Η δημόσια συγγνώμη του Μπομπ Ντίλαν για τις υπογραφές-καρμπόν στο βιβλίο του

Δημόσια συγγνώμη ζήτησε ο νομπελίστας τραγουδοποιός Μπομπ Ντίλαν μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε, επειδή στην ειδική έκδοση του νέου του βιβλίου, The Philosophy of Modern Song, που πωλούνταν έναντι 599 δολαρίων, αντί να υπογράψει ο ίδιος (όπως ισχυριζόταν ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster, παρέχοντας μάλιστα και πιστοποιητικό αυθεντικότητας), χρησιμοποίησε ένα μηχάνημα που έκανε τη δουλειά αυτή.

Αυτό αποκαλύφθηκε όταν πολλοί από τους αγοραστές της ειδικής έκδοσης ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με τη «χειρόγραφη» υπογραφή του Ντίλαν,

που όμως ήταν πανομοιότυπη σε όλα τα αντίτυπα.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο 81χρονος τραγουδοποιός ξεκαθάρισε πως σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του, οι υπογραφές που έβαζε ήταν οι δικές του. Ωστόσο, εξήγησε πως το 2019 άρχισε να έχει σοβαρούς ιλίγγους, που συνεχίστηκαν και στη διάρκεια της πανδημίας. «Χρειάζεται μία ομάδα πέντε ατόμων σε κλειστό περιβάλλον για να μπορέσει να γίνει η υπογραφή των αντιτύπων και δεν μπορούσαμε να βρούμε έναν ασφαλή και λειτουργικό τρόπο να ολοκληρώσουμε αυτό που έπρεπε να κάνω, ενόσω η πανδημία του κορονοϊού μαινόταν. Έτσι, στη διάρκεια της πανδημίας ήταν αδύνατον να υπογράψω οτιδήποτε και οι ίλιγγοι δε βοηθούσαν. Καθώς οι προθεσμίες εξέπνεαν, μου προτάθηκε η ιδέα της χρήσης ενός αυτόματου στιλό, με τη διαβεβαίωση ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν “όλη την ώρα” στον κόσμο της τέχνης και της λογοτεχνίας. Η χρήση ενός μηχανήματος ήταν μία λανθασμένη απόφαση και θέλω να τη διορθώσω άμεσα. Από κοινού με τη Simon & Schuster και τους συνεργάτες μου, προσπαθούμε να το καταφέρουμε», ανέφερε στη δήλωσή του.

Από την πλευρά του, ο εκδοτικός οίκος ζήτησε επίσης συγγνώμη και προσέφερε επιστροφή χρημάτων σε όσους αγόρασαν την ειδική έκδοση.

Keywords
Τυχαία Θέματα