Ο γιος του Τραμπ, το «1984» και η οργουελική ειρωνεία

09:44 2/2/2021 - Πηγή: Diastixo

Στην κορυφή των ευπώλητων της Amazon βρέθηκε απρόσμενα το Σαββατοκύριακο μετά την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον το εμβληματικό μυθιστόρημα 1984 του Τζορτζ Όργουελ, εξέλιξη που πιθανόν να συνδέεται με μiα αναφορά του γιου του Τραμπ στον Βρετανό συγγραφέα.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Twitter να αναστείλει τον λογαριασμό

του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ λόγω των «εμπρηστικών» αναρτήσεών του, ο Ντόναλντ Τραμπ ο Νεότερος έγραψε: «Ζούμε στο 1984 του Όργουελ. Δεν υπάρχει πια ελευθερία του λόγου στην Αμερική. Πέθανε με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και ό,τι έχει απομείνει υπάρχει μόνο για μερικούς επίλεκτους».

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Αρκετοί ωστόσο παρατήρησαν πως και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε πολλές άλλες, η επίκληση του Όργουελ και του 1984 γίνεται καθ’ υπερβολή, ως συνώνυμο κάθε μορφής καταπίεσης, και μάλιστα εν προκειμένω η επίκληση αυτή δεν ήταν απλώς υπερβολική, αλλά αποτελεί και ειρωνεία. «Στην πραγματικότητα, το tweet του Ντόναλντ Τραμπ του Νεότερου είναι οργουελικό», δήλωσε στην εφημερίδα USA Today ο Pallavi Yetur, που έχει κάνει διατριβή σχετικά με τον Όργουελ, «διότι χρησιμοποιεί τη γλώσσα ως τρόπο για να ελέγχει προς όφελός του τις απόψεις των άλλων για κάτι που συμβαίνει, και αυτό είναι προπαγάνδα».

Ένας άλλος μελετητής του έργου του Όργουελ, ο David Ulin, επίκουρος καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας, παρατήρησε: «Υπάρχει μία αληθινή ειρωνεία στο γεγονός ότι ένας συγγραφέας που έδινε τόση προσοχή στη σαφήνεια της γλώσσας –το ζητούμενο κατά τον Όργουελ ήταν η διαφάνεια στη γλώσσα, ότι η γλώσσα πρέπει να είναι απολύτως διαυγής σαν γυαλί–, ένας τέτοιος συγγραφέας γίνεται εργαλείο ρητορικής για τους ανθρώπους που θα βρίσκονταν στο στόχαστρο της πένας του».

Keywords
Τυχαία Θέματα