Αμυγδαλα VS Γαλα αμυγδαλου

19:04 30/8/2021 - Πηγή: Argiro

Οι ξηροί καρποί έχει αποδειχτεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Στην οικογένεια των ξηρών καρπών δεσπόζουν τα αμυγδαλα. Ήδη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν στη διατροφή των ανθρώπων είτε ωμά είτε στη μαγειρική, όπως συμβαίνει και σήμερα. Μπορεί να καταναλωθεί

αυτούσιος ο καρπός της αμυγδαλιάς αφού αφαιρεθεί το κέλυφος αλλά μπορεί να ψηθεί και να αλατιστεί. Επίσης, από τα αμύγδαλα μπορεί να παραχθεί: γάλα αμυγδαλου, αλεύρι αμυγδάλου, αμυγδαλοβούτυρο αλλά και το ελληνικό γλυκό σνακ, το αμυγδαλωτό. Τα αμυγδαλα έχουν διαφορετικές θερμιδες από τα γαλα αμυγδαλου που φέρει λιγότερες θερμιδες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αμυγδαλα έχουν πολλαπλά οφελη για τον οργανισμό μας.

Ανάλογα με την ποικιλία υπάρχουν τα γλυκά και τα πικρά αμύγδαλα. Τα γλυκά είναι αυτά που καταναλώνονται κυρίως. Τα πικρά δεν τρώγονται συνήθως γιατί όταν τραυματιστεί ο καρπός του ή έχει υποστεί μηχανική επεξεργασία παράγουν ένα ισχυρό δηλητήριο, το υδροκυάνιο, που είναι βλαβερό για την υγεία. Τα αμυγδαλα περιέχουν 25-40% αμυγδαλέλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία, στην κοσμετολογία και στην αρωματοποιία. 

Αμυγδαλα Διατροφικη αξια

Τα αμυγδαλα έχουν υψηλή διατροφικη αξια και έχουν όλους αυτούς τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας. Είναι η υγιεινή επιλογή που παρουσιάζει ένα εντυπωσιακά θρεπτικό περιεχόμενο για μικρούς και μεγάλους. Είναι πλούσια σε υγιή μονοκαόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και πολλά αντιοξειδωτικά. Επίσης, αποτελούν καλή πηγή καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου.

Το νούμερο ένα αντιοξειδωτικό που παρέχουν τα αμυγδαλα είναι η βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες συμβάλλοντας στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, ο καρπός αμυγδάλου είναι χαμηλός σε υδατάνθρακες αλλά πλούσιος σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Έτσι, τον καθιστούν τέλεια λύση για σνακ για διαβητικά άτομα καθώς ελέγχονται καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε αυτό συμβάλλει και το μαγνήσιο.

Τα αμυγδαλα χάρη στη σύστασή τους τόσο η πρωτεΐνη όσο και οι φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας. Συνεπώς, νιώθουμε χορτάτοι με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Όσον αφορά το ζήτημα “αμυγδαλα θερμιδες” κανείς θα έλεγε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υγιή λίπη τα αμύγδαλα θα αποδίδουν πολλές θερμίδες. Πράγματι:

αμυγδαλα θερμιδες (30 γραμμάρια): 165

Ωστόσο, από τις 165 θερμίδες μόνο 10-15%  των θερμίδων θα απορροφηθεί από το σώμα μας διότι μερικά από τα λιπαρά δεν μπορούν να αφομοιωθούν.

Τέλος, τα αμυγδαλα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης (LDL) που συσχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις ενώ αυξάνουν την “καλή” χοληστερόλη (HDL) που προάγει την υγεία.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι τα αμυγδαλα οφελη και αμυγδαλα διατροφικη αξια είναι συνυφασμένα με την υγεία μας και για αυτό πρέπει να τα προτιμάμε.

Γαλα αμυγδαλου

Οι απαιτήσεις και οι τάσεις της σύγχρονης κοινωνίας καθιστούν την παραγωγή νέων πρoϊόντων που η πρώτη ύλη είναι φυτική. Το γάλα αμυγδαλου συγκαταλέγεται σε αυτά τα προϊόντα και αποτελεί τροφή υγιεινής διατροφής.

Το γάλα αμυγδαλου παρασκευάζεται με ανάμειξη αμυγδάλων με νερό και στη συνέχεια στραγγίζεται για να απομακρυνθούν τα στερεά. Έχει ευχάριστη γεύση και κρεμώδη υφή παρόμοια με αυτή του αγελαδινού γάλακτος. Είναι τρομερά δημοφιλής στις vegan κοινότητες αλλά επιλέγεται και από άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος αμυγδάλου, όπως και τα οφέλη τους, είναι παρόμοια με αυτά των αμυγδάλων αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Φέρει λιγότερες φυτικές ίνες και είναι λιγότερων θερμίδων. Συγκεκριμένα, για το ζήτημα “γαλα αμυγδαλου θερμιδες” γνωρίζουμε ότι ένα φλιτζάνι αποδίδει 40 θερμίδες. Επομένως, καταλαβαίνουμε ότι το γαλα αμυγδαλου με θερμιδες μόλις 40 συγκριτικά από τα ολόκληρα αμυγδαλα είναι ένας επιπλέον λόγος να καταναλώνεται. Ωστόσο, στο εμπόριο κυκλοφορούν γάλατα αμυγδάλου που φέρουν προσθήκη ζάχαρης με αποτέλεσμα να αλλάζει το θερμιδικό προφίλ του προϊόντος. Γι’ αυτό πρέπει πάντοτε να διαβάζουμε τις ετικέτες των συσκευασιών πριν αγοράσουμε οποιοδήποτε τρόφιμο! 

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα αμυγδαλα στις συνιστώμενες ποσότητες προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και οφελη αλλά με αρκετές θερμίδες χωρίς όμως να επηρεάζουν το βάρος μας ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται στην περίπτωση αλλεργιών. Όσον αφορά το γαλα αμυγδαλου είναι μια καλή εναλλακτική λύση για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και παρέχουν λίγες θερμίδες. Συνίσταται προσοχή όταν αγοράζεται από το εμπόριο να ελέγχεται αν υπάρχει προσθήκη ζάχαρης.

Το άρθρο Αμυγδαλα VS Γαλα αμυγδαλου εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα