Συγγραφείς στα δικαστήρια για τη Λάρα Αντίποβα του μυθιστορήματος «Δόκτωρ Ζιβάγκο»

Στα δικαστήρια οδηγείται η διαμάχη μεταξύ δύο συγγραφέων, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η ερωτική ζωή της Λάρα Αντίποβα, της ηρωίδας του εμβληματικού μυθιστορήματος Δόκτωρ Ζιβάγκο του Μπορίς Παστερνάκ.

Το 2016 η Άννα Παστερνάκ, δημοσιογράφος και απόγονος του Ρώσου συγγραφέα, εξέδωσε ένα βιβλίο, αποτέλεσμα έρευνας, στο οποίο αποκάλυπτε την πραγματική ταυτότητα της γυναίκας στην οποία βασίστηκε η Λάρα Αντίποβα: ήταν η Όλγκα Ιβίνσκαγια, κρυφή ερωμένη και μούσα του Μπορίς Παστερνάκ. Τρία χρόνια αργότερα, η συγγραφέας

Λάρα Πρέσκοτ έγραψε ένα μυθιστόρημα που περιστρέφεται γύρω από το βιβλίο Δόκτωρ Ζιβάγκο, το Όσα κρατήσαμε κρυφά (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής, Μεταίχμιο 2020), στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σκηνές σεξ μεταξύ του Παστερνάκ και της Όλγκα. Η Παστερνάκ κατηγορεί την Πρέσκοτ ότι άντλησε στοιχεία από το δικό της βιβλίο και τα ενσωμάτωσε στο μυθιστόρημά της, χωρίς να αναγνωρίσει δημόσια την επιρροή αυτή.

Η Παστερνάκ ισχυρίζεται ότι όταν συνάντησε την Πρέσκοτ το 2019 στην Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου, εκείνη την είχε ευχαριστήσει λέγοντάς της: «Το βιβλίο σου ήταν πηγή ανεκτίμητης αξίας για μένα. Δεν θα μπορούσα να έχω γράψει το βιβλίο μου χωρίς αυτό. Στήριξα σε αυτό όλη την ιστορία του Μπορίς και της Όλγκα». Από την πλευρά της, η Πρέσκοτ υποστηρίζει πως και το δικό της έργο αποτελεί προϊόν αυθεντικής έρευνας, χαρακτηρίζοντας αστήρικτες και καιροσκοπικές τις κατηγορίες που της προσάπτει η Παστερνάκ.

Η Πρέσκοτ έχει πάντως τη στήριξη του εκδοτικού οίκου Penguin Random House, που καλύπτει τα πανάκριβα έξοδα υπεράσπισής της, θεωρώντας πως οι ισχυρισμοί της Παστερνάκ είναι αβάσιμοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα