PlayStation 5 – Οι εντυπώσεις μας

Εκτενές video review με εντυπώσεις μετά από μια εβδομάδα δοκιμής του PS5.

To πέρασμα της βιομηχανίας του gaming στη νέα γενιά βρίσκεται πια μερικές μέρες μακριά. Έπειτα από μια μακρά και σίγουρα παράξενη περίοδο λόγω της πανδημίας, που οδήγησε τις εταιρείες σε αναζήτηση ενός νέου μοντέλου επικοινωνίας με το κοινό τους, έφτασε πλέον η στιγμή που το νέο hardware είναι έτοιμο να γίνει διαθέσιμο.

Η Sony, έπειτα

από μια σπουδαία πορεία επτά χρόνων με το PlayStation 4, το οποίο είναι μέχρι στιγμής το δεύτερο πιο επιτυχημένο σύστημά της (μετά το PlayStation 2), φέρνει το PlayStation 5 στην αγορά, μια κονσόλα για την οποία ελάχιστα πράγματα γνωρίζαμε ακόμα και πριν από μερικές εβδομάδες. Τώρα, το σύστημα βρίσκεται πλέον στα χέρια μας, και έπειτα από περίπου μια εβδομάδα εκτεταμένων δοκιμών σε όλες τις πτυχές του, είμαστε σε θέση να σας μεταφέρουμε τις πρώτες εντυπώσεις μας.

Η “οικογένεια” PlayStation 5Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του PS5CPUx86-64-AMD Ryzen Zen 8 Cores / 16 Threads at 3.5GHz (variable frequency)GPURay Tracing Acceleration
Up to 2.23 GHz (10.3 TFLOPS)GPU ArchitectureAMD Radeon RDNA 2-based graphics engineMemory/Interface16GB GDDR6/256-bitMemory Bandwidth448GB/sInternal StorageCustom 825GB SSDIO Throughput5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)Expandable StorageNVMe SSD SlotExternal StorageUSB HDD SupportOptical Drive (optional)Ultra HD Blu-ray (66G/100G) ~10xCAV
BD-ROM (25G/50G) ~8xCAV
BD-R/RE (25G/50G) ~8x CAV
DVD ~3.2xCLVPS5 Game DiscUltra HD Blu-ray, up to 100GB/discAudio“Tempest” 3D AudioTechVideo OutHDMI Out port
Support of 4K 120Hz TVs, VRR (specified by HDMI ver 2.1)DimensionsPS5 – 390mm x 104mm x 260mm (width x height x depth)
PS5 Digital Edition – 390mm x 92mm x 260mm (width x height x depth)WeightPS5 – 4.5kg
PS5 Digital Edition – 3.9kgPowerPS5 – 350W
PS5 Digital Edition – 340WInput / OutputUSB Type-A port (Hi-Speed USB)
USB Type-A port (Super Speed USB 10Gbps) x2
USB Type-C port (Super Speed USB 10Gbps)NetworkingEthernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)
IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax
Bluetooth 5.1

Για το PS5 ετοιμάσαμε ένα εκτενές video review, μια παρουσίαση με την οποία προσπαθήσαμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος όσων είδαμε κατά την εβδομάδα των δοκιμών μας. User Interface, συμβατότητα με τα παιχνίδια του PlayStation 4, αναπαραγωγή παιχνιδιών του PlayStation 5, 3D audio και, κυρίως, ταχύτητα του SSD και το επαναστατικό χειριστήριο DualSense. Όλα περιγράφονται (ή έχουν ήδη περιγραφεί σε προηγούμενο video, όπως έγινε με το DualSense), αλλά αξίζει να γράψουμε μερικές επιπλέον γραμμές για όσα περάσαμε τις τελευταίες ημέρες με την κονσόλα.

Το PS5 είναι μια κονσόλα κολοσσιαίων διαστάσεων, αλλά ταυτόχρονα με ένα φουτουριστικό design που την κάνει να δεσπόζει στο σαλόνι και να ξεχωρίζει. Κατά την παρθενική ενεργοποίησή της ο χρήστης που έχει ήδη λογαριασμό στο PSN ή/ και PlayStation 4, μπορεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά να περάσει τα στοιχεία του, να σετάρει την κονσόλα και να βρεθεί ταχύτατα μέσα σε ένα οικείο μεν, αλλά αρκετά εκμοντερνισμένο και φρεσκαρισμένο User Interface.

