατήσουν περισσότερο χαμηλούς τόνους και να παρακολουθήσουν την πορεία του νέου αυτού προϊόντος.

Φαίνεται, όμως, πως η Nintendo σκοπεύει να συνεχίσει και να υποστηρίζει τα προϊόντα που φέρουν το χαρακτηρισμό Labo, καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε τη διάθεση ενός νέου kit, με νέα στοιχεία προς κατασκευή. Έτσι, με τη διάθεση δυο kit, αυτού του Variety Kit και του Robo Kit, η νέα πλατφόρμα της Nintendo πλησιάζει αισίως στο πρώτο εξάμηνο ζωής της και σταδιακά κερδίζει έδαφος ανάμεσα σε όσους ενδιαφέρονται για αυτήν την εναλλακτική πρόταση. Και στο μεταξύ, έχοντας ασχοληθεί για αρκετό καιρό με το Variety kit που μας χορήγησε η CD Media, η επίσημη αντιπροσωπεία της Nintendo στην Ελλάδα, είμαστε σε θέση να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα για την πλατφόρμα Nintendo Labo και τα δημιουργήματά της.

Οι χάρτινες κατασκευές που φέρουν την επωνυμία Nintendo Labo αποτελούν, ουσιαστικά, τη χαρά όλων όσων αρέσκονται στο να κατασκευάζουν πράγματα από χαρτόνι. Όσοι από εσάς είχατε την ευκαιρία να ασχοληθείτε σαν παιδιά με χάρτινες κατασκευές, οι οποίες απαιτούσαν ζωγράφισμα, κόψιμο και κόλλημα, θα μπορούν πολύ εύκολα να αναγνωρίσουν αυτήν την αίσθηση δημιουργίας και κατασκευής και σε αυτήν την περίπτωση. Ωστόσο, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα. Δεν απαιτείται η ζωγραφική ή η χρήση κόλλας, καθώς η Nintendo έχει προνοήσει την (σχετικά) εύκολη συναρμολόγηση των διαφόρων αντικειμένων, απλά τοποθετώντας τα στα κατάλληλα σημεία και ασκώντας την κατάλληλη πίεση, έτσι ώστε τα επιμέρους τμήματα να τοποθετηθούν όπως πρέπει.

Σαν κατασκευή, τα χαρτόνια του Nintendo Labo είναι αρκετά γερά και μπορούν να αντέξουν λίγο πιο «άτσαλους» χειρισμούς, αν και η προσεκτική χρήση κατά τη διάρκεια συναρμολόγησης είναι ευκόλως εννοούμενη. Το μόνο που χρειαζόμαστε για να συναρμολογήσουμε τις κατασκευές μας είναι το να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες, και φυσικά, άφθονος χρόνος στη διάθεσή μας. Βλέπετε, οι διάφορες κατασκευές απαιτούν το δικό τους χρόνο. Για παράδειγμα, ο χρόνος που χρειαστήκαμε για να κατασκευάσουμε το μικρό αγωνιστικό αυτοκίνητο ήταν πολύ λιγότερος από το χρόνο που χρειαστήκαμε για να κατασκευάσουμε το πιάνο. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε κατά τη συναρμολόγηση, το αίσθημα ικανοποίησης όταν καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε την κατασκευή εξακολουθεί να είναι το ίδιο, ανεξάρτητα από το χρόνο που θα μας πάρει για να το καταφέρουμε.

Σύμμαχός μας σε αυτήν την αποστολή είναι το ειδικό λογισμικό-cartridge που συνοδεύει το πακέτο και το οποίο αποτελεί το «κλειδί» χρήσης του Nintendo Labo. Εκτός του ότι αποτελεί το μέσο με το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε την κονσόλα για να παίξουμε με τα δημιουργήματά μας, το λογισμικό περιλαμβάνει και διαδραστικές οδηγίες κατασκευής τόσο των ειδικών Toy-con υποδοχών, όσο και των κατασκευών, κάνοντας χρήση απλής γλώσσας οδηγιών στα Αγγλικά, αλλά παρέχοντας και τη δυνατότητα ελέγχου της εικονικής κάμερας, για να μπορούμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή αν ακολουθούμε σωστά τα βήματα συναρμολόγησης. Η χρήση του Nintendo Labo δεν αποτελεί ούτε μαγικές δεξιότητες, ούτε είναι κάτι αρκετά πολύπλοκο.

Η τεχνική πίσω από τη λειτουργία του Nintendo Labo έγκειται στην επικοινωνία μεταξύ των Joy-cons και της ταμπλέτας του Switch. Χάρη σε αυτήν την ασύρματη επικοινωνία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κατασκευές μας και να ασχοληθούμε με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα minigames που μπορούμε να βρούμε στην πλατφόρμα. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χειριστήριο που συνοδεύει την μοτοσυκλέτα για να συμμετάσχουμε σε αγώνα ποδηλασίας, χειριζόμενοι το δικό μας ποδήλατο. Με ένα πρόσφατο update, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χειριστήριο για να ελέγξουμε το όχημά μας στο Mario Kart 8 Deluxe, ανοίγοντας το δρόμο για τον έλεγχο άλλων παρόμοιων παιχνιδιών στο μέλλον.

Η χρήση του καλαμιού ψαρέματος μπορεί να προσφέρει μια ευχάριστα όμορφη αίσθηση ψαρέματος, δίνοντάς μας την αίσθηση πως οι στοιχειώδεις μηχανισμοί φυσικής που απαιτούνται για την επιτυχή εκτέλεση του ψαρέματος έχουν αποδοθεί ακριβώς όπως πρέπει στη συγκεκριμένη χάρτινη κατασκευή. Ο χειρισμός του αγωνιστικού αυτοκινήτου, τα motion controls που συνοδεύουν τη μοτοσυκλέτα, ακόμα και η πίεση του μοχλού που αντιστοιχεί στο γκάζι, ήταν αρκετά για να μας εντυπωσιάσουν. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη εντύπωση μας έκανε η κατασκευή του πιάνου. Η συγκεκριμένη χάρτινη κατασκευή χρειάστηκε συγκριτικά και το μεγαλύτερο χρόνο κατασκευής – για την ακρίβεια, χρειαστήκαμε πάνω από 4,5 ώρες για τη συναρμολόγησή του. Όμως η δυνατότητα χρήσης της κονσόλας για να παίξουμε μουσική, έστω και σε μια συγκεκριμένη οκτάβα, απογείωσε την εμπειρία μας.

Το Nintendo Labo προσφέρει τόσες πολλές δυνατότητες, που πραγματικά δεν θα ήταν άδικο να ισχυριστούμε πως έχουμε να κάνουμε με μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας... μέσα στην πραγματικότητα. Επιπλέον, με την χρήση του Toy-Con garage, μιας δυνατότητας της πλατφόρμας που εμπεριέχεται στο software, μπορούμε να παραμετροποιήσουμε πλήρως τις λειτουργίες της εκάστοτε κατασκευής, δίνοντάς της ιδιότητες που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε κανονικά. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καλάμι ψαρέματος για να οδηγήσουμε τηλεκατευθυνόμενα το αυτοκίνητο ή να αλλάξουμε την οκτάβα στο πιάνο, αυξάνοντας τους τρόπους χρήσης του.

Χάρη στις λειτουργίες του Toy-Con Garage μπορούμε να δημιουργήσουμε νέους συνδυασμούς ελέγχου και δυνατοτήτων της κάθε συσκευής, να δημιουργήσουμε εντελώς νέες κατασκευές χρησιμοποιώντας υλικό που δεν περιλαμβάνεται στο αρχικό Variety Kit, ακόμα και να προσθέσουμε εντολές που δεν προορίζονται, εκ πρώτης όψεως, για τις υφιστάμενες κατασκευές. Επιπλέον, όλες οι προσθετικές επεμβάσεις όσον αφορά στις δημιουργίες και τους τρόπους χειρισμού στην πλατφόρμα μπορούν να μοιραστούν προς όλους τους κατόχους Nintendo Labo, επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο το χρόνο ζωής της πλατφόρμας αλλά και των χάρτινων δημιουργιών του κάθε χρήστη.

Έτσι, η χρήση του Nintendo Labo μπορεί να περιοριστεί μόνο με έλλειψη φαντασίας. Το πώς μπορεί ο κάθε χρήστης να εκμεταλλευτεί αλλά και να ασχοληθεί με τις δημιουργίες του, διαφέρει από παίκτη σε παίκτη, από τρόπο σκέψης σε τρόπο σκέψης, από το πόσο μεγάλη είναι η διάθεση πειραματισμού. Επιπλέον, για όσους ανησυχούν ως προς τη διάρκεια ζωής των χαρτονένιων κατασκευών, η Nintendo έχει δώσει μια καλή λύση, καθώς ο παίκτης μπορεί να βρει templates για τη δημιουργία των κατασκευών στο Διαδίκτυο σε περίπτωση που συμβεί κάτι άσχημο στα ήδη διαθέσιμα χαρτόνια. Μέχρι στιγμής όλα ακούγονται θετικά. Το Nintendo Labo είναι μια διαδραστική πλατφόρμα, στόχος της οποίας είναι να προσφέρει διασκέδαση με έναν κάπως ανορθόδοξο τρόπο, διαφορετικό απ’ όλα όσα έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Αν και όλα φαίνονται να έχουν εκτελεστεί σωστά, εν τούτοις το Nintendo Labo αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν το αγοραστικό κοινό από το να δώσει τη δέουσα προσοχή.

Το πιο σημαντικό είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Η Nintendo δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι με το Nintendo Labo σκοπεύει να επεκτείνει περισσότερο την ηλικία του κοινού, απευθυνόμενο άμεσα στις μικρότερες ηλικίες. Η αλήθεια είναι πως ένας μεγαλύτερος σε ηλικία χρήστης δύσκολα θα βρει τα ίδια κίνητρα για να ασχοληθεί εκτενέστερα με το συγκεκριμένο προϊόν -σε σχέση πάντοτε με τα παιδιά. Φυσικά, όταν μιλάμε για οικογένειες, όπου οι γονείς μπορούν να ασχοληθούν μαζί με τα παιδιά τους, τότε μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Το να μετατρέπεται η διαδικασία της συναρμολόγησης από ατομική σε οικογενειακή υπόθεση ελαττώνει το χρόνο που παίρνει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, ενώ δίνεται και μια μοναδική ευκαιρία για την εποικοδομητική αξιοποίηση του χρόνου που μπορεί να περάσει ένας γονιός με το παιδί του.

Δυστυχώς, όμως, όταν το Nintendo Labo απευθύνεται απευθείας σε παιδιά, αναπόφευκτα έρχεται αντιμέτωπο με τη μοίρα που αντιμετωπίζουν όλα τα παιχνίδια: την έλλειψη ενδιαφέροντος. Τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να ενδιαφερθούν για τις λειτουργίες και τις δυνατότητες του Nintendo Labo, αλλά μπορούν εξίσου εύκολα να αντιμετωπίσουν τις χάρτινες κατασκευές ως παιχνίδια. Το αποτέλεσμα είναι πως οι χάρτινες κατασκευές μπορεί αναπόφευκτα να βρουν το δρόμο τους σε μια σκοτεινή γωνιά μιας ντουλάπας και το ίδιο το Nintendo Labo να χάσει την ουσιαστική του αξία. Το άλλο αρνητικό αφορά στην τιμή διάθεσης του Nintendo Labo. Αν και η δημιουργική του αξία μπορεί πολύ εύκολα να δικαιολογήσει την τιμή του προϊόντος, εν τούτοις μεγάλο μερίδιο κατόχων της κονσόλας δεν έχει την ίδια άποψη.

Ως αποτέλεσμα, η εγκατεστημένη βάση κατόχων του Nintendo Labo αποτελεί μόλις το ένα δέκατο των κατόχων της κονσόλας, ειδικά από τη στιγμή που άλλα software έχουν καταφέρει να τραβήξουν το ενδιαφέρον περισσότερων κατόχων της κονσόλας. Από τη στιγμή, μάλιστα, που στο Διαδίκτυο μπορεί να βρεθούν ανά πάσα στιγμή δωρεάν templates ανακατασκευής και αναπαραγωγής των σχημάτων και των εγκοπών που βρίσκονται στα αρχικά χαρτόνια, η ανάγκη επαναγοράς των χαρτονιών που προέρχονται απευθείας από τη Nintendo εκμηδενίζεται.

Το ευτύχημα, όμως, είναι ότι η Nintendo φαίνεται να συνεχίζει να στηρίζει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα ψυχαγωγίας, ανεξάρτητα από την καθολική αποδοχή (ή όχι) των καταναλωτών. Άλλωστε -σαν ιδέα- έχει σωστές βάσεις, ενώ για την εύρυθμη λειτουργία του λογισμικού αλλά και των κατασκευών η Nintendo έχει δώσει προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Το μέλλον θα δείξει αν το Nintendo Labo θα συνεχίσει να αναπτύσσεται παράλληλα με την κονσόλα στην οποία απευθύνεται ή αν θα περάσει στην ιστορία ως μια υποσχόμενη ιδέα που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί άριστα στις προσδοκίες των ιθυνόντων της Nintendo. Εμείς δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την ιδέα πίσω από την υλοποίηση της συγκεκριμένης πλατφόρμας ψυχαγωγίας και δημιουργικότητας. Προτρέπουμε, όμως, το ενδιαφερόμενο κοινό, να σκεφτεί αν είναι διατεθειμένο να επενδύσει απόλυτα και ολοκληρωτικά σε όσα μπορεί να προσφέρει το Nintendo Labo και να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο που του αξίζει.

switch
Keywords
Τυχαία Θέματα