Immortals: Fenyx Rising - Preview

Παίξαμε το μέχρι πρότινος γνωστό ως "Gods and Monsters".

Μέσα από το πλούσιο (αν και ομογενοποιημένο) line-up νέων παιχνιδιών της Ubisoft για το εγγύς μέλλον, μέσα από το “θα δούμε πόσο διαφέρει από το Odyssey” Assassin's Creed: Valhalla και το “θα δούμε πώς δουλεύει τελικά” Watch Dogs: Legion, εδώ και καιρό είχαμε ξεχωρίσει έναν τίτλο της εταιρείας που έδειχνε ότι

είχε κάτι διαφορετικό να πει. Ο λόγος για το Gods and Monsters (που από εδώ και στο εξής θα είναι γνωστό ως “Immortals: Fenyx Rising”), ένα παιχνίδι που αναπτύσσεται από την Ubisoft Quebec, την ομάδα δηλαδή που παρέδωσε το Assassin's Creed Odyssey, και που από τις πρώτες στιγμές έδειχνε ως ένα κράμα Assassin's Creed και The Legend of Zelda: Breath of the Wild με θεματική αντλημένη από την ελληνική μυθολογία.

Η περιγραφή και μόνο αρκεί για να δημιουργήσει ενδιαφέρον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Και με ευχαρίστηση μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μετά από περίπου 2,5 ώρες επαφής με το παιχνίδι -μέσα από ένα νέο σύστημα hands on εξ αποστάσεως που εφάρμοσε η Ubisoft, μέσω του οποίου μας έδωσε πρόσβαση στον τίτλο- το ενδιαφέρον μας για αυτό το project παρέμεινε ψηλά.

Ας τα βάλουμε στη σειρά για να γίνει ξεκάθαρο εξ αρχής περί τίνος πρόκειται. Το Immortals: Fenyx Rising παίρνει την ελληνική μυθολογία, τη μεταφέρει σε ένα παραμυθένιο, σχεδόν καρτουνίστικο περιβάλλον, προσθέτει στη συνταγή μπόλικο χιούμορ και “self awareness” (ότι είναι παιχνίδι, δηλαδή) και κάνοντας χρήση κλασικών, open-world μηχανισμών προσπαθεί να προσφέρει μια “ανάλαφρη” εμπειρία τύπου Assassin's Creed, με σημαντικά δάνεια, ωστόσο, από άλλα εμβληματικά παιχνίδια των τελευταίων χρόνων. Εν ολίγοις, πάρτε το Assassin's Creed: Odyssey, αλλάξτε τον τόνο του, προσθέστε αρκετό Breath of the Wild και επίσης αρκετό Horizon: Zero Dawn, και το γλυκό είναι έτοιμο, καλοψημένο και, όπως όλα δείχνουν, νόστιμο και με πολλές επιγεύσεις.

Το Immortals δανείζεται πρόσωπα και πλάσματα από την ελληνική μυθολογία, αλλά γράφει μια δική του, εντελώς νέα ιστορία. Πρωταγωνίστρια είναι η Fenyx, μια πρωταθλήτρια του δωδεκάθεου, που ορίστηκε από αυτό ως η σωτήρας του όταν ο τιτάνας Τυφώνας εκθρόνισε τον Δία και την παρέα του από τον Όλυμπο. Ο Δίας, παρέα με τον Προμηθέα, στέκονται σε ένα λόφο, έχουν το ρόλο αφηγητών (με μπόλικο χιούμορ) και καθοδηγούν την ηρωίδα στην περιπέτειά της.

Έτσι, η Fenyx, παρέα με έναν φοίνικα που έχει το όνομα... Φώσφορος (μην ψάχνετε και πολύ τα ονόματα, μιλάμε για παραμυθάκι και όχι για sequel του Odyssey) θα ζήσει μια περιπέτεια στο Χρυσό Νησί με στόχο να νικήσει τις στρατιές του Τυφώνα, τον ίδιο τον τιτάνα και, εν τέλει, να επαναφέρει το δωδεκάθεο στην κορυφή του Ολύμπου. Το Χρυσό Νησί, όπως προαναφέρθηκε, είναι το πεδίο δράσης του τίτλου. Μια περιοχή που είναι χωρισμένη σε επτά “περιφέρειες” με την κάθε μια εξ αυτών να έχει θεματική από έναν θεό του Ολύμπου. Πρακτικά, αυτός είναι ο ανοιχτός κόσμος του Immortals, όπου μπορούμε να πάμε όπου επιθυμούμε ανά πάσα στιγμή, φτάνει, βέβαια, η Fenyx να βρίσκεται στο κατάλληλο επίπεδο ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις και στους εχθρούς που θα βρει μπροστά της (περισσότερα για αυτό σε λίγο).

Ναι, διαβάσατε σωστά, ένα νησί τύπου open-world, όπου θα ζήσουμε μια περιπέτεια με ελευθερία κινήσεων. Αν περιμένατε κάτι άλλο από σύγχρονο τίτλο της Ubisoft, κακώς το περιμένατε. Είπαμε ότι η εταιρεία έχει κάνει τις επιλογές της και πορεύεται πια με αυτές. Αυτό συνεπάγεται έναν αρκετά μεγάλο χάρτη, με μπόλικα σημαδάκια επάνω του, πλειάδα σημείων ενδιαφέροντος, waypoints για το κύριο quest, σημεία με κρυφά dungeons, ναούς για crafting, και πολλά ακόμα “σημαιάκια” που καλούμαστε να εξερευνήσουμε.

Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στο Immortals η Ubisoft Quebec έχει προσπαθήσει να ανακατέψει την τράπουλα ούτως ώστε να μην έχουμε εντελώς “μια από τα ίδια”. Αυτό το ανακάτεμα της τράπουλας εντοπίζεται σε διάφορους τομείς του παιχνιδιού, όπως το ίδιο το traversal, το σύστημα μάχης και, κυρίως θα λέγαμε, την υπέροχη εναλλαγή και ποικιλία μεταξύ quests μάχης και dungeons με επίλυση γρίφων.

Δεν θα το αρνηθούμε, η ροή στην περιφέρεια Hephaestus' Forge, στην ενότητα του νησιού, δηλαδή, που είχαμε πρόσβαση κατά τη δοκιμή μας, είχε εξαιρετική ροή. Ένα σύντομο tutorial μάς έμαθε το πλούσιο και καλοσχεδιασμένο σύστημα μάχης, ρίχνοντάς μας απέναντι σε νεκροζώντανους πολεμιστές, μινώταυρους, κύκλωπες, μέδουσες και κέρβερους. Στη συνέχεια μάθαμε το traversal, τον τρόπο περιήγησης στον κόσμο, που έχει τριπλή υπόσταση, μετά μπήκαμε σε ένα dungeon, όπου το puzzle solving και το platforming είχαν τον πρώτο λόγο ως ότου αποκτήσαμε ελευθερία να κάνουμε ό,τι θέλουμε στην περιφέρεια αυτή. Μιλάμε για μηχανισμούς που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε δεκάδες άλλα παιχνίδια, τίποτα καινοτόμο και ρηξικέλευθο. Όμως, το gameplay είναι καλοσχεδιασμένο, πλούσιο, ποικίλο και με ιδανική ροή, σε σημείο που μας έφερε στο μυαλό άλλες εποχές του gaming, πιο “παραδοσιακές” και “παιχνιδιάρικες”.

Ας τα δούμε με τη σειρά. Σε ό,τι αφορά στο traversal η Fenyx μπορεί να περπατάει ή να τρέχει, να κάνει summon ένα άλογο για να καλύπτει γρήγορα μεγάλες αποστάσεις ή, τέλος, να ανεβαίνει σε ψηλά σημεία και να κάνει χρήση των Φτερών του Ικάρου, όχι όμως για πτήση, αλλά για αιώρηση, για μερικές εκατοντάδες μέτρα (ακριβώς όπως πράττει ο Link στο Breath of the Wild). Το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η απόσταση, εξαρτάται από τη stamina που έχει η Fenyx -ένα στοιχείο του gameplay κρίσιμης σημασίας, που εφαρμόζεται όχι μόνο στο gliding, αλλά και στο τρέξιμο της Fenyx, στο τρέξιμο του mount, στο platforming και το σκαρφάλωμα, αλλά και στη μάχη.

Και περνάμε στη μάχη. Εδώ θα τολμήσουμε να πούμε ότι ήταν το highlight της δοκιμής μας (μαζί με τα puzzle solving dungeons/ quests). Θυμίζοντας (πάλι) κάτι μεταξύ Assassin's Creed Odyssey και Horizon Zero Dawn, με λίγο πασπάλισμα Breath of the Wild, το σύστημα μάχης του Immortals κάνει χρήση του, κλασικού πλέον, heavy attack/ light attack/ dodge/ parry, με δυνατότητα κλειδώματος στο στόχο (για περιπτώσεις δυνατών εχθρών η bosses -χωρίς να περιορίζεται σε αυτούς) ή χωρίς κλείδωμα για crowd control. Οι βασικές κινήσεις συμπληρώνονται από μια σειρά special κινήσεων, που ενεργοποιούνται με κρατημένη σκανδάλη και πάτημα άλλων κουμπιών, οι οποίες προκαλούν τεράστια ζημιά στους αντιπάλους.

Το “σπαμάρισμα” αυτών των κινήσεων, ωστόσο, περιορίζεται από τη stamina, που βρίσκει εφαρμογή και εδώ, και έχει ένα σχετικό cooldown ή αναπληρώνεται με τη χρήση ειδικών potions. Ειδικά αναφερόμενοι στα potions, υπάρχουν συνολικά τεσσάρων ειδών, τοποθετημένα στο d-pad. Ένα για health, ένα για stamina, ένα για προσωρινή αύξηση της attack power και ένα για προσωρινή αύξηση της άμυνας και, ναι, σωστά το μαντέψατε κατασκευάζονται με συλλογή resources από το περιβάλλον ή από σεντούκια. Σε γενικές γραμμές μείναμε πολύ ικανοποιημένοι από τη μάχη του Immortals. H ροή του και η εναλλαγή των ειδών των επιθέσεων με το dodge και το parry λειτουργούσε τέλεια, με πλειάδα από οπτικά εφέ και slow downs σε κρίσιμα σημεία να ανεβάζουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία.

Όλα αυτά, μαζί με τον πλούσιο οπλισμό, αλλά και την ίδια την Fenyx, κάνουν χρήση ενός light “RPG” συστήματος αναβαθμίσεων. Η Fenyx κερδίζει επίπεδα με διάφορους τρόπους, όπως με νίκες bosses, ολοκληρώνοντας ειδικά quests που προσφέρουν νομίσματα του Χάροντα, συλλέγοντας κεραυνούς του Δία κ.ο.κ. Κερδίζοντας και αλλάζοντας όπλα και πανοπλίες, αυξάνεται αντιστοίχως η attack power και η defence της ηρωίδας. Υπάρχει βεβαίως και ένα σχετικό skill tree για τις ειδικές κινήσεις, ενώ skill tree έχουμε και για τα potions, τα οποία γίνονται crafting σε συγκεκριμένους ναούς που βρίσκονται διάσπαρτοι στο χάρτη. Μπόλικα πράγματα, για να μας κρατήσουν απασχολημένους για καιρό.

Το έτερο highlight της δοκιμής μας ήταν τα special quests, τα dungeons ή τα “temples” του Breath of the Wild αν θέλετε. Αυτές είναι ειδικές αποστολές, με τεράστια ποικιλία στο σχεδιασμό τους, που μπορεί να απαιτούν από 2 μέχρι 30 λεπτά στην επίλυσή τους. Για παράδειγμα, ένα απλό τέτοιο dungeon ζητούσε από τον παίκτη να καθοδηγήσει τη Fenyx μέσα από ένα λαβύρινθο κινδύνων καθώς αιωρείται, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ένα άλλο όμως, ένα puzzle “Αστερισμού”, μάς πήρε περίπου 30 λεπτά για να το ολοκληρώσουμε, και ήταν γεμάτο platforming, άλματα, σκαρφάλωμα (ακριβώς όπως στα Assassin's Creed), τοποθέτηση σφαιρών σε διακόπτες και, γενικώς, πολλή σκέψη για να βρούμε τρόπο να ανοίξουμε τη Χ πόρτα, για να ελευθερώσουμε τον Ψ διακόπτη, που θα μας οδηγήσει στο Ζ δωμάτιο.

Όμορφα, καλοσχεδιασμένα πραγματάκια, που προσφέρουν μια πολύ χρήσιμη ανάπαυλα από τις μάχες και το main quest. Και υπάρχουν και άλλα, όπως τα dungeons, που μας στέλνουν στον... κάτω κόσμο, σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, είναι γραμμικά, και συνδυάζουν μάχες με επίλυση γρίφων, που στο τέλος τους προσφέρουν αξιόλογο (και ίσως απαραίτητο στην πορεία) loot. Σε αυτή τη φάση και με όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, εκτιμούμε ότι αυτή η ποικιλία στο gameplay, αυτή η εναλλαγή μεταξύ μαχών και επίλυσης γρίφων, σε συνδυασμό με την άριστη μάχη, το καλοσχεδιασμένο platforming και τους έξυπνα σχεδιασμένους γρίφους, είναι το “selling point” και το σημείο όπου το παιχνίδι της Ubisoft κερδίζει τους πόντους του.

Όλα όσα περιγράφονται στο παρόν κείμενο παρουσιάζονται μέσα από μια όμορφη απεικόνιση, που ενώ έχει τη δική της ταυτότητα, δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Το εικαστικό είναι μεν γοητευτικό, με πλούσια, σχεδόν παστέλ χρώματα σε σημεία και με τη βλάστηση να μοιάζει σαν υδατογραφία, αλλά γενικά τα γραφικά στο σημείο που εξερευνήσαμε είναι κοινότυπα και χωρίς κάτι το πραγματικά ξεχωριστό. Ωστόσο, η δοκιμασμένη μηχανή γραφικών δεν δημιούργησε σχεδόν κανένα πρόβλημα κατά τη δοκιμή μας. Πέρα από κάποια θέματα με την κάμερα και ορισμένα physics based puzzles, που δεν λειτουργούσαν όπως θα τα περιμέναμε, το παιχνίδι έτρεχε άψογα και δείχνει να είναι ήδη έτοιμο.

Ολοκληρώνοντας τις εντυπώσεις μας, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ελπίδες για ένα καλοφτιαγμένο, με μεράκι και πολλές ιδέες και δάνεια, όμορφα ριγμένα στο τραπέζι. Ο υπογράφων δεν θα κρύψει ότι περιμένει με πολλή περισσότερη αδημονία το Immortals: Fenyx Rising από κάθε άλλο παιχνίδι της Ubisoft που θα κυκλοφορήσει εντός του 2020.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε 30 λεπτά από το δικό μας gameplay με το παιχνίδι, ενώ περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε απορίες που ενδεχομένως έχετε, θα βρείτε στο live stream που θα γίνει την Παρασκευή 11/9, λίγο μετά τις 21:00 από το κανάλι μας στο YouTube, όπου θα προβάλουμε ακόμα περισσότερο gameplay.

To Immortals: Fenyx Rising θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου του 2020 για PS4, PC, Xbox One και Switch. Η δοκιμή μας έγινε εξ αποστάσεως, με σύνδεση από υπολογιστή σε υπολογιστή.

pcps4xbox oneswitch Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
immortals, immortals, assassins creed, live stream, xbox one, monsters, ubisoft, watch, dogs, legion, odyssey, legend, zelda, wild, project, dawn, νέα, sequel, εταιρεία, quest, puzzle, heavy, light, dodge, health, power, slow, defence, tree, συγκεκριμένο, video, live, youtube, ps4, xbox, switch, click, image, ομαδα διας, www.youtube.com, τελος του κοσμου, δωδεκαθεο, δανεια, νησι, ονοματα, παιχνιδια, χρωματα, ps4, quest, ubisoft, youtube, αυξηση, αλογο, βρειτε, βρισκεται, γινει, γινονται, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, εγινε, εφε, υπαρχει, ελευθερια, εποχες, επτα, εταιρεία, ετοιμο, ζημια, ιδεες, ιδια, ιδιο, κειμενο, λογο, μεδουσες, μυθολογια, μπορειτε, μυαλο, ομαδα, ομορφη, ονομα, οπτικα, παμε, πεδιο, περιβαλλον, ροη, πορτα, πτηση, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, συνταγη, συγχρονο, ταυτοτητα, τυφωνας, τρεξιμο, φτανει, χιουμορ, ομορφα, ωρες, health, sequel, click, dawn, dodge, defence, dogs, δωματιο, εφαρμογη, ειπαμε, εξυπνα, puzzle, γλυκο, heavy, ιδιαιτερα, watch, project, switch, κρυφα, legion, legend, light, live stream, μοιαζει, monsters, μπροστα, odyssey, pad, παιχνιδι, πληροφοριες, power, slow, tree, θεματα, υπεροχη, βεβαιως, wild, world, zelda
Τυχαία Θέματα