Ηνωμένο Βασίλειο: Προσπάθεια των εκδοτικών οίκων να μην ακριβύνουν τα βιβλία

Άνοδο στις τιμές των βιβλίων στο λιανεμπόριο που μπορεί να φτάσει και το 20% προβλέπουν Βρετανοί εκδότες, παρότι αρκετοί εξ αυτών, κυρίως οι μεγαλύτεροι και πιο εύρωστοι οικονομικά, καταβάλλουν προσπάθειες ώστε οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας να μην περάσουν στο αναγνωστικό κοινό.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν βρετανικοί εκδοτικοί οίκοι για να περιορίσουν τα κόστη και να αποφύγουν την αύξηση της τιμής λιανικής είναι η χρήση φθηνότερου και λεπτότερου χαρτιού, η ματαίωση των ανατυπώσεων παλιότερων βιβλίων και η μείωση των εκδιδόμενων έργων.

Υπενθυμίζεται

ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο επί σχεδόν έναν αιώνα, έως τη δεκαετία του 1990, ίσχυε η λεγόμενη Net Book Agreement, μία συμφωνία σταθερής τιμής πώλησης βιβλίων μεταξύ εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων. Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων έχουν την ευχέρεια να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις, γεγονός που σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής και πρώτων υλών σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους για τους εκδοτικούς οίκους συρρικνώνονται σημαντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα