Ενεργειακός “εμφύλιος” Συμπαραγωγής-Φωτοβολταϊκών για τις ταρίφες

08:23 11/7/2012 - Πηγή: Econews

Επίθεση στον Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) εξαπέλυσε ο  Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ) με αφορμή ανακοίνωση του ΣΠΕΦ στην οποία ισχυριζόταν ότι η Συμπαραγωγή απολαμβάνει πολύ υψηλές αποζημιώσεις τη στιγμή που βασίζεται στο  φυσικό αέριο που είναι ένα εισαγόμενο
ορυκτό καύσιμο (διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση του ΣΠΕΦ στο econews).

Μάλιστα, ο ΣΠΕΦ είχε προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον της απόφασης Δ5-ΗΛ/Γ/Φ1/749 του ΥΠΕΚΑ με το δικαιολογητικό ότι ευνοεί τη Συμπαραγωγή

εις βάρος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Ο ΕΣΣΗΘ κάνει λόγο για “αντιεπιχειρηματική και αντιαναπτυξιακή επίθεση”, χαρακτηρίζει την συμπαραγωγή ως τεχνολογία με πολύ υψηλή απόδοση που συμβάλλει σε μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμων και υποστηρίζει πως είναι τα φωτοβολταϊκά που απολαμβάνουν υπέρμετρες επιδοτήσεις αν ληφθεί υπόψη η χαμηλή αποδοτικότητα της φ/β τεχνολογίας που κυμαίνεται στο 15% με 17%, αλλά και η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας.

Επίσης, ο ΕΣΣΗΘ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας τη στιγμή που μια κατεξοχήν αγροτική χώρα όπως η δική μας αναγκάζεται να εισάγει το 75% των τροφίμων που καταναλώνει.

Αναλυτικά ο ΕΣΣΗΘ στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Με έκπληξη παρακολουθούμε από τον Τύπο, εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μία ανοίκεια, ασαφή, αντι-επιστημονική και, εν πολλοίς, αντι-αναπτυξιακή, αντι-επιχειρηματική και αντι-κοινωνική επίθεση κύρια του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) αλλά και άλλων φορέων ΑΠΕ κατά της Εξοικονόμησης Ενέργειας, η οποία συμπεριλαμβάνει και την τεχνολογία Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ).

Θεωρούμε την επίθεση ανοίκεια διότι ο ΣΠΕΦ οφείλει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, έχουν δεσμευθεί για τον ίδιο ακριβώς στόχο, τόσο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των ΑΠΕ όσο και της εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας. Επομένως κατά την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία το πλαίσιο του στόχου είναι κοινό και αδιαίρετο.

Θεωρούμε την επίθεση αντι-επιστημονική διότι ο ΣΠΕΦ γνωρίζει ότι τα φωτοβολταϊκά έχουν, με βάση τις έως σήμερα διαθέσιμες τεχνολογίες, συντελεστή ισχύος της τάξης του 15-17% , ενώ επιδοτούνται υπέρμετρα στην Ελλάδα. Όποιος όμως ανησυχεί για το γεγονός ότι η ασθενής οικονομική κατάσταση της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ενισχύσεων, καλό είναι να επιχειρηματολογεί με βάση την τεχνολογία που έχει επιλέξει και όχι στρεφόμενος κατά των άλλων τεχνολογιών.

Αντιπαραβάλλοντας, η ΣΗΘΥΑ έχει απόδοση που πολλές φορές υπερβαίνει το 80%, συντελεστή φορτίου 100%, ταυτόχρονη παραγωγή χρήσιμης θερμότητας ενώ συμβάλει στην εξοικονόμηση πρωτογενούς καυσίμου έως και 25%. Τα εν λόγω τεχνικά χαρακτηριστικά την αναδεικνύουν ως μία από τις πλέον ανταγωνιστικές τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, σήμερα, στην Ελλάδα. Για αυτό ακριβώς το λόγο, η εξοικονόμηση μέσω μίας εγκατάστασης ΣΗΘΥΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα