Ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα ζητά περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες

Επικριτικός για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στους πρόσφυγες ήταν ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, ο περσινός νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο RFI, υπογραμμίζοντας πως οι κοινωνίες έχουν ευθύνη να διασώσουν και να προστατεύσουν ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στην πρώτη σκηνή του βιβλίου του Αντίο, Ζανζιβάρη, ο Γκούρνα περιγράφει το πώς μία αφρικανική οικογένεια σώζει έναν Άγγλο που παραλίγο να πεθάνει διασχίζοντας την έρημο. «Σκεφτόμουν πως αν κάποιος εμφανιστεί και είναι σε κίνδυνο, τον βοηθάς. Και αυτό

δεν είναι καθόλου παράξενο. Στην πραγματικότητα, θα περίμενε κανείς ότι θα αναβίωνε η εμπειρία της Ευρώπης, ειδικά στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, λόγω του αριθμού των προσφύγων που πηγαινοέρχονταν στην ευρωπαϊκή ήπειρο – άνθρωποι εξόριστοι από την ανατολική Ευρώπη, άνθρωποι που επέστρεφαν από διάφορες μορφές κράτησης, κ.λπ. Όμως φαίνεται πως αυτή η μνήμη χάθηκε», σχολίασε ο συγγραφέας.

Όπως παρατήρησε, τα προσφυγικά ρεύματα από τη Συρία και το Ιράκ προς την Ευρώπη είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, που έχει προκύψει εξαιτίας των πολέμων στις περιοχές αυτές. «Όταν οι ζωές των ανθρώπων κινδυνεύουν με αυτόν τον τρόπο, μου φαίνεται πως υπάρχει μία ανθρώπινη υποχρέωση να προσφέρουμε φιλοξενία. Οπότε, είτε μιλάμε για μεγάλο αριθμό προσφύγων είτε όχι, το ανθρώπινο είναι να μην τους διώχνουμε. […] Πιστεύω πως μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση είναι εφικτή», επισήμανε.

Σημειωτέον ότι ο ίδιος ο Γκούρνα υπήρξε πρόσφυγας, καθώς σε εφηβική ηλικία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ζανζιβάρη λόγω διωγμών σε βάρος της μειονότητας στην οποία ανήκε, καταλήγοντας στην Αγγλία.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά το τελευταίο μυθιστόρημά του, Άλλες ζωές, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά, ενώ ετοιμάζονται και άλλα έργα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα