Heaven Dust 2 | Review

Όσες δεκαετίες και αν περάσουν φαίνεται ότι πρώτο Resident Evil (1996) δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης, ιδίως για τους indie δημιουργούς, που δεν έχουν ιδιαίτερο άγχος να παραμείνουν προσκολλημένοι σε παλιότερους (ξεπερασμένους συχνά) gameplay μηχανισμούς. Πρόσφατα είδαμε την αξιόλογη περίπτωση του Tormented Souls εκ Χιλής, που ακολουθούσε πιστά τη φιλοσοφία και τις ιδιαιτερότητες του gameplay αλλά και της απεικόνισης που εφάρμοζαν τα πρώτα Resident Evil.

Το

Heaven Dust 2 με τη σειρά του κοιτάει στο ίδιο εμβληματικό survival-horror, αλλάζοντας όμως τη σημαντική παράμετρο της προοπτικής. Η μόλις διμελή κινέζικη ομάδα ανάπτυξης αντικαθιστά τις προκαθορισμένες γωνίες λήψης και τα πιο σκοτεινά μονοπάτια με μία ισομετρική προοπτική, ντυμένη με αμυδρές cel-shaded πινελιές στον οπτικό τομέα. Αυτή η αλλαγή, που συνάδει πλήρως με την καθαρόαιμη indie ιδιοσυγκρασία της One Gruel Studio, είναι και αυτό το στοιχείο που δίνει ορισμένους -αναγκαίους- πόντους πρωτοτυπίας στο Heaven Dust 2.

Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι παρότι πρόκειται για sequel, οι ίδιοι δημιουργοί υπερτονίζουν ότι δεν χρειάζεται κάποιος να έχει ασχοληθεί με το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς. Αν και παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν διάφορες διάσπαρτες αναφορές σε έγγραφα που δείχνουν να αναφέρονται σε γεγονότα προηγούμενα κεφαλαίου, τελικά δεν νοιώσαμε να μας έλειπε κάποια κρίσιμη πληροφορία. Άλλωστε το σενάριο βρίσκεται κυρίως ως μία κοινότυπη δικαιολόγηση της ύπαρξης των ζόμπι και των κάθε λογής διαφορετικών κινδύνων που θα συναντήσουμε και τίποτα περισσότερο.

Το βάρος της πλοκής σηκώνουν τα ποικίλα διάσπαρτα έγγραφα, που προσφέρουν το υπόβαθρο για τα πειράματα που λάβανε χώρα στην τεράστια εγκατάσταση όπου βρισκόμαστε, με τους μόλις τρεις NPCs να είναι σχεδόν διακοσμητικοί. Σε αυτό το σημείο φαίνονται κάποιοι περιορισμοί των πόρων που πιθανότατα είχε η ομάδα ανάπτυξης, δεδομένης της απουσίας ηθοποιών στους διαλόγους. Όπως αναφέραμε και παραπάνω βέβαια, όλα αυτά είναι συνοδευτικά του gameplay. Όχι ότι σε αυτόν τον τομέα φέρνει τα πάνω κάτω, καθώς και εδώ ακολουθούνται πεπατημένες πρακτικές, οι οποίες εντούτοις συνθέτουν μία ευχάριστη εμπειρία μέσα από την απλότητά τους.

Ουσιαστικά το Heaven Dust 2 στοχεύει σε survival-horror μονοπάτια, παρόλο που στις πρώτες ώρες ενασχόλησης αυτό δεν φαίνεται ιδιαίτερα δεδομένου ότι τα πυρομαχικά φαντάζουν ως άφθονα. Ωστόσο, μετά τα μέσα της περιπέτειας δεν είναι απίθανο να φτάσετε σε σημείο να μετράτε κάθε σφαίρα ή ακόμα και να αδυνατείτε να εξοντώσετε συγκεκριμένους εχθρούς, κάτι που βέβαια λειτουργεί υπέρ της survival-horror φιλοσοφίας.

Ο οπλισμός περιέχει τους συνήθεις υπόπτους, με το σύστημα μάχης να είναι αυτό ακριβώς που θα περίμενε κανείς, λαμβάνοντας υπόψη ποια είναι η βασική πηγή έμπνευσης. Αρκεί να πατήσετε το κουμπί της ανάρτησης του όπλου για να δείτε τον πρωταγωνιστή να σημαδεύει αυτόματα τον πιο κοντινό εχθρό. Η One Gruel Studio πρόσθεσε μία ουσιαστική αν και απλή πινελιά σε αυτόν τον τομέα, επιτρέποντας στον χαρακτήρα μας να σημαδεύσει στο κεφάλι του εχθρού έπειτα από περίπου ένα δευτερόλεπτο. Αυτός ο μηχανισμός αποτελεί μεν την πλέον ισχνή προσθήκη στρατηγικής, αλλά παράλληλα πετυχαίνει τον στόχο της. Σε σημεία που έχουμε απέναντι μας πλήθος εχθρών ή όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο boss η διαδικασία της επίτευξης του headshot ενδέχεται να δημιουργήσει ένα σχετικό και καλοδεχούμενο άγχος.

