Χαλβας θερμιδες

21:03 6/9/2021 - Πηγή: Argiro
Την περίοδο της Σαρακοστής αν και είναι περίοδος νηστείας οι διατροφικές επιλογές για να γεμίσεις την ημέρα σου είναι πολλές και δεν περιορίζονται.

Τόσο αλμυρά όσο και γλυκά εδέσματα γίνονται τα αγαπημένα μας πιάτα που συχνά φέρνουν αρκετές θερμίδες και πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή. Ειδικά από άτομα που θέλουν ή πρέπει να προσέχουν την διατροφή τους. Ο χαλβας είναι το αγαπημένο γλυκό της νηστείας που όμως έχει αρκετές θερμιδες.

Τα κυριότερα είδη χαλβά και οι πιο διαδεδομένοι είναι με ταχίνι (μακεδονικός χαλβάς), ο σιμιγδαλένιος και ο φαρσάλων. Ο χαλβας σιμιγδαλενιος, φαρσαλων, μακεδονικος και με στεβια διαφέρουν σε θερμιδες καθώς παρασκευάζονται με διαφορετικά υλικά.

Χαλβας θερμιδες

Ο χαλβάς είναι ένα από τα πιο θρεπτικά γλυκά που θα μπορούσες να φτιάξεις και να επιλέξεις στη διατροφή σου. Τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται παίζουν καταλυτικό ρόλο τόσο στη διατροφική του αξία όσο και στο θερμιδικό του περιεχόμενο.

Ο χαλβας και οι θερμιδες του, ενδεχομένως, να είναι απαγορευτικός για μια μερίδα ανθρώπων καθώς σε μια ικανοποιητική ποσότητα συγκεντρώνονται αρκετές. Παράλληλα, ένα μικρό κομμάτι χαλβά εκτός από θερμίδες διαθέτει και τη θρεπτική του αξία που είναι ενδεδειγμένη για περιόδους νηστείας κι όχι μόνο.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Τα κύρια υλικά για την παρασκευή του σιμιγδαλένιου χαλβά είναι λάδι ή βούτυρο, σιμιγδάλι, ζάχαρη και αμύγδαλα. Μάλιστα, στις Αραβικές χώρες στον σιμιγδαλένιο χαλβά χρησιμοποιούν ένα καθαρό βούτυρο που ονομάζεται Ghee.

Ο σιμιγδαλενιος χαλβας έχει λιγότερες θερμιδες από τον μακεδονικό και αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα νερού που έχει. Ωστόσο, οι περιεχόμενες θερμίδες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ύπαρξη υλικών στον χαλβά όπως κακάο ή ξηρούς καρπούς.

Χαλβας σιμιγδαλενιος θερμιδες (80γρ): 300

Η προσθήκη ζάχαρης αποδίδει κενές θερμίδες που σημαίνει ότι δίνει μόνο ενέργεια χωρίς θρεπτικότητα. Επίσης, όταν χρησιμοποιείται βούτυρο ο χαλβάς περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη καρδιαγγειακή υγεία.

Χαλβάς μακεδονικός

Ο μακεδονικός χαλβάς έχει για κύρια συστατικά ταχίνι, μέλι ή ζάχαρη και ξηρούς καρπούς. Μπορεί κανείς να τον βρει κι ως χαλβάς του μπακάλη διότι τα παλιά χρόνια τον έβρισκες στα παντοπωλεία.

Ο χαλβας μακεδονικος φέρει πολλές θερμιδες σε μια μερίδα αλλά είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που οφείλονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο ταχίνι. Διαθέτει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος του Β. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά προάγουν την υγεία του οργανισμού.

Χαλβας μακεδονικος θερμιδες (80γρ): 350-400

Επίσης, ο χαλβάς με ταχίνι γίνεται ακόμα πιο θρεπτικός όταν αντί ζάχαρης χρησιμοποιείται στη θέση της μέλι. Στο εμπόριο ο μακεδονικός χαλβάς απαντάται σε πολλές γεύσεις με πιο γνωστές το κακάο, την βανίλια και τη σοκολάτα.

Χαλβάς φαρσάλων

Ο χαλβάς φαρσάλων, γνωστός κι ως σαπουνέ χαλβάς, παρασκευάζεται κυρίως από νισεστέ. Το νισεστέ είναι ένα είδος αλευριού που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Για την παρασκευή του τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούνται εκτός από το νισεστέ είναι ζάχαρη, νερό, σπορέλαιο ή βούτυρο και ξηροί καρποί.

Ο χαλβάς φαρσάλων είναι πλούσιος σε θερμίδες σε μόλις μια μερίδα του.

Χαλβας φαρσαλων θερμιδες (80γρ): 300                                                      Χαλβάς με στέβια

Ο χαλβάς είναι ένα έδεσμα που φέρει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή μελιού. Που σημαίνει ότι διαβητικά άτομα αδυνατούν να τον εντάξουν στη διατροφή τους. Για αυτό το λόγο υπάρχει ο χαλβάς με στέβια. Ο χαλβας με στεβια φέρει πολύ λιγότερες θερμιδες από τον σιμιγδαλένιο, τον μακεδονικό και των φαρσάλων.

Χαλβας με στεβια θερμιδες (30γρ): 155

Συνοψίζοντας, ο χαλβας ανήκει στα θρεπτικά γλυκά αλλά είναι πλούσιος σε θερμιδες. Η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με σύνεση προς αποφυγή πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων θερμίδων αλλά πρέπει να εντάσσεται στη διατροφή μας λόγω των θρεπτικών συστατικών του. Πάντα υπάρχουν εκδοχές που μπορούν να αποδυναμώσουν θερμιδικά τον χαλβά.

Αφού έμαθες για τη θρεπτικότητα του χαλβά και τις θερμίδες του, φτιάξε το χαλβά του μπακάλη με ταχίνι από την Αργυρώ. Σου έχει την καλύτερη συνταγή.

Χαλβάς του μπακάλη με ταχίνι

Το άρθρο Χαλβας θερμιδες εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
, χχααλββας συμιγδαλεννιος θερρμμ
Τυχαία Θέματα
Χαλβας,chalvas