Arctic Review

Πέρα απ' τα ανθρώπινα όρια.

Ένας άνδρας, εγκλωβίζεται στους πάγους της Αρκτικής, όταν το αεροπλάνο του πέφτει. Ο ήρωας, στέλνει σήματα SOS, ελπίζοντας σε διάσωση, ενώ κάνει ότι μπορεί, προκειμένου να αποφύγει κάθε κίνδυνο και να βρει τροφή, στο αφιλόξενο παγωμένο τοπίο. Μέσα στην όλη υπερπροσπάθεια για επιβίωση, θα πρέπει ν' αποφασίσει αν θα μείνει στο καταφύγιο ή αν θα συνεχίσει να ελπίζει στη σωτηρία του.

Μια ευχάριστη έκπληξη της σεζόν, αποτελεί το ντεμπούτο του Βραζιλιάνου μικρομηκά Joe Penna, με τίτλο Arctic, γυρισμένο στα δύσβατα

και παγωμένα μέρη της Ισλανδίας, όπου η ιστορία μας μεταφέρει, ακολουθώντας την τιτάνια προσπάθεια για επιβίωση ενός άνδρα, όταν το αεροπλάνο του πέφτει. Επιλέγοντας ένα σενάριο άκρως μινιμαλιστικό και μια καθαρά survival ιστορία, ο Penna δείχνει το ταλέντο του και παίρνει το ρίσκο να γυρίσει το φιλμ σε ακραίες και δύσκολες θερμοκρασίες, φέρνοντας συνεργείο και cast κυριολεκτικά στα όριά του, κάτι που φέρνει στο νου τον μεγάλο Werner Herzog και τον παράφρονα πρωταγωνιστή του Klaus Kinski, κυρίως στα Aguirre και Fitzcarraldo, με μια νοοτροπία αντίστοιχη όσον αφορά τη θεματολογία. Ο δημιουργός κατορθώνει εδώ να στήσει έναν χαρακτήρα ολοζώντανο και ρεαλιστικό, ενώ μεγάλος αρωγός του στο εγχείρημα αυτό, είναι ο Mads Mikkelsen, που ενσαρκώνει με όλο του το είναι τον κεντρικό ήρωα, σε μια απ'τις καλύτερες ερμηνείες του, όντας επιβλητικότατος και στυλοβάτης του φιλμ, ένα πραγματικό one man show. Ο Penna επιλέγει να κάνει ένα εντυπωσιακό οπτικά ντεμπούτο που τραβάει τα βλέμματα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως νοηματικά στερείται ουσίας, κάθε άλλο προσπαθεί για το καλύτερο δυνατόν και με ένα απλοικότατο σενάριο, καταφέρνει να παράγει σινεμά ποιότητας, που σέβεται απόλυτα το κοινό και την αισθητική του.

Ο ήρωας εδώ βρίσκει την καλύτερη ενσάρκωσή του, στο πρόσωπο του στιβαρού Δανού M.Mikkelsen, ηθοποιού με εκπληκτικές δυνατότητες, που εδώ κάνει το κάτι παραπάνω υπερβαίνοντας εαυτόν, μέσα στις παγωμένες θερμοκρασίες των γυρισμάτων, ενώ με μια ηγετική αύρα παίρνει στις πλάτες του όλο το φιλμ, χρησιμοποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα με που διαθέτει, συνεργαζόμενος άψογα με τον επίσης εμπνευσμένο Βραζιλιάνο δημιουργό. Ευρηματικός και διορατικός, ο ήρωας του Arctic, ένας μοναχικός λύκος που πασχίζει για την επιβίωσή του, παρουσιάζεται απ' τον φακό του κ. Penna, ως φιγούρα που συμβολοποιεί την αιώνια αρχετυπική μάχη ανθρώπου εναντίων φύσης, με τον άνθρωπο ν' αποδεικνύεται ουσιαστικά ανήμπορος, μια κουκίδα στο άπειρο, παρά την αλαζονεία του και την πεποίθησή του για το αντίθετο. Ένα θεμελιώδες και φιλοσοφικής σημασίας ζήτημα, τίθεται εδώ απ' τον Penna, με τρόπο λιτό, αλλά και σε στιγμές ευρηματικό, με τον σκηνοθέτη να τοποθετεί συνεχώς εμπόδια στο δρόμο του ήρωά του, που όσο η ώρα περνά, η δυσκολία αυξάνεται, εντείνοντας την αγωνία, ενώ η αίσθηση της κλιμάκωσης διαχειρίζεται σεναριακά ορθά και με μέτρο, χωρίς να φαίνεται εκβιαστική ή υπερβολική.

Ωστόσο, δημιουργός και σεναριογράφοι ποντάρουν περισσότερο στο οπτικό δέος που προκαλεί το χιονισμένο και παγωμένο τοπίο της Ισλανδίας, παρά στην καθαρή σεναριακή ένταση, στοίχημα που σε σημεία κερδίζουν, με σκαπανέα τον Mikkelsen, που είναι πάντα εκεί να ανοίγει το δρόμο, με μεγάλο του όπλο, το άκρως εκφραστικό του βλέμμα που καθηλώνει. Ο άνθρωπος πέρα απ' τα όρια του και το σπάσιμό αυτών, απασχολεί πολύ τον φέρελπι σκηνοθέτη, που ξέρει να καδράρει και να μοντάρει άψογα, έχει άκρως κινηματογραφική ματιά και φωτογραφίζει το χιονισμένο τοπίο, με τρόπο ευρηματικό, κάνοντάς το παράλληλο πρωταγωνιστή, δίχως να επιδιώκει απλά και μόνο τον φτηνό εντυπωσιασμό. Δυστυχώς, το φιλμ διαθέτει εντός του και κάποιες αστοχιούλες, παρόλες τις φιλόδοξες προθέσεις του, που το κρατούν κάπως στάσιμο εν τέλει, όπως ότι ο θεατής προβλέπει τα δρώμενα από ένα σημείο και μετά ή ότι το φινάλε δεν εντυπωσιάζει όταν αυτό έρχεται και ήθελε ίσως παραπάνω δουλειά ή πινελιές, μένοντας έτσι σε κάποια standards που χαρακτηρίζουν τις survival ταινίες, καταφέρνει ωστόσο να μην κουράσει και να σε κρατήσει on the edge, με διάφορα οπτικά ευρήματα στο ενδιάμεσο.

Ο πρωταγωνιστής αποτελεί μια μυστηριώδη φιγούρα, που οι δημιουργοί αφήνουν επίτηδες ανεξιχνίαστη ,έτσι ώστε κάθε θεατής να φαντάζεται την δική του εκδοχή-ερμηνεία για τον ήρωα, ενώ η αίσθηση του εύθραυστου της ανθρώπινης ύπαρξης, αποτυπώνεται έντονα στην ερμηνεία-φιγούρα του Mikkelsen, που εδώ δίδει μια απολαυστική ερμηνεία. Ένα φιλμ που μπορεί να μην στέκεται στην κορυφή των ταινιών επιβίωσης, αλλά αποτελεί μια πολύ αξιόλογη κινηματογραφική κατάθεση, από έναν ελπιδοφόρο δημιουργό, που σίγουρα θα ξανασχοληθούμε μαζί του, λίαν συντόμως.

IGN Greece Από το "Handmaid’s Tale" φτάνει ο σκηνοθέτης του "The Talisman" του Stephen King Οι δημιουργοί του Doom αποστασιοποιούνται άρων άρων από τη νέα ταινία Ο Tom Holland και τα αδέρφια Russo συνεργάζονται σε μια νέα ταινία

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα