EBHE: να επιδοτηθούν από το τέλος ΑΠΕ τα θερμικά ηλιακά συστήματα

09:05 11/7/2012 - Πηγή: Econews

Την ένταξη των ηλιακών θερμικών συστημάτων που παράγουν ψύξη και θέρμανση στο μηχανισμό επιδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας μας επιδιώκει η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ).

Η ΕΒΗΕ εκτιμά μάλιστα ότι επιδότηση της θερμικής ηλιακής ενέργειας με μόλις 10% της επιδότησης που απολαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα ήταν άκρως επωφελής για τους καταναλωτές και ευεργετική για τον κλάδο αλλά και το περιβάλλον.

Επίσης η ΕΒΗΕ ζητά την ένταξη των ηλιοθερμικών συστημάτων σε καθεστώς χαμηλότερου ΦΠΑ που απολαμβάνουν

ανταγωνιστικές τεχνολογίες.

Όπως αναφέρει η ΕΒΗΕ, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης που έλαβε χώρα στις 4 Ιουλίου υπογράμμισε τα εξής:

“1. Οι πωλήσεις θερμικών ηλιακών συστημάτων παρουσίασαν σταθμική αύξηση κατά το α’ εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 της τάξης του 5% σε boilers και 10,2% σε συλλέκτες, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις εξαγωγές ήταν της τάξης του 10,5% σε boilers και 13,9% σε συλλέκτες. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η στροφή των καταναλωτών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και η αξιοπιστία της ελληνικής παραγωγής θερμικών ηλιακών συστημάτων διεθνώς.

2. Η Ένωση καλωσόρισε τέσσερα νέα μέλη στους κόλπους της. Πρόκειται για τις βιομηχανίες Cosmosolar και Iliostar, καθώς και τα συνεργαζόμενα μέλη Κανελλάκης Α.Ε. και Μαλεφάκης Α.Β.Ε.Ε. Παράλληλα, τα συνεργαζόμενα μέλη Tiemme Hellas και Knauf Insulation παρουσίασαν στα μέλη τις τεχνολογικές εξελίξεις στους σταθμούς κυκλοφορητών θερμικών ηλιακών συστημάτων και στα μονωτικά υλικά για συλλέκτες αντίστοιχα.

3. Η ΕΒΗΕ σύστησε ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα δραστηριοποιηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού, εστιάζοντας καταρχήν στους τρόπους αντιμετώπισης της διακίνησης θερμικών ηλιακών συστημάτων χωρίς νόμιμα παραστατικά.

4. Η ΕΒΗΕ επαναφέρει τις προτάσεις της για ένταξη των θερμικών ηλιακών συστημάτων σε καθεστώς χαμηλότερου ΦΠΑ, αφού υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό από την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που παρότι μη φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, απολαμβάνουν προνομιακό καθεστώς ΦΠΑ.

Η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας εκπροσωπεί τον δυναμικό κλάδο των βιομηχανιών κατασκευής θερμικών ηλιακών συστημάτων στην Ελλάδα. Η ΕΒΗΕ, με έτος ιδρύσεως το 1978, είναι η παλαιότερη ένωση στο χώρο των ΑΠΕ στην Ευρώπη.

Η ελληνική βιομηχανία ηλιακών συστημάτων απασχολεί περίπου 3.700 άτομα και είναι ένας από τους ελάχιστους βιομηχανικούς κλάδους που εξάγει προϊόντα του με ιδιαίτερη επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα εξοικονομούν ετησίως την ενέργεια αλλά και τους ρύπους που θα παρήγαγε ένα εργοστάσιο της ΔΕΗ ισχύος 400MW”.

Keywords
Τυχαία Θέματα