Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συγχώνευση της Vivendi με τη Lagardère

Έρευνα εις βάθος ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αξιολογήσει τη σχεδιαζόμενη εξαγορά της Lagardère από τη Vivendi. Οι δύο όμιλοι διαθέτουν τους δύο μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της Γαλλίας (η Editis ανήκει στη Vivendi και η Hachette στη Lagardère) και, για τον λόγο αυτό, εκφράζονται ανησυχίες ότι η συγχώνευσή τους θα μπορούσε να προκαλέσει στρεβλώσεις ως προς τον ανταγωνισμό στη γαλλική εκδοτική αγορά.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί ότι η προτεινόμενη

εξαγορά μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό σε όλο το εύρος της αλυσίδας βιβλιοπαραγωγής στις γαλλόφωνες χώρες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης και σε ένα τμήμα των εκδόσεων περιοδικών στη Γαλλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, γνωστοποιώντας ότι θα έχει λάβει την απόφασή της έως τις 19 Απριλίου 2023.

Όπως τονίζει η Κομισιόν, οι άλλοι ανταγωνιστές στη γαλλική αγορά του βιβλίου (λ.χ. Madrigall, Media-Participations), έχουν πιο περιορισμένη παρουσία. Με αυτό το δεδομένο, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία ότι, λόγω της ιδιαίτερα ισχυρής θέσης που θα είχε στην αγορά η ενιαία οντότητα που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση: α) Οι εκδοτικοί οίκοι ενδέχεται να στερηθούν πηγές εισοδήματος κρίσιμες για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους, προερχόμενες από τις εκδόσεις έργων γνωστών συγγραφέων, β) Οι εκδοτικοί οίκοι ενδέχεται να συναντήσουν εμπόδια στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες αναγκαίες για την προώθηση και τη διανομή των βιβλίων τους, και γ) Τα βιβλιοπωλεία ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με μειωμένα περιθώρια κέρδους και οι αναγνώστες με αυξημένες τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα