Cine-TV News #46

Όσκαρ, κριτική για το Logan, blockbuster trailers και άλλα...

Εβδομάδα όσκαρ και τι όσκαρ! Κατά τα τελειώματα της τελετής μία ωραία γκάφα διαδραματίστηκε από τους διοργανωτές όταν οι Warren Beatty και Faye Dunaway έδωσαν κατά λάθος το βραβείο καλύτερης ταινίας στο La La Land αντί για τον πραγματικό

νικητή που ήταν το Moonlight. Δεν πειράζει όμως, τέλος καλό όλα καλά και ως επιπλέον μπόνους το δημοσιογραφικό κοινό θα έχει να ασχολείται για πολύ καιρό με το συμβάν. Μεγάλος ποσοτικός νικητής ανακηρύχθηκε, μάλλον προβλέψιμα, το La La Land, αποσπώντας έξι αγαλματίδια.

Για τον γράφοντα πάντως δεν είναι και μία από τις καλύτερες στιγμές του θεσμού όταν το Suicide Squad καταφέρνει να πάρει ένα όσκαρ (του μακιγιάζ). Θα πει κανείς “μα άμα το αξίζει σε αυτήν την κατηγορία;”. Κατά την γνώμη μας τα βραβεία θα έπρεπε να τα παίρνουν ταινίες που γενικά έχουν ένα άλφα επίπεδο ποιότητας και κατ’ επέκταση η ανάλογη κατηγορία όπου είναι υποψήφια καταφέρνει να συνεισφέρει στα μέγιστα στη γενικότερη εικόνα τους. Το μακιγιάζ, όσο καλό και να ήταν δεν γινόταν στο ελάχιστο να “σώσει” μία τόσο απαράδεκτη ταινία από όλες (μα όλες) τις πλευρές. Προσωπική άποψη αυτή βέβαια και ας αφήσουμε εδώ αυτό το θέμα γιατί (θα μας πείτε λογικά ότι) έχουμε και πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούμε...

Trailers που χορταίνουν το μάτι αυτήν την εβδομάδα, με πρώτα και καλύτερα το Guardians of the Galaxy Vol. 2 και Kong: Skull Island ενώ από σειρές το American Gods καταφέρνει να δημιουργήσει εντυπώσεις. Όσον αφορά το υλικό του Alien: Covenant, συνεχίζουμε να έχουμε ενθουσιασμό, αλλά λίγο πιο συγκρατημένο πλέον. Κάτι έχει το πρόσφατο υλικό που έδωσαν στη δημοσιότητα, που μας δημιουργεί μία κάποια ανησυχία.

Oscars

Καλύτερη ταινία
Moonlight
Hidden Figures
Arrival
La La Land
Fences
Lion
Hacksaw Ridge
Manchester by the Sea
Hell or High Water

Καλύτερη σκηνοθεσία
Damien Chazelle (La La Land)
Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea)
Denis Villeneuve (Arrival)
Barry Jenkins (Moonlight)
Mel Gibson (Hacksaw Ridge)

Πρώτος γυναικείος ρόλος
Emma Stone (La La Land)
Natalie Portman (Jackie)
Isabelle Huppert (Elle)
Meryl Streep (Florence Foster Jenkins)
Ruth Negga (Loving)

Πρώτος ανδρικός ρόλος
Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Viggo Mortensen (Captain Fantastic)
Andrew Garfield (Hacksaw Ridge)
Denzel Washington (Fences)
Ryan Gosling (La La Land)

Δεύτερος γυναικείος ρόλος
Viola Davis (Fences)
Octavia Spencer (Hidden Figures)
Naomie Harris (Moonlight)
Michelle Williams (Manchester by the Sea)
Nicole Kidman (Lion)

Δεύτερος ανδρικός ρόλος
Mahershala Ali (Moonlight)
Dev Patel (Lion)
Jeff Bridges (Hell or High Water)
Michael Shannon (Nocturnal Animals)
Lucas Hedges (Manchester by the Sea)

Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο
Moonlight
Hidden Figures
Arrival
Lion
Fences

Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο
Manchester by the Sea
The Lobster
Hell or High Water
20th Century Women
La La Land

Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι
City of Stars (La La Land)
The Empty Chair (Jim: The James Foley Story)
Audition (La La Land)
How Far I’ll Go (Moana)
Can’t Stop the Feeling (Trolls)

Καλύτερη μουσική επένδυση
La La Land
Moonlight
Jackie
Passengers
Lion

Καλύτερη φωτογραφία
La La Land
Moonlight
Arrival
Silence
Lion

Καλύτερη ταινία μικρού μήκους
Mindenki
Timecode
Ennemis Interieurs
Silent Nights
La Femme et le TGV

Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους
The White Helmets
Joe’s Violin
Extremis
Watani: My Homeland
4.1 Miles

Καλύτερο μοντάζ
Hacksaw Ridge
La La Land
Arrival
Moonlight
Hell or High Water

Καλύτερα οπτικά εφέ
The Jungle Book
Kubo and the Two Strings
Deepwater Horizon
Rogue One
Doctor Strange

Καλύτερα σκηνικά
La La Land
Hail, Caesar!
Arrival
Passengers
Fantastic Beasts and Where to Find Them

Καλύτερο animation
Zootopia
My Life as a Zucchini
Kubo and the Two Strings
The Red Turtle
Moana

Καλύτερο short animation
Piper
Pear Cider and Cigarettes
Blind Vaysha
Pearl
Borrowed Time

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία
The Salesman
Toni Erdmann
A Man Called Ove
Land of Mine
Tanna

Καλύτερη ηχητικά εφέ
Arrival
La La Land
Deepwater Horizon
Sully
Hacksaw Ridge

Καλύτερο ντοκιμαντέρ
O.J.: Made in America
Life, Animated
Fire at Sea
13th
I Am Not Your Negro

Καλύτερα κοστούμια
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Jackie
Allied
La La Land
Florence Foster, Jenkins

Καλύτερο μακιγιάζ
Suicide Squad
Star Trek Beyond
A Man Called Ove

Άποψη για το Logan

Ήδη από τα πρώτα λεπτά του Logan είναι εμφανής η θετική επιρροή που άσκησε το περσινό Deadpool στο σύμπαν των υπερηρώων. Ήταν σαν να έδωσε το "ΟΚ" για μελλοντικές παραγωγές ταινιών δράσης όπου ναι μεν οι βωμολοχίες και η απεικόνιση της βίας περιορίζει το εν δυνάμει κοινό, όμως αν χρησιμοποιείται προς όφελος του περιεχομένου, ίσως τελικά δώσει την απαραίτητη ώθηση ώστε το “χαμένο” κοινό να καλυφθεί από πιο ενήλικο. Η εισαγωγή του Logan μάς δίνει την πρώτη γεύση ενός αγριότερου Wolverine, που δεν έχει πρόβλημα να ξεκοιλιάζει και να ακρωτηριάζει όσους τόλμησαν να τον προκαλέσουν, όπως θα περίμενε δηλαδή κανείς να συμβαίνει από έναν ήρωα που έχει κοφτερές λεπίδες στα χέρια του.

Με λίγα λόγια η δράση απεικονίζεται με τον τρόπο που μάλλον κάθε φαν θα ήθελε να τη βλέπει σε ταινίες X-Men. Άγρια, βίαια και ωμά. Το έτερο ατού της R-rated βαθμολογίας είναι πως επιτέλους ακούμε και καμία βρισιά σε φάσεις έντασης και εκνευρισμού. Βέβαια, αυτά τα στοιχεία δεν είναι ικανά από μόνα τους να εξυψώσουν το Logan, το οποίο έχει αρκετά θεματάκια, που τελικά δεν του επιτρέπουν να ξεχωρίσει σε ουσιαστικό βαθμό από τις υπόλοιπες ταινίες υπερηρώων. Βρισκόμαστε στο 2029, όπου οι δυνάμεις του Logan έχουν αρχίσει να εξασθενούν. Η αναζωογόνηση των τραυμάτων του είναι πλέον πιο αργή ενώ και ο ίδιος βρίσκεται σε μία ψυχολογική κατάρρευση, έχοντας στραφεί παράλληλα στο αλκοόλ.

Κάπου εκεί στις ερημιές του Μεξικού έχει υπό την επιτήρηση και φροντίδα του τον Charles Xavier, που με τη σειρά του βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, με τα γηρατειά να έχουν έντονη την επίδρασή τους στο μυαλό του πάλαι ποτέ νηφάλιου και σοφού καθηγητή. Όμως αυτή η σχετικά ήσυχη και κρυφή ζωή τους θα έρθει σύντομα στο τέλος της όταν θα εμφανιστεί ένα μεταλλαγμένο κοριτσάκι, φέρνοντας στο κατόπι του μία στρατιωτική/ επιστημονική οργάνωση. Κάπου εδώ να πούμε ότι δεν θα πρέπει να περιμένετε γνωστούς, παλιούς ή νέους, χαρακτήρες, καθώς σε αυτό το 2029 οι μεταλλαγμένοι είναι είδος προς εξαφάνιση.

Ελάχιστες πληροφορίες δίνονται για αυτήν την κατάσταση ή για το λόγο που ο Charles Xavier βρίσκεται εδώ και μάλιστα ουσιαστικά ολομόναχος (μπέρδεμα, αν θυμηθούμε τα X-Men: The Last Stand ή Days of Future Past). Αλλά το χωροχρονικό κουβάρι που έγινε με τις ταινίες X-Men χαρίζει μία κάποια ευκολία στον James Mangold ώστε να αποδώσει το δικό του δυστοπικό μέλλον. Οπότε, ας δεχθούμε αυτήν την κατάσταση εδώ ως έχει. Γενικά η ροή του σεναρίου έχει έναν αρκετά αργό ρυθμό, που προσπαθεί να αποδώσει έναν πιο καταθλιπτικό τόνο από τα συνηθισμένα, αλλά και να σκιαγραφήσει ταλαιπωρημένους χαρακτήρες που βρίσκονται μετά από την εποχή τους. Δυστυχώς, αυτό δεν το πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό, καθώς στο μεγαλύτερο κομμάτι του οι σχέσεις των χαρακτήρων και η προσπάθεια κριτικής ματιάς σε αδυσώπητες επιχειρήσεις παραμένουν επιδερμικές.

Αν και είναι πραγματικά ενδιαφέρον να βλέπουμε τον Patrick Stewart να υποδύεται έναν τόσο διαφορετικό και καταπονημένο Xavier (απλά η σκιά ενός ισχυρότατου Professor X) τελικά ο ρόλος του υπάρχει απλά για να υπάρχει. Επίσης, η μικρή και άγρια Laura Kinney (που υποδύεται -απλώς- συμπαθητικά η πρωτοεμφανιζόμενη Dafne Keen) δεν καταφέρνει να κερδίσει το δέσιμο με τον Logan, τουλάχιστον όπως υποθέτουμε ότι οραματιζόταν ο James Mangold για το δραματικό ύφος της ταινίας. Ο Hugh Jackman, από την άλλη, εκπληρώνει άψογα το ρόλο ενός Wolverine που βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Οι εναλλαγές μεταξύ στωικού χαρακτήρα στις ώρες της νηνεμίας και άγριου κτήνους όταν βρεθεί στριμωγμένος στη γωνία είναι ιδανικές, ενώ το R-rated του θέματος, όπως προείπαμε, του επιτρέπουν να επιδείξει την ωμή του δύναμη σε όλο της το μεγαλείο.

Από μόνος του, όμως, δεν μπορεί να σώσει εξ ολοκλήρου μία ταινία που έχει γενικά έναν αδύναμο ρυθμό και ανύπαρκτες παρουσίες στα πρόσωπα των villains. Δεν γνωρίζουμε αν οι κακοί της υπόθεσης κλείνουν το μάτι στους φανς των κόμικ, όμως εδώ δεν είναι τίποτα άλλο από άγνωστα ονόματα και παντελώς αδιάφορες στρατιωτικές οντότητες, σαν να ξεπήδησαν από κάποια βιντεοταινία δράσης των 80s. Όσο κι αν η ταινία θέλει να επικεντρωθεί στον Logan, δε γίνεται παρά να χάνει πόντους όταν η τόσο βαρυσήμαντη τελευταία περιπέτεια του Wolverine (ο Hugh Jackman έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα υποδυθεί το ρόλο) δεν έχει στην απέναντι πλευρά έναν ουσιαστικό villain με μία άλφα προσωπικότητα.

Το Logan τελικά προσπαθεί να αποδώσει μία δραματική και πιο προσγειωμένη περιπέτεια (τα εύσημα στον James Mangold που αποφεύγει σχεδόν ολοκληρωτικά τα CGI) όμως αδυνατεί να μεταφέρει την βαρύτητα που απαιτείται στις ζωές των βασικών χαρακτήρων. Αν και διαφέρει ουσιαστικά από το ύφος των λοιπών ταινιών με υπερήρωες, δεν μπορεί να φτάσει σε κάτι το πραγματικά αξιομνημόνευτο, παραμένοντας μία απλοϊκή περιπέτεια που υποθέτουμε πως θα έχει την ίδια μοίρα της λήθης με τις προηγούμενες solo εμφανίσεις του Wolverine.

Trailers

Kong: Skull Island
Σκηνοθέτης: Jordan Vogt-Roberts (Πρώτη κινηματογραφική παραγωγή)
Πρωταγωνιστούν: Tom Hiddleston, Toby Kebbell, Brie Larson, Samuel L. Jackson, John Goodman, John C. Reilly
Πρεμιέρα: 10 Μαρτίου 2017 (Αμερική)

Αλλάζει το ύφος σε σχέση με το πρώτο trailer, αποδίδοντας μία πιο ανάλαφρη εικόνα. Ντε και καλά πρέπει να δούμε χαζοαστειάκια σε μία περιπέτεια του Hollywood λες και το κοινό δεν μπορεί να αντέξει μία blockbuster ταινία χωρίς αυτά. Τουλάχιστον συνεχίζουμε να βλέπουμε τις επιρροές από το Apocalypse Now (κάτι που δείχνει αρκετά ταιριαστό). Σιωπηρά έχουμε ελπίδες για ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα.

Alien: Covenant
Σκηνοθέτης: Ridley Scott (Alien)
Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride
Πρεμιέρα: 19 Μαΐου (Αμερική)

Έχουμε εκφράσει επανειλημμένως τον ενθουσιασμό μας για μία καινούρια ταινία Alien από τον ίδιο τον Ridley Scott, οπότε δεν χρειάζεται να ξαναπούμε κάτι για πολλοστή φορά. Μόνο να μην μας έρθει καμία ανατροπή στην αίθουσα...

Guardians of the Galaxy Vol. 2
Σκηνοθέτης: James Gunn (Guardians of the Galaxy)
Πρωταγωνιστούν: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Karen Gillan, Bradley Cooper, Vin Diesel, Kurt Russell, Nathan Fillion, Michael Rooker
Πρεμιέρα: 4 Μαΐου

Νέο φαντασμαγορικό trailer του Guardians of the Galaxy, που δείχνει τα δόντια του στον τομέα των οπτικών εφέ. Η πρώτη ταινία ήταν αρκετά διασκεδαστική (και ευτυχώς απέφευγε αρκετά την φόρμα των ταινιών της Marvel ώστε να δώσει κάτι –σχετικά- φρέσκο), οπότε έχουμε μερικές ελπίδες για το 2ο μέρος. Προσοχή με το trailer όμως... οι υπεύθυνοι (τρομάρα τους) έκαναν το θαύμα τους και στα τελευταία 5 δευτερόλεπτα είπαν να προσθέσουν ένα μεγάλο spoiler.

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
Σκηνοθέτες: Joachim Ronning (Kon-Tiki), Espen Sandberg (Kon-Tiki)
Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Orlando Bloom, Javier Bardem, Stephen Graham, Paul McCartney
Πρεμιέρα: 25 Μαΐου

Εκτενέστερο trailer από τα προηγούμενα, που μας δείχνει πολύ περισσότερο τη γενικότερη ροή που θα έχει η πέμπτη περιπέτεια του Jack Sparrow και των φίλων (και εχθρών του). Ο Javier Bardem θα υποδύεται εδώ τον βασικό villain, τον Armando Salazar, έναν ατιμασμένο καπετάνιο που με το μεταφυσικό του πλήρωμα και πλοίο κυνηγάει πλέον αποκλειστικά πειρατές. Κλασικά εικονογραφημένα δηλαδή.

Mary and the Witch’s Flower
Σκηνοθέτης: Hiromasa Yonebayashi (Arrietty)
Πρεμιέρα: Ιούλιος (Ιαπωνία)

Το Mary and the Witch’s Flower θα είναι η πρώτη δημιουργία του Studio Ponoc, μίας ομάδας ανάπτυξης anime που ιδρύθηκε από τον Yoshiaki Nishimura, ένα πρώην παραγωγό ταινιών του Studio Ghibli. Το παρθενικό ξεκίνημα δείχνει ικανό να μεταφέρει έναν μαγικό κόσμο όπως μόνο τα anime μπορούν να απεικονίσουν. Η ιστορία θα βασίζεται στο παιδικό βιβλίο The Little Broomstick (1971) όπου ένα κοριτσάκι, κατά την επίσκεψή του στη θεία του, θα αποκτήσει μαγικές δυνάμεις για μία μόνο νύχτα.

My Entire High School Sinking Into the Sea
Σκηνοθέτης: Dash Shaw (πρώτη ταινία μεγάλου μήκους)
Πρωταγωνιστούν: Jason Schwartzman, Lena Dunham, Maya Rudolph, Susan Sarandon
Πρεμιέρα: 24 Απριλίου (Αμερική)

Ένα ψυχεδελικό animation με εντελώς δικό του “σπαρτιατικό” στυλ σχεδίου, όπου μία ομάδα μαθητών θα προσπαθήσει να επιβιώσει από ένα σχολείο που βυθίζεται στη θάλασσα.

American Gods
Πρεμιέρα: 30 Απριλίου (Starz), 10 επεισόδια

Εφετζίδικο και “ψαρωτικό” θα λέγαμε το πρώτο trailer του American Gods. Έμφαση στους φωτισμούς, ταιριαστή μουσική, Ian McShane σε ρόλο... (ίσως είναι spoiler ο ρόλος του οπότε ας το αφήσουμε) δίνουν μία απόδοση με προοπτικές από το βιβλίο του Neil Gaiman. Θα αναμένουμε την πρεμιέρα του με περιέργεια.

Dark
Πρεμιέρα: Χειμώνας (Netflix), 10 επεισόδια

Γερμανική σειρά με κεντρικό θέμα την εξαφάνιση δύο παιδιών σε μία επαρχιακή γερμανική πόλη, που θα φέρει στο φως το κρυμμένο παρελθόν τεσσάρων οικογενειών. Κάπου εκεί μέσα θα δούμε και ορισμένα παραφυσικά γεγονότα που πιθανότατα θα φέρουν το απαραίτητο “gimmick” στη σειρά.

Cine-TV Νέα

Έφυγε από τη ζωή ο Bill Paxton στα 61 του χρόνια.

Ο ξαφνικός χαμός του γνωστού ηθοποιού ήρθε από επιπλοκή, έπειτα από εγχείρηση καρδιάς, όπου υπέστη εγκεφαλικό. Ο Bill Paxton γεννήθηκε τον Μάιο του 1955 στο Fort Worth του Τέξας. Στα 18 του μετακόμισε στο Λος Άντζελες όπου εργάστηκε ως ενδυματολόγος σε ταινίες του Roger Corman. Η καριέρα του ξεκίνησε με έναν πολύ μικρό ρόλο στο Crazy Mama (1975), ενώ αργότερα τον είδαμε σε ένα μικρό ρόλο στο The Terminator (1984). Η μεγάλη του στιγμή ήρθε στο Aliens (1986), ως Private Hudson (με την αλησμόνητη ατάκα “Game Οver man!”). Από τις γνωστότερες στιγμές του είναι τα Twister, True Lies και Frailty (η μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε) μεταξύ άλλων.

cinetv
Keywords
news, news, cine, pirates of the caribbean, faye dunaway, hugh jackman, ridley scott, zoe saldana, bradley cooper, vin diesel, johnny depp, orlando bloom, javier bardem, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, land, galaxy, skull, island, alien, gibson, florence, foster, washington, lion, stars, empty, james, femme, white, find, life, red, trek, επιρροή, βωμολοχίες, wolverine, δραση, future, stewart, professor, laura, hugh, cgi, jordan, jackson, john, hollywood, scott, μαΐου, zoe, diesel, russell, marvel, pirates, men, johnny, orlando, bloom, paul, jack, flower, studio, anime, school, jason, lena, maya, animation, στυλ, netflix, φως, bill, crazy, terminator, hudson, lies, oscar 2011, ομαδα διας, ιαπωνια, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, Star Trek Η σειρά, τελος του κοσμου, αμα, η ζωη ειναι ωραια, νικητη, το θεμα, αλφα, γνωμη, γωνια, εγκεφαλικο, θαλασσα, θεμα, καριερα, μουσικη, ντοκιμαντερ, ονοματα, ταινιες, φως, ωθηση, diesel, gibson, james, johnny depp, scott, αξιζει, αλκοολ, απλα, βιβλιο, βρισκεται, βωμολοχίες, γεγονοτα, γευση, γινεται, δυναμη, δυστυχως, δειχνει, δοντια, δωσει, εγινε, εγχειρηση, εφε, αιθουσα, ειπαν, υπαρχει, εβδομαδα, εξι, επιρροή, εποχη, επρεπε, ζωη, ιδια, ιδιο, ειδος, υφος, ηχητικα, θαυμα, εικονα, λαθος, λογια, λογο, μαΐου, μακιγιαζ, ματι, μοιρα, μικρο, μυαλο, μονα, νυχτα, ξεκινημα, ομαδα, οπτικα, ουσιαστικα, ουσιαστικο, οφελος, πειρατες, πεμπτη, πλοιο, ροη, ρολο, σειρες, συντομα, σειρα, στυλ, συμπαν, σχολειο, τεξας, φορμα, φορα, ωμα, ωρες, alien, anime, animation, bill, bloom, bradley cooper, white, crazy, εμφανισεις, εμφαση, empty, faye dunaway, femme, find, foster, flower, future, jack, galaxy, γηρατεια, john, hugh jackman, hollywood, hudson, hugh, island, ιουλιος, jackson, jason, javier bardem, johnny, jordan, κομματι, laura, lena, lies, life, land, marvel, maya, men, stars, paul, orlando bloom, orlando, washington, πληροφοριες, professor, red, ridley scott, russell, school, skull, studio, stewart, terminator, trek, θεια, υλικο, vin diesel, wolverine, χειμωνας, ξεκινησε, χερια, zoe saldana, zoe
Τυχαία Θέματα