Δημήτρης Κέρτης: «Ο δρόμος των ελεφάντων»

09:44 2/2/2021 - Πηγή: Diastixo

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Κέρτη με τον τίτλο Ο δρόμος των ελεφάντων είναι μια πολυεπίπεδη ιστορία που διαπερνά τέσσερις γενιές, δηλαδή τους προγόνους της Μόιρας Αλτόι καθώς και την ίδια και οι οποίοι, εν αγνοία τους, είναι δεμένοι με την ελευθερία, τη συνέχεια και την τύχη μιας φυλής της Αιθιοπίας. Η εξαφάνιση του πρώτου Αλτόι, ο οποίος επισκεπτόταν συχνά τις χώρες της Αφρικής λόγω της δουλειάς του –ήταν χονδρέμπορος–, αποτελεί τη βάση της ιστορίας. Θ’ ακολουθήσει έπειτα από πολλά χρόνια ο γιος του Αλέξανδρος, το έτος 1963. Ο Αλέξανδρος Αλτόι την εποχή εκείνη ήταν αξιωματικός του στρατού.

Παντρεμένος με τη Μαρία απέκτησαν έναν γιο, τον Κοσμά, που ήταν νήπιο όταν ο πατέρας του αποφάσισε ν’ αναζητήσει τον χαμένο γονιό του στην Αιθιοπία. Εκείνη τη χρονιά έλαβε ένα ανώνυμο γράμμα από την Αιθιοπία, που τον πληροφορούσε πως έπρεπε να πάει στην Αντίς Αμπέμπα, γιατί ο πατέρας του τον είχε ανάγκη. Το πιο λογικό θα ήταν ν’ αγνοήσει εκείνο το ουρανοκατέβατο σημείωμα, αφού γνώριζε ότι το πλοίο, με το οποίο θα επέστρεφε ο πατέρας του από την Αφρική, είχε βυθιστεί και δεν υπήρχε ούτε ένας επιζών από το ναυάγιο. Εκείνο που τον παρακίνησε ν’ αποτολμήσει το ταξίδι ήταν ένα γνωστό του σημάδι: ένα παπάκι ζωγραφισμένο σε μια γωνιά του σημειώματος. Ο πατέρας του συνήθιζε να του ζωγραφίζει παπάκια, όταν ήταν μικρός, πειράζοντάς τον ότι περπατούσε σαν παπάκι. Αυτό το σημάδι που το γνώριζαν μόνον οι δυο τους τον βεβαίωνε ότι ο πατέρας του ζούσε κι ότι έπρεπε να σπεύσει κοντά του, να τον βρει και να τον βοηθήσει. Από τη στιγμή όμως που έφτασε στην Αιθιοπία, τα ίχνη του χάνονται, όπως είχε συμβεί τότε και με τον πατέρα του. Τα χρόνια περνούν χωρίς να έχει υπάρξει κανένα σημάδι ζωής για τον Αλέξανδρο Αλτόι, ακόμη κι όταν, πολλά χρόνια αργότερα, στην οικογένεια του γιου του Κοσμά συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα και ο ίδιος έχει συνάψει γνωριμίες με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην Αιθιοπία.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Το 2012 τρία νεαρά ζευγάρια, που τους συνδέει μακροχρόνια φιλία και κοινά ενδιαφέροντα, σχεδιάζουν ένα ταξίδι στην Αιθιοπία. Κεντρικό πρόσωπο της παρέας η Μόιρα (Μοίρα) Αλτόι, η οποία χωρίς να το ξέρει θα καθορίσει με την παρουσία της στα βουνά της Αιθιοπίας τη συνέχεια, την ελευθερία και τη συμφιλίωση μιας κατατρεγμένης φυλής, που προσπαθεί να σωθεί από τους διώκτες της. Ο διωγμός της φυλής είχε αρχίσει δεκαετίες πριν κι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα στα πρόσωπα των Αλτόι έδωσε στη φυλή την ελπίδα της σωτηρίας τους. Το ταξίδι στην Αντίς Αμπέμπα, αν και πραγματικότητα, δίνει την εντύπωση στα τρία ζευγάρια από την Ελλάδα ενός ονείρου, όσα ζουν εκεί μοιάζουν μαγικά. Στο ταξίδι τούς συνόδεψε και ο Έρικ, φίλος των Αλτόι και άριστος γνώστης της περιοχής.

{jb_quote} Δεν πρόκειται για μια επιφανειακή γνώση συλλεγμένη από εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, αλλά για στέρεες γνώσεις που αποκτήθηκαν από μακρόχρονη παραμονή του στην Αιθιοπία. {/jb_quote}

Στο μεταξύ, στην Αντίς Αμπέμπα έτυχε να γνωρίσουν κάποιον άντρα, που τους έδωσε λιγοστές πληροφορίες για τον παππού της Μόιρας, οι οποίες προσδιόριζαν το στίγμα του στην Αζούμ, στην Άδουα, ακόμη και στην Ερυθραία. Επειδή όμως δεν μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο της γραμμής για την Αξούμ, τα τρία ζευγάρια επιβιβάζονται σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο με πιλότο τον Νικ Έμερσον, φίλο του Έρικ. Για να κερδίσουν χρόνο και να φτάσουν γρήγορα στον προορισμό τους πετούν πάνω από τη ζούγκλα, όπου θ’ αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Το μικρό αεροσκάφος με τον έμπειρο σε παρόμοιες καταστάσεις κυβερνήτη του δε θα κατορθώσει ν’ αποφύγει την επικίνδυνη αναγκαστική προσγείωση μέσα στη ζούγκλα. Τα όργανα του αεροπλάνου το ένα μετά το άλλο βγαίνουν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των κεραυνών. Το παρήγορο στην ατυχία τους είναι ότι όλοι βγήκαν ζωντανοί με μικροτραυματισμούς, μέσα όμως σε μια ζούγκλα εχθρική ακόμη και για κείνους που την έχουν ζήσει. Θα απειληθεί πολλές φορές η ζωή τους μέχρι να πλησιάσουν σε «ξέφωτο», εκεί δηλαδή που υπάρχει ανθρώπινη παρουσία, που θα μπορέσει να τους βοηθήσει να φτάσουν στον προορισμό τους πριν να είναι πολύ αργά. Ο δρόμος των ελεφάντων βοηθάει πάρα πολύ τους γνώστες των συνηθειών αυτών των ζώων στο να προσανατολιστούν και ν’ ανακαλύψουν νέες διόδους, μέσα από τις οποίες θα προσεγγίσουν περιοχές κατοικημένες και προπαντός νοσοκομείο για τους πληγωμένους. Τα υπόλοιπα μέλη της παρέας θα κατευθυνθούν προς το άβατο για κείνους χωριό της φυλής, όπου θα συναντήσουν τη Μόιρα, αλλά και γνώριμά τους πρόσωπα και μεταξύ αυτών και τον παππού της Μόιρας, που θα τον δουν πρώτη φορά στη ζωή τους.

Ο δρόμος των ελεφάντων είναι το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη Κέρτη, το οποίο όμως δεν έχει καμιά σχέση με πρωτόλειο έργο. Είναι τόσο σοφά δομημένο, έχει τόσο ρεαλιστικό μύθο που αμέσως, από τις πρώτες κιόλας σελίδες κερδίζει, αιχμαλωτίζει θα λέγαμε τον αναγνώστη. Τα γεγονότα είναι καταιγιστικά, ορμητικός χείμαρρος στον οποίο ο αναγνώστης αφήνεται να παρασυρθεί και να γοητευτεί από ένα πρωτόγνωρο για τους πρωταγωνιστές φαινόμενο, τη διαφορετικότητα των ζωνών που απαρτίζουν τη χώρα της μαύρης ηπείρου. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας είναι οι γνώσεις του συγγραφέα για τον τόπο. Δεν πρόκειται για μια επιφανειακή γνώση συλλεγμένη από εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, αλλά για στέρεες γνώσεις που αποκτήθηκαν από μακρόχρονη παραμονή του στην Αιθιοπία. Έτσι οι περιγραφές των τόπων, όπου διαδραματίζεται η ιστορία, είναι ακριβείς και δίνουν τη δυνατότητα στον συγγραφέα να προχωρήσει το έργο του και να το αναδείξει με τρόπο πειστικό. Η κάθε περιοχή, με τις μικρές ή τις μεγάλες δυσκολίες που κρύβει, θα προβληματίσει τους ήρωες κατά πόσο θα κατορθώσουν να πετύχουν τους στόχους τους. Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής κρύβουν παγίδες που μπορούν ν’ αποβούν θανάσιμες από λάθη που δε συγχωρούνται.

Ο Δημήτρης Κέρτης έχει δημιουργήσει ένα θαυμάσιο κλίμα και έχει λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους που εξασφαλίζουν ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα, ένα ταξίδι στον χρόνο και στον τόπο, στα ήθη και τα έθιμα ενός από τους αρχαιότερους λαούς της μαύρης ηπείρου.

Ο δρόμος των ελεφάντων
Δημήτρης Κέρτης
Εκδόσεις Αγγελάκη
σ. 604
ISBN: 978-960-616-142-1
Τιμή: 14,00€

Keywords
Τυχαία Θέματα