Cine-TV #171

Dune, Rebecca και άλλα.

Επιτέλους είχαμε την πρώτη ματιά από το Dune του Dennis Villeneuve, το νέο μεγάλο blockbuster που έχουμε να προσμένουμε για το τέλος του 2020. Είναι πλέον από τις εξαιρέσεις να βλέπουμε νέες υπερπαραγωγές οι οποίες δεν αποτελούν sequels σε franchise που κρατάνε για χρόνια. Δυστυχώς, φαίνεται ότι τα απανταχού στούντιο δεν έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στο οποιοδήποτε ρίσκο, θεωρώντας

ότι ο κόσμος δεν θα δώσει τον οβολό του παρά μόνο αν δει γνώριμους ηθοποιούς να υποδύονται για πολλοστή φορά τους άμεσα αναγνωρίσιμους χαρακτήρες τους. Καιρός είναι να καταφέρουμε να δούμε ένα φρέσκο και επιβλητικό σύμπαν να ξεδιπλώνεται στη μεγάλη οθόνη. Αναμφίβολα ο Villeneuve είναι ένας από αυτούς τους σκηνοθέτες που εμπνέει εμπιστοσύνη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Trailers

Dune
Σκηνοθέτης: Denis Villeneuve (Blade Runner 2049)
Πρωταγωνιστούν: Timothee Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgard, Dave Bautista, Jason Momoa, Javier Bardem
Πρεμιέρα: 18 Δεκεμβρίου (Αμερική)

Ο Denis Villeneuve επιχειρεί ίσως το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της καριέρας του, αναπτύσσοντας μία υπερπαραγωγή για τη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Frank Herbert. Με ένα φανταχτερό cast, εντυπωσιακά σκηνικά (όπως προδίδει το trailer) και τη σκηνοθετική υπογραφή ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων σκηνοθετών blockbuster, ο γράφων έχει την ελπίδα πως ίσως θα καταφέρουμε να έχουμε (επιτέλους) μία εμπειρία εφάμιλλη με την αξεπέραστη της τριλογίας Lord of the Rings στη μεγάλη οθόνη, ένα από τα ελάχιστα κινηματογραφικά blockbuster ορόσημα. Αν κάτι μας ξενίζει στο trailer, αυτό είναι η αδιάφορη και κάπως αταίριαστη μουσική υπόκρουση, κάτι που όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση αποθαρρυντικό, δεδομένου ότι η μουσική επιμέλεια των trailers συχνά δεν έχει καμία συγγένεια με το πραγματικό soundtrack της ταινίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Villeneuve, το σενάριο θα μεταφέρει την ιστορία του πρώτου μισού του βιβλίου, δεδομένου ότι, όπως τόνισε, δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να συμπιέσει έναν τόσο περίπλοκο κόσμο σε μία μόνο ταινία. Ευελπιστούμε πως το Dune θα είναι άλλη μία ποιοτική επιτυχία του Καναδού σκηνοθέτη, που θα μεταφραστεί αυτήν τη φορά και σε εμπορική επιτυχία, ώστε η παραγωγή του sequel να πάρει το πράσινο φως.

Rebecca
Σκηνοθέτης: Ben Wheatley (High-Rise)
Πρωταγωνιστούν: Armie Hammer, Lily James, Kristin Scott Thomas
Πρεμιέρα: 21 Οκτωβρίου (Netflix)

Σε μία πρώτη ανάγνωση (και μάλλον δεύτερη και τρίτη) δείχνει ως ύβρις η προσπάθεια μεταφοράς του ομώνυμου μυθιστορήματος όταν ο Alfred Hitchcock το απέδωσε στη μεγάλη οθόνη το 1940 σε μία από τις πλέον κορυφαίες ταινίες της πλούσιας φιλμογραφίας του και κατ’ επέκταση του κινηματογράφου. Δεν γνωρίζουμε που στοχεύουν οι ιθύνοντες, δεδομένου πως είναι δεδομένη η αυστηρή κριτική που θα δεχθεί (που δεν συνεπάγεται βέβαια ότι θα είναι και αρνητική εάν όντως η ταινία έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο). Ένα κάπως ενθαρρυντικό στοιχείο εντοπίζεται στον σκηνοθέτη Ben Wheatley, ο οποίος γενικά έχει προσφέρει ιδιαίτερες και κάπως αντισυμβατικές ταινίες στο παρελθόν (όπως η indie παραγωγή του A Field in England).

Tar
Σκηνοθέτης: Aaron Wolf (LDUniversity)
Πρωταγωνιστούν: Timothy Bottoms, Graham Greene, Aaron Wolf
Πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου (διαδικτυακή διανομή)

Στο υπέδαφος του Los Angeles, και συγκεκριμένα σε περιοχές γεμάτες με πίσσα, βρίσκεται ένα τέρας που θα αφυπνιστεί από τις κατασκευαστικές εργασίες που γίνονται στους υπονόμους. Σύντομα, πέντε εργάτες θα βρεθούν αντιμέτωποί του. Δεν προσβλέπουμε σε κάτι περισσότερο από μία low-budget περιπέτεια τρόμου, όπως προδίδει το trailer, αλλά ελπίζουμε σε μία περίπτωση cult ταινίας.

Ratched, 1η σεζόν
Πρεμιέρα: 18 Σεπτεμβρίου (Netflix), 9 επεισόδια

Το Ratched θα επικεντρώνεται στην ιστορία της ομώνυμης νοσοκόμας, η οποία είναι βασικός χαρακτήρας στο μυθιστόρημα One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Η σειρά θα αποτελεί ουσιαστικά prequel του βιβλίου, όπου θα δούμε πως διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας της Ratched όταν το 1947 ανέλαβε τη θέση ως νοσοκόμα σε μία ψυχιατρική κλινική της Καλιφόρνια, μία εμπειρία που μάλλον θα την μετατρέψει στην ψυχρή και ιδιαίτερα κυνική επικεφαλής της κλινικής.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τεράστια επιτυχία το 1975 από τον Milos Forman (κερδίζοντας τα όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθέτη), έχοντας στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Jack Nicholson, για το οποίο κέρδισε επάξια το πρώτο του όσκαρ, και στο ρόλο της Mildred Ratched την Louise Fletcher, η οποία εξίσου επάξια κέρδισε το όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου. Μία κορυφαία δραματική ταινία που κανείς δεν πρέπει να χάσει, προτείνοντας επίσης από τον Milos Forman τα Taking Off (1971), μία ωδή στο χάσμα γενεών και τα seventies, καθώς και το εξαιρετικό Amadeus (1984), η βιογραφική ταινία για τη ζωή του Mozart που απέσπασε 8 όσκαρ.

Cine-TV Νέα

Έρχεται το Borat 2
Σύμφωνα με το έγκυρο Collider ο Sacha Baron Cohen επιστρέφει -14 χρόνια μετά- στην περσόνα του Καζακστανού Borat, με τη σχετική είδηση να αναφέρει πως ήδη έχει ολοκληρώσει τα γυρίσματα (υποθέτουμε γύρω από ανυποψίαστο κόσμο). Δεδομένου ότι η φυσιογνωμία του Borat είναι πλέον πλήρως αναγνωρίσιμη περιμένουμε με περιέργεια να δούμε τι θα έχει σκαρφιστεί ο Βρετανός κωμικός ώστε να προσεγγίσει ινκόγκνιτο τα “θύματά” του (ίσως και να πρέπει να βάλουμε τη λέξη χωρίς εισαγωγικά).

Συνεχίζει να είναι στα σχέδια η σειρά Obi-Wan Kenobi
Εν μέσω κορονοϊού και των ανακατατάξεων σε διάφορες παραγωγές που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τη σχετική σύγχυση που δείχνει να έχει η Disney για τη διαχείριση του σύμπαντος Star Wars, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί είδηση πως το εγχείρημα του τηλεοπτικού Obi-Wan Kenobi αναμένεται να μπει στην παραγωγή σχετικά σύντομα. Ο Ewan McGregor, ο οποίος θα ενσαρκώσει ξανά τον ρόλο του Obi-Wan Kenobi έπειτα από το Revenge of the Sith του 2005, επιβεβαίωσε στο ET πως τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2021 και πως, από τα όσα γνωρίζει, θα αποτελεί μία αυτοτελή σεζόν.

Ετοιμάζεται prequel σειρά για το Robocop
Κακά τα ψέματα, το franchise των Robocop γεννήθηκε και ολοκληρώθηκε με το πρώτο RoboCop του 1987, μέσα από μία ταινία με έντονο το στοιχείο της βίας, πλήρως 80s ιδιοσυγκρασίας, και με πινελιές εύστοχης σάτιρας, μία συνταγή που δεν κατάφερε να επανέλθει στο ελάχιστο με την ίδια επιτυχία (εντάξει, κάπως τα κατάφερε το RoboCop 2). Η MGM συνεχίζει να επιμένει στο διάσημο franchise της, αν και αυτή τη φορά με εκκεντρικό τρόπο, καθώς η νέα της τηλεοπτική σειρά θα αφήσει απ’ έξω τον εμβληματικό πρωταγωνιστή της προκειμένου να επικεντρωθεί στην ιστορία του νεαρού Dick Jones, ο οποίος ήταν ο κεντρικός villain της πρώτης ταινίας. Η σειρά θα εξετάσει τη ζύμωση του χαρακτήρα μέσα από τα αδηφάγα γρανάζια των μεγαλοεταιριών, δείχνοντας φυσικά παράλληλα μία κοντινότερη ματιά στη λειτουργία της πολυεθνικής OCP.

Να θυμίσουμε ότι εκτός από την παραπάνω σειρά, ήδη βρίσκεται στα σκαριά η κινηματογραφική παραγωγή του RoboCop Returns το οποίο αναμένεται να αγνοεί όλα τα sequels, ώστε να αποτελεί άμεσο sequel της πρώτης ταινίας.

cinetv
Keywords
cine, lord of the rings, sacha baron cohen, los angeles, ewan mcgregor, dennis, sequels, franchise, οβολό, καιρος, blade, runner, oscar, josh, jason, sequel, φως, hammer, james, scott, ιθύνοντες, england, aaron, wolf, cult, netflix, milos, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, jack, ωδή, amadeus, mozart, borat, cohen, ινκόγκνιτο, disney, star, mcgregor, robocop, mgm, νέα, oscar 2011, oscar 2011 live, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, τελος του κοσμου, εσπα 2021, ξανα, obi, ωδή, εμπορικη, μουσικη, ταινιες, υβρις, φως, ψεματα, cult, ewan mcgregor, james, mgm, oscar, runner, scott, star, εξαιρεσεις, ανοιξη, βιβλιο, βρισκεται, γινονται, γυρισματα, δυστυχως, δηλωσεις, δειχνει, δωσει, εγχειρημα, ελπιδα, επιτυχια, ζωη, ιδια, ιθύνοντες, ινκόγκνιτο, λειτουργια, ματια, μυθιστορημα, οβολό, οθονη, ουσιαστικα, υπογραφη, ρισκο, ρολο, σεζον, σεναριο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, σκηνοθετες, συνταγη, συμπαν, σχεδια, φυσικα, φορα, χασμα γενεων, χασμα, aaron, amadeus, budget, borat, sequel, cohen, dennis, disney, franchise, jack, hammer, ιδιαιτερα, jason, josh, κωμικος, lord of the rings, los angeles, low, mcgregor, milos, mozart, robocop, sacha baron cohen, sequels, σκηνικα, wolf
Τυχαία Θέματα