Οι δύο εκδόσεις του PlayStation 5

Αφού γίνει η αρχική εγκατάσταση, με εύκολο τρόπο και με απευθείας επικοινωνία του PS4 με το PS5 εντός του οικιακού δικτύου μας (μέσα από επιλογή σε σχετικό μενού), ο χρήστης μπορεί να μεταφέρει όλα τα saves των παιχνιδιών που έχει στο PS4, ή ακόμα και παιχνίδια που έχει εγκατεστημένα σε αυτό, στο PS5.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι χρονοβόρα, μιας και μιλάμε για μεταφορά πολλών GB αν επιλέξετε και τη μεταφορά παιχνιδιών, αλλά είναι ένας ασφαλής, εύκολος και άμεσος τρόπος για να μεταφέρετε όλα τα δεδομένα σας. Εξίσου εύκολα μπορείτε να μεταφέρετε παιχνίδια που ενδεχομένως έχετε σε εξωτερικό δίσκο του PS4. Απλά τον αποσυνδέετε από το PS4, τον συνδέετε στο PS5, και η νέα κονσόλα θα αναγνωρίσει αμέσως όλα τα παιχνίδια σας, και θα τα προσθέσει στη βιβλιοθήκη σας.

Αν θέλαμε να αποδώσουμε στο PS5 τρία ή τέσσερα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν ως σύστημα νέας γενιάς στην παρούσα φάση, αυτά θα ήταν τα εξής:

SSD – Έχουν ειπωθεί πολλά για την ταχύτητα αυτών των δίσκων, και ότι, επί της ουσίας, είναι το πραγματικό next-gen χαρακτηριστικό αυτής της γενιάς, αλλά μόνο όταν δεις στην πράξη την αστραπιαία ταχύτητα φόρτωσης ή το fast travel εντός ενός ανοιχτού κόσμου (όπως είδαμε στην περίπτωση του Spider-man: Miles Morales) μπορείς να αντιληφθείς το πόσο μπροστά μπορεί να πάει το gaming η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στις κονσόλες.

Ο ενσωματωμένος SSD του PlayStation 5

Χειριστήριο DualSense – Πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση στα “κανονικά” χειριστήρια (όχι VR ή HOTAS κ.ο.κ.). Η τεχνολογία haptic feedback που χρησιμοποιεί το DualSense δεν έχει προηγούμενο. Οι δονήσεις έρχονται στα χέρια σαν κύματα, οι διάφορες συνθήκες παιχνιδιού μεταφέρονται με πρωτόγνωρο τρόπο και οι adaptive triggers, που σκληραίνουν ή μαλακώνουν ανάλογα με το πώς το θέλει ο εκάστοτε developer, βελτιώνουν τη διεπαφή και τη συνολική εμπειρία του παίκτη.

Το επαναστατικό χειριστήριο DualSense

3D Audio και γραφικά – Η τεχνολογία Tempest που ανέπτυξε η Sony για το PS5 δεν είναι κάτι τόσο ρηξικέλευθο -όπως είναι το DualSense- αλλά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βιώνεις βελτιωμένο περιβαλλοντικό ήχο με κάθε είδους ακουστικά, ακόμα και απλά, φθηνά headsets, ή από τα ηχεία της τηλεόρασης. Με 5 βαθμίδες ρύθμισης και με εξαιρετικά αποτελέσματα -όπως ακούσαμε στα Miles Morales και Astro’s Playroom- έχουμε ελπίδες ότι αυτή η τεχνολογία -εφόσον βρει εφαρμογή σε πολλά παιχνίδια- θα ξεχωρίσει.

Ο επεξεργαστής γραφικών (GPU) του PlayStation 5

Στη συνέχεια έχουμε την τεχνολογία γραφικών της κονσόλας, που βασίζεται σε GPU της AMD. Παραδόξως (και λέμε “παραδόξως” γιατί μέχρι πριν μερικά χρόνια, το πρώτο πράγμα που κοιτούσαμε και αναζητούσαμε σε νέα γενιά hardware ήταν τα γραφικά), εδώ δεν μπορούμε ακόμα να εκφέρουμε άποψη. Και αυτό διότι είδαμε μόλις δύο παιχνίδια του PS5, με το ένα να είναι το (εκ φύσεως) απλοϊκό Astro’s Playroom και το δεύτερο να είναι το Spider-man Miles Morales, που είναι μια αναβάθμιση του Marvel’s Spider-man. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα που είδαμε στο Miles Morales ήταν εντυπωσιακό και πολύ βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό παιχνίδι. Εδώ, στον τομέα των γραφικών δηλαδή, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή.

Spider-man: Miles Morales

Τέλος, έχουμε την περιβόητο Backward Compatibility, δηλαδή τη δυνατότητα του PlayStation 5 να αναπαράγει παιχνίδια του PS4. Αυτή η λειτουργία είναι τεράστιας σημασίας, και γιατί ο παίκτης έχει αυτομάτως στη διάθεσή του περίπου 4.000 παιχνίδια του PS4, αλλά και γιατί πολλά από αυτά τα παιχνίδια θα “τρέχουν” και θα απεικονίζονται καλύτερα στο PS5. Δεν χρειάζεται καν να αναλυθεί η τεράστια σημασία αυτής της δυνατότητας, και χαιρόμαστε πραγματικά που η Sony, μια εταιρεία που πρωτοπόρησε στον τομέα της “προς τα πίσω συμβατότητας” με τα PS2 και (πρώτα) PS3, αλλά που στην πορεία την ξέχασε, αποφάσισε να την αγκαλιάσει ξανά.

God of War

Αν πρέπει να γράψουμε σε κείμενο όλα όσα ειπώθηκαν και καταγράφηκαν στο video review που θα βρείτε παρακάτω, μάλλον θα χρειαζόμασταν 20 σελίδες, οπότε θα σταματήσουμε κάπου εδώ. Κλείνοντας, η άποψή μας είναι ότι -στην παρούσα φάση και μετά από μια εβδομάδα επαφής με την κονσόλα- το PS5 δείχνει ως ένα εξαιρετικό σύστημα, με κορυφαίες τεχνολογίες και αρχιτεκτονική, όμορφο design και με σημαντικά χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν και του αποδίδουν την απολύτως δική του ταυτότητα.

Βέβαια, στο τέλος της ημέρας θέλουμε παιχνίδια, θέλουμε software που θα κάνουν χρήση αυτών των τεχνολογιών και θα μας ταξιδέψουν με ακόμα καλύτερο τρόπο στη φαντασία των developers. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπει μια ροή και σε αυτόν τον τομέα, και η Sony, με την μεγάλη παράδοση και παρακαταθήκη που έχει σε αυτόν τον τομέα, θα συνεχίσει να προσφέρει αυτά τα ταξίδια.

Το PlayStation 5 κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις 19 Νοεμβρίου του 2020 και σε δύο εκδόσεις. Η πλήρης έκδοση με UHD blu-ray drive, κοστίζει 499 ευρώ. Η έκδοση PS5 Digital διαθέτει ακριβώς ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά (επεξεργαστή, μνήμη, δίσκο SSD κ.ο.κ.) με την πλήρη έκδοση, αλλά με την εξαίρεση του UHD blu-ray drive, και έχει κόστος 399 ευρώ.

The post PlayStation 5 – Οι εντυπώσεις μας appeared first on GameOver.

Keywords
playstation, playstation 4, video, νέα, sony, zen, ghz, graphics, raw, ssd, hdd, drive, game, tvs, hdmi, super, speed, usb, user, design, psn, ps4, travel, gpu, amd, εταιρεία, ps3, god, software, ελλαδα, μνήμη, gameover, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ξανα, αποτελεσματα, playstation 4, μνήμη, ηχεια, παιχνιδια, amd, game, hdmi, psn, ps3, ps4, sony, ssd, zen, αγορα, ακουστικα, αξιζει, απλα, αρχιτεκτονικη, εβδομαδες, βρειτε, βρισκεται, γινει, δευτερο, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, εγινε, ευκολο, ευκολα, ευρω, ειπωθει, εβδομαδα, επικοινωνια, επτα, ερχονται, εταιρεία, ετοιμο, τεχνολογια, ιδια, υπομονη, ηχο, εκδοσεις, κυματα, κειμενο, λειτουργια, μακρια, μπορεις, μπορειτε, νεα γενια, ολα τα παιχνιδια, παρουσιαση, ροη, σελιδες, σιγουρα, συνεχεια, συντομα, ταυτοτητα, ταξιδια, τρια, φθηνα, φαντασια, χαιρομαστε, design, drive, εφαρμογη, ghz, gameover, graphics, gpu, hdd, user, μπροστα, travel, παιχνιδι, ray, speed, software, spider, tvs, usb, χερια
Τυχαία Θέματα