Martha is Dead | Review

Ώρες ώρες οι αποφάσεις ορισμένων εταιριών φαίνονται σαν να λαμβάνονται εντός κάποιας φούσκας. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς η ιταλική και indie LKA θεώρησε ορθό να εκδώσει το Martha Is Dead ανάμεσα από τα Horizon Forbidden West και Elden Ring. Φυσικά μιλάμε για απείρως διαφορετικές προτάσεις και μεγέθη, όμως το θέμα είναι ότι το Martha Is Dead ήταν καταδικασμένο να περάσει στα ψιλά

γράμματα προς όφελος της προβολής δύο εκ των σημαντικότερων τίτλων των τελευταίων ετών (ο καθένας για τους λόγους του βέβαια). Και είναι κρίμα, γιατί μιλάμε για ένα παιχνίδι που, παρά τα διάφορα ελαττώματα και άνισα τμήματά του, έχει να πει μία ενδιαφέρουσα ιστορία σε ένα δύσκολο και επίκαιρο θέμα.

Το Martha Is Dead διαδραματίζεται, στο συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του, σε ένα κτήμα στην ειδυλλιακή εξοχή της Τοσκάνης το 1944, λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατά τη διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης στην Ιταλία, με την ενεργή συμμετοχή της ναζιστικής Γερμανίας. Εμείς παίρνουμε τον ρόλο της Giulia, ενός νεαρού κοριτσιού που ζει στο κτήμα μαζί με τους γονείς της και τη Μάρθα, τη δίδυμη αδελφή της.

Το παιχνίδι δεν χάνει στιγμή να θέσει το σεναριακό κορμό της –περίπου- τετράωρης ιστορίας που θα ακολουθήσει. Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης του χόμπι της φωτογραφίας, η Giulia θα εντοπίσει στην κοντινή λίμνη το νεκρό σώμα της Martha. Παρά το σοκ του τραγικού συμβάντος, η Giulia θα λάβει άμεσα την απόφαση να πάρει την ταυτότητα της Martha, πείθοντας τους πάντες ότι το πτώμα είναι της Giulia. Οι λόγοι αυτής της παράξενης απόφασης γίνονται σταδιακά ολοένα και πιο εμφανείς. Προς αποφυγήν spoilers, αρκεί να αναφέρουμε ότι ήδη από την πρώτη ώρα φαίνεται ότι η μητέρα των δίδυμων αδερφών είχε μία ιδιαίτερη αγάπη προς τη Martha ενώ ταυτόχρονα ένοιωθε αποστροφή για την Giulia.

Αν και η κεντρική πλοκή φαίνεται να αφορά στον εντοπισμό του δολοφόνου της Martha, τελικά αυτό δεν είναι παρά μία πρόφαση της LKA που της επιτρέπει να εντρυφήσει στον ψυχισμό της Giulia και να εξετάσει αυτήν την ψυχικά τραυματισμένη και τραγική φιγούρα.

Το σκηνικό του κτήματος, μία σχεδόν παραδείσια τοποθεσία, έρχεται σε μία δραματική αντίθεση με τη βαθύτατα ταραγμένη κατάσταση που επικρατεί τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στο μυαλό της Giulia. Η ημερήσια δομή με την οποία εκτυλίσσεται το σενάριο μάς επιτρέπει έξυπνα να ρίχνουμε μία ματιά στις επικεφαλίδες της εφημερίδας, μέσα από τις οποίες σκιαγραφείται επαρκώς, αν και λακωνικά, η θλιβερή κατάσταση που επικρατεί έξω από τα περιοριστικά όρια του κτήματος.

Η τοποθέτηση του σεναρίου σε αυτήν την ιστορική περίοδο φυσικά δεν είναι τυχαία. Οι δημιουργοί επιχειρούν να αποτυπώσουν -αποφεύγοντας τις υπερβολές- τις βαθύτατες επιπτώσεις και την αναταραχή που φέρνει η βία στις ζωές των ανθρώπων, είτε μιλάμε για την οφθαλμοφανή έκφανσή της μέσω ενός πολέμου και δη εμφυλίου, είτε μιλάμε για την υποδόρια ψυχική βία που μπορεί να προκύψει από ένα ασφυκτικό περιβάλλον, όπως αυτό της οικογένειας, μία κατάσταση που έρχεται σε άμεση αντιπαραβολή με τη φρίκη του πολέμου. Τα βαθύτατα ψυχολογικά τραύματα και η αδυναμία πολλών ανθρώπων να τα αντικρίσουν και να τα αντιμετωπίσουν αποτελεί και τη βασικότερη πτυχή του Martha Is Dead. Είναι μία θεματική άλλωστε που η LKA είχε καταπιαστεί στο παρελθόν με το The Town of Light, αν και όχι με τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η ιστορία της Giulia και το ανάγλυφο της ψυχοσύνθεσής της αποτυπώνονται με φειδώ και μέσα από ένα άλλοτε απροσδιόριστο και άλλοτε απόκοσμο πρίσμα, θέτοντας ορισμένα θολά όρια μεταξύ της πραγματικότητας και της εφιαλτικής φαντασίας που γεννάει το μυαλό της Giulia. Αν και η ιστορία δεν μπορεί να κρύψει τις αποκαλύψεις και τις ανατροπές της, αυτό δεν της αναιρεί την αξιοπρεπή γραφή και την τίμια σύνθεση ενός ψυχολογικού θρίλερ. Στο παραπάνω βοηθάει σημαντικά και η αρκετά καλή δουλειά της Ιταλίδας ηθοποιού. Παρότι υπάρχει και ηχογράφηση Άγγλων ηθοποιών, η LKA έχει από default τις ιταλικές φωνές, κάτι που προτείνουμε κι εμείς, καθώς προσθέτει πόντους στην αυθεντικότητα του σκηνικού.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Martha Is Dead είναι ένα καθαρόαιμο ψυχολογικό θρίλερ και δεν πατάει ποτέ σε horror μονοπάτια, όσο κι αν υπάρχουν ορισμένες αρκετά σοκαριστικές σκηνές. Αναφορικά με αυτές τις σκηνές, όπως μπορεί να γνωρίζετε ήδη, το Martha Is Dead υπέστη ορισμένες αλλαγές στα συστήματα του PlayStation προκειμένου να δεχθεί την έγκριση της Sony για την έκδοσή του. Ασχολούμενοι ουσιαστικά με τη μη λογοκριμένη έκδοση του Xbox Series X δεν μπορούμε να πούμε ότι εντοπίσαμε κάτι που να έχριζε κοψίματος, δεδομένου πάντα ότι το παιχνίδι προτείνεται αυστηρά για άτομα άνω των 18 ετών.

Εντούτοις, υπάρχουν δύο σημεία του Martha Is Dead με ιδιαίτερα βίαιες σκηνές, που αναμφίβολα έχουν ως βασικό σκοπό να σοκάρουν. Σίγουρα αυτές οι σκηνές δεν είναι αυθαίρετες, αλλά η υλοποίησή τους γίνεται με κάπως άκομψο τρόπο. Η εκτέλεση ορισμένων φρικιαστικών ενεργειών ως QTE, που εμφανίζονται με μεγάλα σύμβολα στην οθόνη, καταλήγουν να υποβαθμίζουν αυτές τις σκηνές, λειτουργώντας σχεδόν αντίθετα από τη δημιουργία μεγαλύτερης έντασης. Αναμφίβολα, πάντως, το Martha Is Dead δεν αποτελεί κάποια splatter δημιουργία που μόνο σκοπό έχει να προκαλέσει, όπως συνέβαινε για παράδειγμα με το επαίσχυντο, από διάφορες απόψεις, Agony.

Παρόλη όμως την ενδιαφέρουσα ιστορία του, το Martha Is Dead αδυνατεί να κρατήσει υψηλά την ποιότητα σε διάφορους τομείς, οδηγώντας τελικά σε μία ιδιαίτερα άνιση δημιουργία. Ένα από τα βασικά κομμάτια που δείχνει ανεκμετάλλευτο είναι αυτό της φωτογραφικής μηχανής. Στα πρώτα βήματα του Martha Is Dead η χρήση της μηχανής δίνει την εντύπωση ότι θα αποτελεί ένα νευραλγικό κομμάτι του gameplay, δημιουργώντας ελπίδες για κάτι ανάλογο της camera obscura των Project Zero.

Στο tutorial γίνεται εκτενής επεξήγηση για την ανάγκη κατάλληλης ρύθμισης του κλείστρου, της επιλογής σωστού φακού και της ιδανικής εστίασης του θέματος που θέλουμε να αποτυπώσουμε. Έπειτα υπάρχει μία απλουστευμένη αλλά καλοδεχούμενη διαδικασία για την εμφάνιση του φιλμ, με το παιχνίδι να φαίνεται ότι επιχειρεί να εντρυφήσει ιδιαίτερα στο χόμπι της φωτογραφίας που είχε εκδηλώσει από μικρή ηλικία η Giulia ως μία φυγή από την πραγματικότητα. Κατ’ επέκταση επιχειρεί να δημιουργήσει και σε εμάς το ενδιαφέρον για τη συνολική διαδικασία που περιλαμβάνει η αναλογική φωτογράφιση.

Αν και θέτει μία ενδιαφέρουσα βάση τελικά μετά το πρώτο τμήμα του παιχνιδιού αυτός ο μηχανισμός καταλήγει φανερά ανεκμετάλλευτος και μία χαμένη ευκαιρία που θα μπορούσε διαφορετικά να δώσει σημαντικούς πόντους προσωπικότητας στον τομέα του gameplay αλλά και της αφήγησης. Αντιθέτως, και παρά τις ορισμένες ευφάνταστες χρήσεις της μηχανής, τελικά το Martha Is Dead καταλήγει ως μία καθαρόαιμη αφηγηματική εμπειρία, δίχως σκηνές δράσης, δίχως εμβόλιμα stealth κομμάτια και με ορισμένους υπεραπλουστευμένους γρίφους.

Το συγκεκριμένο ύφος του gameplay βέβαια δεν έχει κατ’ ανάγκη αρνητική ή θετική χροιά, εάν και εφόσον κάποιος είναι προετοιμασμένος για αυτό που έχει (ή δεν έχει) να προσφέρει το Martha Is Dead σε αυτόν τον τομέα. Όσον αφορά στον σχεδιασμό του κτήματος, η κατάσταση συνεχίζει να είναι κάπως άνιση. Το δάσος αποδίδεται με την κατάλληλη ποικιλομορφία και πυκνότητα σε δέντρα και χλωρίδα. Επιπλέον, το ίδιο το σπίτι είναι σχεδιασμένο με αρκετή λεπτομέρεια, με τη διακόσμηση να είναι σαφέστατα πειστική για την εποχή που διαδραματίζεται.

Από την άλλη πλευρά οι προβληματικοί φωτισμοί αδυνατούν να αποδώσουν τη φυσικότητα που θα άρμοζε στο περιβάλλον και θα του επέτρεπαν πραγματικά να αναπνεύσει, επαναφέροντάς μας διαρκώς στην πραγματικότητα πως περιφερόμαστε στον κόσμο ενός βιντεοπαιχνιδιού.

Πέραν των παραπάνω, η αχίλλειος πτέρνα του Martha Is Dead εντοπίζεται κυρίως στην τελευταία ώραμ όπου τα αφηγηματικά εργαλεία που προστίθενται προσπαθούν υπέρ του δέοντος να πείσουν για την κάθοδο της Giulia στην τρέλα αλλά και να καταφύγουν σε έναν κάπως ζορισμένο διδακτισμό περί ψυχικής ασθένειας. Σε αυτό δεν βοηθάει και μία εκτενής σεκάνς με ένα κουκλοθέατρο, μέσω του οποίου δίνονται ορισμένες σημαντικές πληροφορίες για την πρωταγωνίστρια, αλλά την ίδια στιγμή απλά κουράζει με τη διάρκειά της και καταλήγει να δείχνει περισσότερο ως ένα παιδιάστικο τέχνασμα παρά δραματικό.

Εν κατακλείδι, παρά τα θέματά του το Martha Is Dead αποτελεί μία αξιοπρεπή πρόταση, πάντα λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί μία ξεκάθαρα αφηγηματική εμπειρία. Η ιστορία είναι σε θέση να τραβήξει την προσοχή από την αρχή και παρόλο που δεν κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις τουλάχιστον η καλή γραφή και ο ταιριαστός συγκερασμός της προσωπικής τραγωδίας της Giulia με την ευρύτερη δραματική εξέλιξη του πολέμου συνθέτουν μία άνιση ιστορία μεν που όμως είναι σε θέση να δημιουργήσει προβληματισμό.

Το Martha is Dead κυκλοφορεί από τις 24/2/22 για PS5, PS4, PC, Xbox Series και Xbox One. To review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το Xbox Series με review code που λάβαμε από την Enarxis Dynamic Media.

The post Martha is Dead | Review appeared first on GameOver.

Keywords
xbox one, εξηγείται, west, ring, συμμετοχή, giulia, σοκ, town, light, default, playstation, sony, xbox, series, camera, obscura, project, εμφάνιση, φιλμ, συγκεκριμένο, ps4, dynamic, media, gameover, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, διακοσμηση, το θεμα, δουλεια, εργαλεια, ημερησια, θεμα, θριλερ, ιταλια, μητερα, ωρα, ps4, sony, αγαπη, αδυναμια, απλα, γινεται, γινονται, γονεις, δασος, δεντρα, δειχνει, δομη, δωσει, ευκαιρια, υπαρχει, εμφάνιση, εξελιξη, εξηγείται, εποχη, ερχεται, ετων, ιδια, ιδιο, ηλικια, υφος, φιλμ, ηχογραφηση, κτημα, ματια, μυαλο, παντα, οθονη, ορια, ουσιαστικα, οφελος, περιβαλλον, ποιοτητα, πρισμα, πτερνα, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συμβολα, συμμετοχή, σκηνες, σοκ, σωμα, σπιτι, ταυτοτητα, τμημα, τρελα, υλοποιηση, φειδω, φαινονται, φυγη, φυσικα, χλωριδα, ψυχολογικα, ωρες, βηματα, default, εξυπνα, gameover, ιδιαιτερα, project, giulia, camera, χροια, κομματι, light, media, μια ματια, obscura, dynamic, παιχνιδι, πληροφοριες, ring, series, town, θεματα, west
Τυχαία Θέματα