Gwent: The Witcher Card Game Review

Το card game της CD Projekt RED ήρθε για να μείνει.

Από την ανακοίνωση στην Ε3 2016, κατά τη διάρκεια της press conference της Microsoft, η CD Projekt RED και το Gwent πέρασαν από σαράντα κύματα μέχρι τελικά να παραδοθεί το τελικό προϊόν με την κωδική ονομασία “Homecoming” στο κοινό. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε

επίσημα στα PC στις 23 Οκτωβρίου 2018 και στις κονσόλες στις 4 Δεκεμβρίου 2018 σαν free-to-play, χωρίς βέβαια να συνοδεύεται από το single-player campaign με όνομα Thronebreaker, το οποίο τελικά αποφασίστηκε από την εταιρεία να κυκλοφορήσει ξεχωριστά.

Στο σημερινό review θα δούμε τις μεγαλύτερες αλλαγές που ήρθαν στο Homecoming, θα προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε το παιχνίδι αλλά και να «μετρήσουμε» κατά ποσό μπορεί το Gwent να σταθεί όρθιο στο πέρασμα του χρόνου. Ας ξεκινήσουμε!

Ο «τυφώνας» της αλλαγής

Κανείς δεν περίμενε πως η CD Projekt RED είχε σκοπό να φέρει τόσες πολλές αλλαγές με το Homecoming patch. Πραγματικά, η εταιρεία άλλαξε τα πάντα στο παιχνίδι· τους κανόνες που διέπουν τα duels, το format, ακόμα και όλες τις κάρτες! Μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που το Gwent πριν και μετά το λανσάρισμα είναι δύο τελείως ξεχωριστά και αγνώριστα προϊόντα με το μόνο που ουσιαστικά έμεινε ίδιο και απαράλλαχτο να είναι το art των καρτών.

Αυτό σημαίνει πως ένας παίκτης που έπαιζε ήδη την open beta για αρκετό καιρό (σ.σ. προσωπικά έπαιζα ασταμάτητα για ένα χρόνο) μετά το επίσημο λανσάρισμα θα έπρεπε να μάθει εξ αρχής τους νέους κανόνες, όπως δηλαδή ο κάθε αρχάριος που «έπιανε» το παιχνίδι για πρώτη φορά, ενώ παράλληλα ολόκληρη η συλλογή του με κάρτες έγινε “reset” αναγκάζοντάς τον έτσι να ξεκινήσει από την αρχή, έχοντας δηλαδή διαθέσιμες μόνο τις βασικές κάρτες που παρέχει το παιχνίδι. To μοναδικό προβάδισμα που είχαν οι “παλιοί” παίκτες είχε να κάνει με τα scraps (το currency με το οποίο φτιάχνονται οι κάρτες), αφού η εταιρεία είχε μετατρέψει ολόκληρη την συλλογή των παικτών σε scraps με την έλευση του Homecoming patch.

Με αυτόν τον τρόπο με το επίσημο λανσάρισμα σε όλα τα format το Gwent έγινε πιο φιλικό προς τους νέους παίκτες, δίνοντας τους έτσι μια νέα ευκαιρία για να το δοκιμάσουν στην περίπτωση που δεν ασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια της open beta.

Νέοι κανόνες και σύστημα

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή του homecoming είχε να κάνει με τον τρόπο που οικοδομούνται και διαμορφώνονται τα διάφορα decks. Στο παρελθόν υπήρχε κανόνας που επέτρεπε σε κάθε deck να έχει τουλάχιστον 25 κάρτες συνολικά, από τις οποίες μέχρι τέσσερις θα ήταν χρυσές (legendary), μέχρι έξι ασημένιες και οι υπόλοιπες χάλκινες. Το σύστημα αυτό στο Homecoming άλλαξε τελείως με την είσοδο των recruitment points τα οποία καθορίζουν ουσιαστικά το “ειδικό βάρος” του κάθε deck.

Κάθε κάρτα, ανάλογα με την αποτελεσματικότητά της, έχει διαφορετικά recruitment points, τα οποία ξεκινούν από 4 πόντους και φτάνουν μέχρι και τους 14. Παράλληλα, τα decks μπορούν να έχουν μέχρι 163 recruitment points συνολικά από όλες τις κάρτες, κάτι που σημαίνει πως ο παίκτης όταν τα δημιουργεί πρέπει να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά της κάθε κάρτας, πόσο την χρειάζεται και κατά πόσο βοηθάει στη συνολική στρατηγική της τράπουλάς του. Σαν αποτέλεσμα, όχι μόνο βλέπουμε μεγαλύτερο βάθος στο deck-building, αλλά και τα διάφορα decks που υπάρχουν στο meta είναι πιο ισορροπημένα μεταξύ τους, αφού το καθένα δεν έχει αποκλειστικά και μόνο τις καλύτερες κάρτες του εκάστοτε meta.

Μαζικές αλλαγές έγιναν και στις διάφορες ιδιότητες/skills των καρτών, άρα και στον τρόπο που παίζεται το Gwent και τα factions. Οι νέες ιδιότητες (αν και δεν είναι τόσες πολλές ώστε να γίνεται δύσκολη η εκμάθηση και παράλληλα το παιχνίδι κάνει καταπληκτική δουλειά στο tutorial) περιορίζουν τον ρυθμό του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα τα matches να τραβάνε περισσότερο σε ώρα. Πριν το Homecoming, αν δεν απατώμαι, ένα match στο Gwent διαρκούσε περίπου 5-6 λεπτά κατά μέσο όρο. Πλέον, μετά το patch, η διάρκεια ίσως και να έχει διπλασιαστεί.

Όλα αυτά έρχονται και δένουν με βάση τις player-friendly τακτικές που γενικότερα η CD Projekt Red έχει εφαρμόσει στη δημιουργία της. Η εταιρεία θέλει το κάθε game να διαρκεί περισσότερη ώρα από ότι προηγουμένως έτσι ώστε οι παίκτες να έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τις πλήρεις ικανότητες της τράπουλας τους. Για αυτό και το mulligan στις αρχές του κάθε γύρου έχει διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε οι παίκτες να έχουν τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες -παίρνοντας πάντα το κατάλληλο ρίσκο- να τραβήξουν την κάρτα που θέλουν. Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα να μπορεί ο παίκτης σε κάθε χρονική στιγμή να βλέπει τι κάρτες υπάρχουν ακόμα μέσα στο deck.

Arena και Reward Points

Αν και ο ρυθμός που το Gwent δίνει τα card kegs έχει μειωθεί έστω και λίγο σε σχέση με το παρελθόν, το παιχνίδι συνεχίζει να προσφέρει πολύ πιο απλόχερα τα διάφορα rewards του συγκριτικά με το Hearthstone. Το νέο σύστημα επιβράβευσης των παικτών φέρει το όνομα Reward Points και αποτελεί το βασικό currency το οποίο θα στοχεύετε να πάρετε στα χέρια σας.

Reward Points μπορείτε να κερδίσετε με δύο βασικούς τρόπους. Πρώτον, κάνοντας διάφορα challenges (μοιάζουν αρκετά με achievements) μέσα στο παιχνίδι, και δεύτερον μέσα από τα daily wins τα οποία κάνουν φυσικά reset κάθε ημέρα. Τα Reward Points που έχετε στα χέρια σας μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στο Reward Book και να λάβετε διάφορα πράγματα, όπως νέους Leaders, kegs, powder, scraps και ore. Παράλληλα υπάρχουν ακόμα και τα καθημερινά quests, τα οποία αν τα ολοκληρώσετε παίρνετε ores για να χρησιμοποιήσετε στο shop και στην Arena.

H Arena του Gwent έχει μείνει ως επί το πλείστον ίδια με την προ-Homecoming εποχή. Το entry fee είναι ακόμα στα 150 ores και πρέπει να κάνετε είτε εννέα νίκες, είτε μέχρι τρεις ήττες για να τελειώσει το run και να λάβετε τα rewards σας. Η CD Projekt RED συνεχίζει ακόμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνει ειδικά events για την Arena, αλλάζοντας τους κανόνες και προσθέτοντας νέα challenges ώστε να κρατήσει τον όλο μηχανισμό φρέσκο και να μειώσει την επανάληψη και την πλήξη.

Ranked Seasons και υποστήριξη

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και στα ranked παιχνίδια, όπου σε κάθε σεζόν (η σεζόν διαρκεί ένα μήνα) η εταιρεία σκοπεύει να αλλάζει λίγο το format των παιχνιδιών, ώστε να κρατάει έτσι τους παίκτες σε εγρήγορση. Αυτό σημαίνει πως σε γενικές γραμμές οι αναλογίες μεταξύ των factions δεν είναι πάντα σταθερές, καθώς ότι deck είναι “ισχυρό” τον Φεβρουάριο, τον Μάρτη μπορεί να είναι unplayable. Γενικά, δημιουργούνται διαφορετικά meta συνέχεια και οι παίκτες πρέπει να μπαίνουν στη διαδικασία να δημιουργούν νέα decks.

Όλα τα παραπάνω φυσικά αποτελούν ενδείξεις ενασχόλησης της εταιρείας με το Gwent. Η CD Projekt RED φαίνεται να προσπαθεί να υποστηρίξει το παιχνίδι όσο το δυνατόν περισσότερο. Βλέπουμε συχνά updates, Hotfixes, νέα events, δωρεάν μικρά DLC και φυσικά δωρεάν expansions, όπως το Crimson Curse που αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του Μαρτίου. Αν μην τι άλλο, η εταιρεία δείχνει διατεθειμένη να υποστηρίξει το Gwent μέχρι τέλους και να μην αφήσει τον κόσμο στο έλεος του Θεού.

IGN Greece To Gwent έχει πλαίσιο κυκλοφορίας τον Οκτώβρη Gwent: The Witcher Card Game Official Arena Mode Trailer Gwent "Thronebreaker Story Campaign" Teaser Trailer

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα