Cine-TV #232

Στις 17 Μαΐου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Γαλλίας λόγω του Covid-19. Ο μεγάλος καλλιτέχνης είχε καταξιωθεί παγκοσμίως, και έγινε γνωστός μέσα από τη σύνθεση του soundtrack για το Chariots of Fire (1981),

για το οποίο τιμήθηκε με το όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1943 στην Αγριά του Βόλου. Ήδη από πολύ μικρή ηλικία είχε δείξει έφεση στη μουσική φτάνοντας μάλιστα σε ηλικία μόλις έξι ετών να πραγματοποιήσει την πρώτη του παράσταση με δικές του συνθέσεις, επίτευγμα που κατάφερε όντας αυτοδίδακτος.

Στα μέσα της δεκαετίας του 60 μαζί με τους Ντέμη Ρούσσο, Λουκά Σιδερά και Αργύρη Κουλούρη δημιουργεί το progressive rock συγκρότημα Aphrodite’s Child, το οποίο ουσιαστικά ξεκινάει την πορεία του από τη Γαλλία, όπου στο μεταξύ το συγκρότημα είχε μεταναστεύσει. Στη Γαλλία θα αναλάβει τη σύνθεση του soundtrack σε διάφορες γαλλικές τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές.

Το 1975 θα τον βρει στο Λονδίνο όπου και θα ιδρύσει τα Nemo Studios, από όπου θα συνθέσει ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του. Ένα χρόνο μόλις μετά από τη διάσημη δουλειά του με το Chariots of Fire θα μεταφέρει το ιδιαίτερο πεντάγραμμό του σε μία από τις κορυφαίες cyberpunk ταινίες, το Blade Runner (1982) του Ridley Scott. Η ανεξίτηλη αξία της ταινίας δεν θα μπορούσε να είναι η ίδια αν έλειπε το χαρακτηριστικό και βαθύτατα μελαγχολικό soundtrack του Βαγγέλη Παπαθανασίου, η μουσική του οποίου συνόδευε ιδανικά το βροχερό και δυστοπικό τοπίο αυτού του φουτουριστικού Λος Άντζελες.

Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα σημαντικές συνεργασίες, μεταξύ των οποίων τα Missing (1982) του Κώστα Γαβρά, Antarctica (1983) του Koreyoshi Kurahara, 1492: Conquest of Paradise του Ridley Scott και Alexander (2004) του Oliver Stone, μεταξύ πολλών άλλων.

Trailers

Three Thousand Years of Longing
Σκηνοθέτης: George Miller (Mad Max)
Πρωταγωνιστούν: Idris Elba, Tilda Swinton
Πρεμιέρα: 31 Αυγούστου (Αμερική)

Μία μοναχική ακαδημαϊκός (Tilda Swinton) θα βρει κατά τύχη ένα Τζίνι (Idris Elba) που θα της εκπληρώσει τρεις ευχές με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, σε ένα δωμάτιο στην Κωνσταντινούπολη, θα έρθουν μπροστά από αναπάντεχες εξελίξεις. Το trailer μαρτυρά μία ποικιλόμορφη περιπέτεια, μάλλον μέσω των αναμνήσεων του Τζίνι. Ελπίζουμε ο George Miller να είναι σε θέση να προσφέρει κάτι τόσο αξέχαστο όσο τα κατάφερε με τα Mad Max.

Brian and Charles
Σκηνοθέτης: Jim Archer (πρώτη σκηνοθετική δουλειά)
Πρωταγωνιστούν: David Earl, Chris Hayward, Louise Brealey
Πρεμιέρα: 17 Ιουνίου

Ένας ερασιτέχνης εφευρέτης στην αγροτική περιοχή της Ουαλίας καταφέρνει να φτιάξει ένα ιδιόμορφο ρομπότ με νοημοσύνη. Η δραματική κωμωδί, πέρα από το χιούμορ, θα επιχειρήσει να αποδώσει τις θεματικές της μοναξιάς και της φιλίας, αξιοποιώντας το ύφος ενός mockumentary.

Prey
Σκηνοθέτης: Dan Trachtenberg (10 Cloverfield Lane)
Πρωταγωνιστούν: Amber Midthunder, Dane DiLiegro
Πρεμιέρα: 5 Αυγούστου (Hulu)

Για πρώτη φορά στην live-action ιστορία των ταινιών Predator θα δούμε τη δράση να μεταφέρεται στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην Αμερική του 18ου αιώνα, όπου ο Κυνηγός θα βρει το θήραμά του σε μία γηγενή πολεμιστή. Γενικά οι ταινίες των Predator (δεν συνυπολογίζουμε τα άθλια crossovers με τα Aliens) είχαν μεγάλες ποιοτικές διακυμάνσεις, και η αλήθεια είναι ότι η απευθείας προβολή της νέας ταινίας σε συνδρομητική υπηρεσία δεν αποτελεί και τον καλύτερο οιωνό. Αξιοπερίεργο πάντως είναι ότι το όνομα του Predator δεν κοσμεί τον τίτλο.

Spiderhead
Σκηνοθέτης: Joseph Kosinski (Top Gun: Maverick)
Πρωταγωνιστούν: Chris Hemsworth, Miles Teller, Jurnee Smollett
Πρεμιέρα: 17 Ιουνίου (Netflix)

Δύο κρατούμενοι σε μία φυλακή του κοντινού μέλλοντος θα δεχθούν να μειώσουν την ποινή τους παίρνοντας μέρος σε πειράματα με φαρμακευτικές ουσίες που επιδρούν στα συναισθήματά τους. Στον ρόλο του επικεφαλής της φυλακής και υπεύθυνου για το πείραμα θα δούμε τον Chris Hemsworth -μάλλον σε μία προσπάθεια να ξεφύγει για λίγο από τους πιο στερεοτυπικούς του action ρόλους.

Money Heist: KoreaJoint Economic Area, 1η σεζόν
Πρεμιέρα: 24 Ιουνίου (Netflix), 12 επεισόδια

Το αναπάντεχα επιτυχημένο La Casa de Papel μπορεί να έχει έρθει στο τέλος του αλλά σύντομα θα δούμε την κορεάτικη εκδοχή της περίτεχνης (λέμε τώρα) ληστείας. Ελπίζουμε να μην επανέλθει ως μία κατά γράμμα αντιγραφή του πρωτογενούς υλικού αλλά αντιθέτως να μεταφέρει φρέσκιες ιδέες (λιγότερα ρομάντζα και περισσότερες πραγματικά έξυπνες εξελίξεις).

The Boys, 3η σεζόν
Πρεμιέρα: 3 Ιουνίου (Amazon Prime), 8 επεισόδια

Από τις σειρές και ταινίες που επιχειρούν να αντιστρέψουν την “αγαθή” εικόνα των υπερηρώων προκειμένου να αποδώσουν μία κάφρικη αισθητική, το The Boys αποτελεί μέχρι τώρα το πιο καλοφτιαγμένο δείγμα. Η τρίτη σεζόν υποθέτουμε ότι θα επικεντρωθεί ακόμα περισσότερο στον Homelander, έναν villain που χάρη στη γραφή αλλά και τη δουλεμένη υποκριτική του Antony Starr αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες του είδους.

She-Hulk: Attorney at Law, 1η σεζόν
Πρεμιέρα: 17 Αυγούστου (Disney+), 9 επεισόδια

Ένα, ένα τα βασικά μέλη των Avengers φαίνεται ότι θα περάσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο κομμάτι των τηλεοπτικών σειρών. Ο Mark Ruffalo θα επανέλθει ως Bruce Banner/ Hulk στον ρόλο μέντορα της Jennifer Walters (Tatian Maslany), μίας δικηγόρου που θα μετατραπεί σε She-Hulk. Ανάμεσα από τους πελάτες της Walters θα δούμε τον ξεχασμένο villain Emil Blonsky/ Abomination (Tim Roth), ενώ στο ρόλο της νέμεσις της She-Hulk θα δούμε την ηθοποιό Jameela Jamil (The Good Place) ως Titania.

Cine-TV Νέα

Η Marvel Studios απέκτησε τα δικαιώματα του ονόματος και της φυσιογνωμίας του Stan Lee

Σύμφωνα με το Hollywood Reporter η Marvel Studios έφτασε σε συμφωνία με την εταιρία Stan Lee Universe, η οποία από το 2020 είχε αποκτήσει τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος του Stan Lee καθώς και δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τα φυσικά του χαρακτηριστικά (τουτέστιν τοποθέτηση της φυσιογνωμίας του Stan Lee, όπου και όπως επιθυμεί).

Η συμφωνία επιτρέπει στη Marvel να αναλάβει τη διαχείριση των παραπάνω δικαιωμάτων για 20 χρόνια, έχοντας βλέψεις στην επαναφορά του ονόματος και του παρουσιαστικού του Stan Lee (είτε ψηφιακά είτε μέσω αρχειακού υλικού) στα θεματικά πάρκα της Disney (όπου ανήκει βεβαίως η Marvel) καθώς και σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

Γενικότερα η συμφωνία επεκτείνεται σε παιχνίδια (κούκλες κ.λπ.), μπλουζάκια και οτιδήποτε άλλο μπορεί μάλλον να φανταστεί ο καθένας. Δηλώσεις τύπου “μοναδική ευκαιρία για να διατηρήσουμε ανεξίτηλη τη μνήμη ενός μεγάλου καλλιτέχνη” μάλλον μόνο μειδίαμα μπορούν να προξενήσουν στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Το Black Mirror θα επιστρέψει

Σύμφωνα με το Variety η δημοφιλής ανθολογία Black Mirror θα επιστρέψει στο Netflix, τρία χρόνια μετά την πέμπτη σεζόν. Οι πηγές της έγκυρης ιστοσελίδας αναφέρουν ότι θα περιέχει περισσότερα επεισόδια σε σχέση με τα τρία της τελευταίας σεζόν ενώ επίσης κάθε αυτοτελές επεισόδιο θα προσεγγίζεται ως μία αυτόνομη ταινία.

Ετοιμάζεται το reboot του The League of Extraordinary Gentlemen

Για αρκετά χρόνια τριγύριζε η ιδέα του εν λόγω reboot, κάτι που φαίνεται πλέον να έχει βρει την πορεία του μέσω των 20th Century Studios και Hulu. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω πληροφορίες. Το κόμικ The League of Extraordinary Gentlemen του Alan Moore είχε μεταφερθεί το 2003 σε μία κινηματογραφική παραγωγή, η οποία παρότι ήταν επιτυχημένη εμπορικά γενικά κατακρημνίστηκε σε κριτικές (και σίγουρα όχι άδικα).

Η live-action σειρά She-Ra βρήκε τη σκηνοθέτη της

Η δίδυμη αδερφή του He-Man βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη της live-action εμφάνιση. Σύμφωνα με το Variety η Amazon προσέλαβε την Nicole Kassell για τα καθήκοντα του σκηνοθέτη, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στο τηλεοπτικό σκηνικό έχοντας σκηνοθετήσει επεισόδια για τα Better Call Saul, The Following, Westworld και Watchmen -μεταξύ άλλων.

Αμφίβολο το μέλλον για την νέα τριλογία Star Wars από τον Rian Johnson

Εδώ και μερικά χρόνια είχαν ανακοινωθεί τα σχέδια της Disney σχετικά με την παραγωγή μίας νέας τριλογίας Star Wars, την επιμέλεια της οποίας θα είχε εξ ολοκλήρου ο Rian Johnson (The Last Jedi). Εντούτοις, σύμφωνα με δηλώσεις της Kathleen Kennedy (πρόεδρο της Lucasfilm) στο Vanity Fair, ο Rian Johnson είναι εξαιρετικά απασχολημένος με το franchise του Knives Out που αναπτύσσει προς όφελος του Netflix, κάτι που σημαίνει ότι η προαναφερθείσα τριλογία μπαίνει επ’ αορίστου στον πάγο.

Επιπλέον, η Kennedy ανέφερε ότι πλέον διστάζει να μιλήσει γενικότερα για “τριλογίες”, θεωρώντας ότι το εν λόγω σύμπαν θα πρέπει να είναι περισσότερο ενιαίο και διαρκές στις ιστορίες που παρουσιάζει. Είναι κάτι μάλλον απόλυτα αναμενόμενο, καθώς η σύγχρονη τριλογία των Star Wars άφησε μία πικρή γεύση στους φαν και μη του σύμπαντος. Είτε κάποιος ήταν φαν του The Last Jedi είτε όχι, το θέμα είναι ότι ήταν τριλογία μόνο κατ’ ευφημισμό δεδομένων των σεναριακών διακυμάνσεων που είχαν μεταξύ τους οι ταινίες, απόρροια του διαφορετικού οράματος μεταξύ Rian Johnson και J.J. Abrams.

Είναι σαφές επίσης ότι μέχρι στιγμής η νέα εποχή του Star Wars τα πάει πολύ καλύτερα στο τηλεοπτικό σκηνικό, όπου εμφανέστατα έχει ρίξει το βάρος της η Disney. Στα μελλοντικά σχέδια υπάρχει ήδη η 3η σεζόν του The Mandalorian, σύντομα αναμένουμε τη μίνι σειρά του Obi-Wan Kenobi (22 Ιουνίου) ενώ στα σκαριά βρίσκονται τα Andor, Ahsoka, The Acolyte και Lando. Δεν θα λείψουν βέβαια και οι κινηματογραφικές παραγωγές καθώς οι Taika Waititi (Thor Ragnarok) και Patty Jenkins (Wonder Woman) έχουν αναλάβει από μία ταινία έκαστος.

Εμπλουτίζεται το cast του Twisted Metal

Ως γνωστόν η συνδρομητική υπηρεσία του Peacock έχει αναλάβει τη live-action τηλεοπτική μεταφορά του Twisted Metal. Έως τώρα γνωρίζαμε ότι θα δούμε τον Anthony Mackie (The Falcon and the Winter Soldier) στον πρωταγωνιστικό ρόλο και πλέον ανακοινώθηκε ότι θα δούμε επίσης την Neve Campbell (Scream) και τον Thomas Haden Church (Spider-Man 3), οι οποίοι θα υποδυθούν τους Raven και Agent Stone αντιστοίχως, δύο χαρακτήρες που είχαν εμφανιστεί στο Twisted Metal: Black.

Ανακοινώθηκε ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής μεταφοράς του Godzilla

Σύμφωνα με το Variety τη νέα live-action τηλεοπτική σειρά βασισμένη στον Godzilla θα επιμεληθεί σκηνοθετικά (τουλάχιστον για τα δύο πρώτα επεισόδια) ο Matt Shakman, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για το επιτυχημένο WandaVision. Η σειρά θα τοποθετείται στο ίδιο σύμπαν με αυτό των πρόσφατων ταινιών.

Αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι εφικτό να βγει κάτι ενδιαφέρον, καθώς αφενός δεν πιστεύουμε ότι μπορεί επενδυθεί τόσο μεγάλο budget ώστε ο Godzilla να εμφανίζεται διαρκώς με την υψηλή ποιότητα των CGI των ταινιών, αφετέρου εάν για λόγους budget η σειρά επικεντρωθεί περισσότερο στους ανθρώπινους χαρακτήρες… χρειάζεται άραγε να συνεχίσουμε τη σκέψη μας;

The post Cine-TV #232 appeared first on GameOver.

Keywords
cine, βαγγέλης παπαθανασίου, ridley scott, chris hemsworth, εν λόγω, vanity fair, wonder woman, μαΐου, γαλλια, fire, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, κουλουρης, rock, studios, blade, runner, scott, alexander, mad, max, david, amber, δραση, κυνηγός, top, gun, ιουνίου, korea, joint, netflix, casa, amazon, law, avengers, bruce, banner, hulk, jennifer, tim, marvel, hollywood, reporter, lee, universe, disney, μνήμη, black, mirror, reboot, league, hulu, εμφάνιση, watchmen, νέα, star, Johnson, jedi, vanity, franchise, σημαίνει, thor, patty, woman, peacock, falcon, scream, raven, godzilla, budget, cgi, gameover, κορεα, first world's fair, αξια, Καλή Χρονιά, madwalk, live, τελος του κοσμου, avengers, watchmen, μνήμη, hulu, obi, το θεμα, βημα, δουλεια, ευχες, θεμα, κωνσταντινουπολη, λονδινο, μουσικη, παιχνιδια, ταινιες, τυχη, amazon, cgi, mad, runner, scott, star, αγροτικη, αισθητικη, αμερικη, βαγγέλης παπαθανασίου, βρισκεται, γευση, γινει, γραμμα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δειγμα, εγινε, ευκαιρια, υπαρχει, ελευθερια, εν λόγω, εργα, εμφάνιση, εξι, εποχη, εταιρια, ετων, εφυγε, ζωη, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπηρεσια, υφος, εικονα, κυνηγός, μαΐου, μινι, μπλουζακια, νεμεσις, νοημοσυνη, ονομα, οντας, ουσιαστικα, ουσιες, οφελος, πεμπτη, ποιοτητα, ρομποτ, ρολο, σεζον, σειρες, σιγουρα, συγκεκριμενα, σιδερα, συντομα, σειρα, συμπαν, σχεδια, τρια, τριτη, φυλακη, υψηλη, φυσικα, φορα, χιουμορ, alexander, amber, ανηκει, budget, black, blade, bruce, casa, chris hemsworth, δικαιωματα, disney, david, δωματιο, επεισοδια, falcon, hulk, franchise, fire, gameover, godzilla, gun, hollywood, ιδιαιτερο, joint, ιουνίου, jedi, jennifer, κομματι, korea, law, league, lee, marvel, max, mirror, μπροστα, netflix, νοσοκομειο, peacock, πηγες, πληροφοριες, raven, rock, reporter, ridley scott, reboot, studios, σημαίνει, θηραμα, universe, vanity fair, βεβαιως, vanity
Τυχαία Θέματα