Τα ζόμπι που θα έρθουν στον διάβα σας είναι δεκάδες και ευτυχώς η διμελής ομάδα ανάπτυξης κατάφερε να δημιουργήσει μία σχετική ποικιλία σε αυτά. Ορισμένα θα έχουν προστατευτικά κόκκαλα στο κεφάλι ή στο σώμα, που θα σπάνε πολύ πιο εύκολα με την καραμπίνα, άλλα θα εξοντώνονται πιο εύκολα με το πολυβόλο, ενώ δεν λείπουν και τα πάντα αγχωτικά σκυλιά που τρέχουν καταπάνω μας. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και ορισμένα boss fights που λειτουργούν αρκετά καλά και με δίκαιη υψηλή πρόκληση για τα δεδομένα του gameplay, προσφέροντας ωραίες κορυφώσεις σε κομβικά σημεία της περιπέτειας.

Πέραν της δράσης το παρόν δηλώνουν και ποικίλοι περιβαλλοντικοί γρίφοι. Το σύνολο της περιπέτειας λαμβάνει χώρα σε μία τοποθεσία με διάφορες υποπεριοχές, οι οποίες ενώνονται σταδιακά μεταξύ τους. Προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στα επόμενα κομμάτια του χάρτη συνήθως πρέπει να εντοπίσουμε διάφορα αντικείμενα και να λύσουμε γρίφους που βασίζονται στην παρατήρηση του περιβάλλοντος καθώς και στην ανάγνωση όλων των σημειωμάτων που βρίσκουμε. Οι περισσότεροι γρίφοι είναι καλοφτιαγμένοι, αν και υπάρχουν ένα ή δύο σημεία όπου οι δημιουργοί θα λέγαμε ότι απαιτούν υπέρ του δέοντος παρατηρητικότητα. Σε γενικές γραμμές πάντως η αίσθηση της εξερεύνησης βρίσκεται σε καλά σημεία και είναι ένα στοιχείο που δίνει πόντους στην απολαυστική ενασχόληση.

Σε αυτό το σημείο βοηθάει και ο αρκετά λειτουργικός χάρτης. Ο προσανατολισμός μας μέσω αυτού γίνεται με ευκολία και τα σημάδια που τοποθετεί για τις κλειδωμένες πόρτες, αντικείμενα κ.λπ. διευκολύνουν την περιήγηση και το ουσιαστικό backtracking. Δυστυχώς όμως υπάρχουν ορισμένες αβλεψίες καθώς, για απροσδιόριστο λόγο, σε ορισμένα σημεία που επιτρέπουν αλληλοεπίδραση δεν τοποθετείται κάποιο σημάδι. Το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές να οδηγούμαστε στο εκτενές backtracking μέχρι να εντοπίσουμε εκείνο το σημείο όπου, φερειπείν, μπορεί να τοποθετηθεί η στρόγγυλη ασπίδα που μόλις βρήκαμε.

Κάλλιστα θεωρούμε ότι θα μπορούσε να επιτρέπει έστω σε εμάς να τοποθετούμε σημάδια στον χάρτη που θα μας έκαναν τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη. Παρόλα αυτά η έκταση του περιβάλλοντος είναι γενικά συμμαζεμένη κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν ξέρετε που να πάτε στη συνέχεια, το μέγεθος δεν είναι απαγορευτικό για ένα εκ νέου ψάξιμο του χάρτη.

Συνολικά το Heaven Dust 2 μπορεί να έχει κάποιες ατέλειες αλλά και να διακατέχεται από τυπικά στοιχεία για το είδος, ταυτόχρονα όμως δείχνει έμπρακτα ότι είναι δημιουργημένο με περίσσιο μεράκι από τους δύο δημιουργούς του. Η ενασχόληση πιστεύουμε πως θα είναι απολαυστική ιδίως για όσους έχουν την περιέργεια να δουν μία εμπειρία εφάμιλλη του πρώτου Resident Evil αλλά σε ισομετρική προοπτική και -βέβαια- με indie ιδιοσυγκρασία.

To Heaven Dust 2 κυκλοφορεί από τις 5/1/22 για PC και Switch. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για PC με review code που λάβαμε από την One Gruel Studio.

The post Heaven Dust 2 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα